Πολλά ειπώθηκαν μεταξύ των “4” και του Χ. Μέτιου στη συνάντηση που έγινε στην Κομοτηνή την Πέμπτη. Δεν είναι κάτι συνηθισμένο να συναντά ο Περιφερειάρχης 4 αντιπολιτευόμενες παρατάξεις, αλλά τα θέματα που συζήτησαν είναι αρκετά σοβαρά και υπάρχει αρκετή συζήτηση και κόντρες γύρω από αυτά. Πρακτικά, πρόθεση των “4” φαίνεται να ήταν να “τεστάρουν” όσα λέγονται ή διαρρέονται από τη Δημοτική Αρχή για διάφορα φλέγοντα ζητήματα που έχουν προκύψει πρόσφατα, όπως το θέμα του ΣΔΑΝΞ και, κυρίως, του Προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.  

Προφανώς και σε αυτό το χρονικό σημείο δεν θα υπάρξουν από καμία πλευρά δηλώσεις ή τοποθετήσεις και δεν θα ήταν και σωστό αλλά ίσως οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις και στοιχεία που ίσως χρησιμοποιήσουν σε δεύτερο χρόνο.  Και σίγουρα για τα θέματα του ΣΔΑΝΞ και της ΒΑΑ θα έχουμε και κόντρες, και αρκετές συζητήσεις το επόμενο διάστημα. Kαι ενδεχομένως να έχουμε και περισσότερα στοιχεία.

Πάντως αν τοποθετούμε σωστά τα πρόσωπα πάνω στη σκακιέρα, αυτοί που συναντήθηκαν στην Κομοτηνή μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Περιφερειάρχη καλύτερα από τους περισσότερους τοπικούς παράγοντες (για να το θέσουμε κάπως κομψά).

Ότι τους “4” χωρίζουν τεράστιες ιδεολογικές διαφορές δεν είναι άγνωστο αλλά φαίνεται πως με αυτοδιοικητική λογική υπάρχουν κοινά σημεία για να βρίσκονται κατά περιπτώσεις ως μέτωπο, έναντι της δημοτικής αρχής. Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι σε μια διαφορετική αυτόνομη λογική ενώ η περίπτωση Τσιακίρογλου είναι εξαρχής μια άχρωμη και άοσμη παρουσία που οι υπόλοιποι θεωρούν ότι ομαδοποιείται με τη δημοτική αρχή και όχι με την αντιπολίτευση.

Για το θέμα του Leader δεν θα προκύψει κάποια είδηση πάντως καθώς ο Χ. Μέτιος είναι από αυτούς που προώθησαν τη λύση που επελέγη και ευοδώθηκε τελικά με τη στήριξη και των κυβερνητικών βουλευτών της Ξάνθης. Υπήρξαν και άλλες προτάσεις βέβαια αλλά δεν υπήρξε η πρόθεση και (κυρίως) οι άνθρωποι που θα τις προωθούσαν πολιτικά καθώς η πρωτοβουλία ανήκε στην αυτοδιοίκηση. Μπορεί επίσης κάποιος να θεωρεί τα ποσά μικρά, αν και η τοπική ομάδα δράσης είναι 8η στην Ελλάδα από άποψη προϋπολογισμού.

Αν όμως σκεφτούμε ότι η περιοχή επανέρχεται σε μια κανονικότητα, έστω αυτή, για πρώτη φορά μετά την καταστροφή της Αναπτυξιακής Ξάνθης, λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να μιλήσουν. Πολύ περισσότερο αν αυτοί που μιλήσουν είναι αυτοί που συνομιλούσαν και στηρίζουν ακόμη τους “νεκροθάφτες” της Ξάνθης, που τίναξαν στον αέρα τα προηγούμενα προγράμματα και κατέστρεψαν συνειδητά την Αναπτυξιακή ή συμμετείχαν στο πλιάτσικο της εταιρίας. Αλλά η τύχη αυτής της περιοχής και των φορέων της είναι αντίστοιχη του ήθους και των προσόντων αυτών που τη διοίκησαν…