Σπάνια φωτο με Γερμανούς και Γάλλους μηχανικούς απο την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής στα στενά του Νέστου λίγο πρίν την Γαλάνη , απο τον Θεσσαλονικιό φωτογράφο, αρμενικής καταγωγής, Paul Zepdji το 1896. Αρχειο: Μουσείου Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής», του Δήμου Καλαμαριά
  • Eντυπωσιακές όσο και σπάνιες είναι οι φωτογραφίες που εντόπισαν Ξανθιώτες από την κατασκευή και τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της περίφημης σιδηροδρομικής γραμμής στα Στενά του Νέστου, που είναι κλειστή αυτό το διάστημα για να επισκευαστεί.

H γραμμή είναι μέρος του συνολικού δικτύου του “Ενωτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης Κωνσταντινούπολης” , ή “Chemin de fer de la Jonction Salonique – Constantinople” (JSC), ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1893 μετά από συμφωνία της τότε Οθωμαικής Κυβνέρνησης με γάλλο τραπεζίτη και οίκους της Γαλλίας και του Βελγίου που χρηματοδοτήθηκε κυρίως από την Banque Ottomane, Banque et des Pays Bas και τον οίκο της Φρανκφούρτης Bethmann και παραδόθηκε λίγο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, το 1896.

Στις φωτογραφίες που εντόπισαν από διάφορα αρχεία ο Τάσος Τεφρωνίδης και ο Δημήτρης Τσάκαλος παρατηρούμε Γάλλους και Γερμανούς Μηχανικούς στα Στενά του Νέστου, λίγο πριν τη Γαλάνη από το Θεσσαλονικιό  φωτογράφο, αρμενικής καταγωγής, Paul Zepdji το 1896. Επίσης γενικές απόψεις της περιοχής των Στενών από το αρχείο του Πανεπιστημίου της Κολωνίας και φωτογράφο τον G. Berggren, το 1900

Εντυπωσιακό επίτευγμα για την εποχή του 

Τα τούνελ και η γραφική διαδρομη ανέδειξαν στη διάρκεια αυτών των 120 ετών τα Στενά του Νέστου και είναι γεγονός ότι η διέλευση από τόσο δύσβατη περιοχή με σιδηροδρομική γραμμή θα ήταν τεχνική δυσχερής ακόμη και σήμερα, άρα, η κατασκευή της το 19ο αιώνα ήταν ένα επίτευγμα που έδωσε προστιθέμενη αξία στην ανάδειξη της συγκεκριμένης περιοχής των Στενών.

Άλλωστε η ύπαρξη σιδηροδρομικού δικτύου τη συγκεκριμένη εποχή, όταν ακόμη και σήμερα υπάρχουν περιοχές της Ελλάδας χωρίς σύνδεση, έδωσε εντυπωσιακή ώθηση στο εμπόριο και την επικοινωνία της περιοχής με την υπόλοιπη χώρα και την Ευρώπη. Eίχε προηγηθεί 20 χρόνια νωρίτερα, η κατασκευή της γραμμής Θεσσαλονίκης-Σκοπίων.

Σπάνια φωτο απο την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής στα στενά του Νέστου φωτογραφημένη απο τον Θεσσαλονικιό φωτογράφο, αρμενικής καταγωγής, Paul Zepdji το 1896. Αρχειο: Μουσείου Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής», του Δήμου Καλαμαριάς
Η σιδηροδρομική γραμμή στην περιοχή των στενών του Νέστου, φωτογράφος G.Berggren, περίπου 1900, αρχείο iDAI Arachne, Πανεπιστήμιο της Κολωνίας.
Η σιδηροδρομική γραμμή στην περιοχή των στενών του Νέστου, φωτογράφος G.Berggren, περίπου 1900, αρχείο iDAI Arachne, Πανεπιστήμιο της Κολωνίας.
Σπάνια φωτο με Γερμανούς και Γάλλους μηχανικούς απο την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής στα στενά του Νέστου λίγο πρίν την Γαλάνη , απο τον Θεσσαλονικιό φωτογράφο, αρμενικής καταγωγής, Paul Zepdji το 1896. Αρχειο: Μουσείου Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής», του Δήμου Καλαμαριάς
Η κατασκευή γαλαρίας μεταξύ Λιβερών και Κρωμνικού ,στην φωτο ντόπιοι εργατες , Γάλλοι και Γερμανοί μηχανικοί το 1896.
Αρχειο: Μουσείου Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής», του Δήμου Καλαμαριάς
Μετοχή της εταιρίας κατασκευής. Πηγή: Eφ. Πολίτης της Θράκης