Για πρώτη φορά συζητήθηκε σοβαρά στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της Παλιάς Πόλης, χωρίς εντάσεις, κορώνες ή επίκαιρα προβλήματα αλλά σε ένα πιο συνολικό πλαίσιο και αυτό ήταν αρκετά θετικό. Βέβαια, το θέμα είναι ότι πολλές φορές οι απόψεις στο Συμβούλιο είναι διαφορετικές ανάλογα με το ακροατήριο που βρίσκεται στην αίθουσα.

Προτάθηκαν πολλές και διαφορετικές λύσεις όπως “Φορέας Διαχείρισης”, “Υπηρεσία Παλιάς Πόλης” ή “Ειδική Μόνιμη Επιτροπή” και ίσως η αποτελεσματικότητα είναι θέμα προθέσεων και όχι οργάνων. (Άλλωστε, σε μια αποστροφή του Γιώργου Κολλάρου, υπήρξε το ερώτημα τι γίνεται πχ με την Επιτροπή Τουρισμού. Τόσο η Επιτροπή αγνοείται, όσο και ο “γκουρού” του τουρισμού στο Δήμο Ξάνθης Α. Αγκόρτζας που έχει εξαφανιστεί εδώ και πολλούς μήνες από το Δήμο.)

Και από την πλευρά των κατοίκων το θέμα τέθηκε σε μια νηφάλια και εποικοδομητική στάση και αυτό εκτιμήθηκε από τις παρατάξεις. Βέβαια, είναι λεπτή η διαχωριστική γραμμή που περνά από τη λογική συζήτηση για τα υπαρκτά προβλήματα σε ρητορική παλαιού “Γυμνασιάρχη” για τη συμπεριφορά της νεολαίας. Και ο Εκπαιδευτικός και ταυτόχρονα κάτοικος της Παλιάς Πόλης Νίκος Ανταμπούφης προσέγγισε το ζήτημα των νεαρών της Πλατείας Μητροπόλεως με άλλη λογική, πολύ εύστοχα.

Και ο Δήμαρχος, επίσης εκπαιδευτικός, ξεκαθάρισε ότι ένα πρόβλημα δεν λύνεται μεταφέροντας τα παιδιά από την Παλιά Πόλη σε άλλο σημείο και δεν άφησε περιθώρια για αυτό το θέμα “Είναι τα παιδιά μας”, είπε. Εντυπωσιακό πάντως, ότι πέρασε η πρόταση του Νίκου Ανταμπούφη με τις ψήφους όλης, σχεδόν της αντιπολίτευσης και αρκετών μελών της συμπολίτευσης. Μάλλον βρήκαν “χαλαρή” την πλειοψηφία οι απέναντι και έτσι υπερψηφίστηκε η πρόταση.

Προκαταρκτική Εξέταση που δεν διαπίστωσε πειθαρχικά παραπτώματα και όχι ΕΔΕ ήταν αυτή που έγινε από το Δήμο Ξάνθης και διερεύνησε τις καταγγελίες που υπήρχαν για τα νεκροταφεία, ήταν η απάντηση που δόθηκε από τις υπηρεσίες σε ερώτηση του Θανάση Ξυνίδη. Η Προκαταρκτική δεν εντοπίζει καμία πειθαρχική ευθύνη και από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ζήτησε να έχει το σχετικό πόρισμα ώστε να γνωρίζει ποιος έχει κρίνει με αυτό τον τρόπο σε ενδεχόμενη ποινική διερεύνηση.

Την παραίτησή του από τη θέση του εκπροσώπου του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δίκτυο Υγιών Πόλεων υπέβαλε προς το Σώμα ο Ιπποκράτης Καμαρίδης. Ο λόγος είναι ότι αν και γιατρός ο ίδιος, πληροφορήθηκε από τον Αντιδήμαρχο Μ. Λομβαρδέα για τις αποφάσεις που έλαβαν για ιατρικά θέματα τα υπόλοιπα μέλη, σημειώνοντας ότι δεν έχει λόγο να συμμετέχει αν άλλοι έχουν απόψεις για ιατρικά θέματα, και επέστρεψε την εντολή.

Παράπονα ακούστηκαν για τον Σ. Τσιακίρογλου και την κάπως “περίεργη” ερώτηση για το φεστιβάλ των μουσικών σχολείων καθώς δεν υπάρχει κάποιος λόγος για να ρωτά κάποιος αν θα πραγματοποιηθεί το επόμενο φεστιβάλ. Κάποιοι αντιπολιτευόμενοι υπαινίσσονται ότι όποτε οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ετοιμάζουν επίθεση στη δημοτική αρχή, μια “άσχετη” ερώτηση, έρχεται να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα.

Η άποψή μας είναι ότι μάλλον υπερβάλλουν. Όλες οι ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί είναι, έτσι κι αλλιώς, “άσχετες”… Ως προς την ουσία των υπαινιγμών που αφήνει η αντιπολίτευση, ίσως να βασίζονται στο κατόρθωμά του στο Επιμελητήριο, όπου το αποτέλεσμα της καθόδου του ήταν να εκλεγεί η σημερινή ηγεσία αν και μειοψηφούσα, να μην υπάρχει αντιπολίτευση από την πρώτη μέρα ενώ ο ίδιος είχε αποκρύψει ότι επρόκειτο να συνταξιοδοτηθεί. Άρα, για το ΕΒΕ μπορούν να του κάνουν κριτική αλλά για το Δήμο όχι. (είναι νωρίς ακόμη)

Απαντώντας πάντως στην ουσία της ερώτησης ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού ανέφερε ότι το φεστιβάλ θα γίνει τον επόμενο Απρίλιο και ότι ανάμεσα στα άλλα το Κέντρο Πολιτισμού αποφασίστηκε ότι θα ορίζει τον μαέστρο της ορχήστρας. Αυτό ίσως φοβίζει κάπως γιατί, το συγκεκριμένο κέντρο πολιτισμού θα μπορούσε να μπερδέψει τους ρόλους και αντί για Διευθυντή Ορχήστρας να ορίσει μαέστρο από νυχτερινό κέντρο…