Το θέμα της Παλιάς Πόλης συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξάνθης την Τρίτη, παρουσία αρκετών κατοίκων και μελών του Συλλόγου Προστασίας και Αναβίωσης του παραδοσιακού οικισμού,  που το έθεσαν με επιστολή τους και μετά από σχετικό αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Η συζήτηση υπήρξε ιδιαίτερα ουσιαστική και γόνιμη, όπως διαπίστωσαν όλοι οι εμπλεκόμενοι μετά το τέλος της συνεδρίασης ενώ το Σώμα ενέκρινε την πρόταση Ανταμπούφη για τη σύσταση μιας ειδικής μόνιμης επιτροπής. 

Την εισαγωγή έκανε η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Βασιλική Καλέση που σημείωσε ότι η Παλιά Πόλη δε είναι τα καταστήματα ή οι πολιτιστικές – όρο που αμφισβήτησε- εκδηλώσεις αλλά ο οικισμός και τα στενά του, λέγοντας ότι πρέπει να γίνονται προτάσεις στο πλαίσιο μιας ανοιχτής διαβούλευσης για την πραγματική προστασία του οικισμού και αναβίωσή του.

Αυτό που έθεσε ως κεντρικό αίτημα είναι η δημιουργία του κεντρικού φορέα διαχείρισης για τη συμμετοχή του Δήμου και των κατοίκων και ζήτησε την εφαρμογή της νομοθεσίας αλλά και της κανονιστικής απόφασης για τα τραπεζοκαθίσματα που ακόμη δεν έχει γίνει. Αντιθέτως αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα που θα έχει η Κυκλοφοριακή Μελέτη όταν αυτή εφαρμοστεί.
Τοποθέτηση έκανε και ο Νίκος Λεοντής, ως μέλος του Συλλόγου που σημείωσε ότι αν κάτι είναι λανθασμένο, αναλαμβάνουν και οι ίδιοι το μερίδιο που τους αναλογεί, όπως οι παρεμβάσεις που αντιβαίνουν στις αρχιτεκτονικές προβλέψεις του Προεδρικού Διατάγματος. Μίλησε για ένα “κεφάλαιο”, αναφερόμενος στον οικισμό,  που συμβάλει στην τοπική οικονομία και έκανε λόγο για την ανάγκη ενός φορέα διαχείρισης και ενός σχετικού σχεδίου για βιώσιμη ανάπτυξη και αειφορία στη λειτουργία του οικισμού, με τους κατοίκους να έχουν τον πρώτο λόγο.

Από την πλευρά των κατοίκων της Πλατείας Μητροπόλεως η Μ. Νικολάου εξέφρασε την άποψη ότι κάποια ζητήματα αφορούν στην Αστυνομία αλλά και ο Δήμος έχει λόγο στην εφαρμογή της νομιμότητας, κυρίως για τους νέους, ανάμεσά τους και ανήλικους, που βρίσκονται στην πλατεία μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Χ. Δημαρχόπουλος: Ανοιχτός ο Δήμος σε προτάσεις
Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Χ. Δημαρχόπουλος τόνισε για το θέμα των νέων που βρίσκονται στην Πλατεία Μητροπόλεως πως  το πρόβλημα έχει αμβλυνθεί μετά το 2014, όταν άλλαξε η χωροταξία στην Πλατεία και αρκετά παιδιά μετακινήθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης. Όπως είπε ο Δήμος είναι διατεθειμένος να συζητήσει κάποια πράγματα και προτάσεις, αρκεί να μην είναι ανεδαφικές όπως η πρόταση να διακόπτεται το WI-Fi τις νυχτερινές ώρες καθώς το πρόβλημα με την παραβατική συμπεριφορά δεν είναι να μεταφερθούν τα παιδιά σε άλλη περιοχή αλλά να αντιμετωπιστεί το ίδιο το πρόβλημα.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Ξάνθης ακόμη και η πρόταση για αίτημα προς την UNESCO για ένταξη στον κατάλογο διεθνών μνημείων ώστε να διαφυλαχτεί ως πολιτιστικη κληρονομιά είναι στο τραπέζι. Από την πλευρά του υποστήριξε ότι τα προβλήματα δεν βρίσκονται στο βαθμό που ήταν το καλοκαίρι αλλά θα ενταθούν σίγουρα το καλοκαίρι για πρακτικούς λόγους, με τους κατοίκους να διαμαρτύρονται και το Δήμαρχο να αναφέρει ότι είναι κυρίως θέμα αστυνόμευσης και όχι του Δήμου. Σε ότι αφορά στο κανονιστικό πλαίσιο ανέφερε ότι αυτό εφαρμόζεται ενώ οι όποιες εκκρεμότητες, όπως η διαγράμμιση στις επιχειρήσεις,  θα τακτοποιηθούν τις επόμενες μέρες.

Θ. Ξυνίδης: “Πολιτιστικό τέλος” για όσους επωφελούνται οικονομικά από τον οικισμό

Από την πλευρά του ο Θανάσης Ξυνίδης χαρακτήρισε το θέμα, μείζον ζήτημα που θα έπρεπε το δημοτικό συμβούλιο να θέσει από μόνο του. Όσον αφορά το θέμα της παραβατικότητας ανέφερε ότι η αστυνόμευση και η παραβατικότητα είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί όλη την πόλη λόγω των σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων που προκαλεί το Δροσερό. Διαπίστωσε ότι πράγματι υπάρχουν παραβάσεις των όρων των κανονιστικών αποφάσεων και κακός έλεγχος από την πλευρά του Δήμου, όταν αφορά σε επιχειρήσεις του οικισμού.

Όπως ανέφερε ο Θανάσης Ξυνίδης υπάρχει ενόχληση λόγω πολιτιστικών εκδηλώσεων που δεν μπορεί να αποφευχθεί καθώς οι θεσμοί είναι σημαντικοί για την πόλη. Όμως πρότεινε πρέπει ο Δήμος να επιβάλει ένα “πολιτιστικό τέλος” σε όσες επιχειρήσεις επωφελούνται από τη δραστηριότητα, ίσως και πολιτιστικούς συλλόγους, πόρο που θα καταλήγει στον ίδιο τον οικισμό. Τέλος, πρότεινε ο Δήμος να δημιουργήσει μια ξεχωριστή υπηρεσία Παλιάς Πόλης που θα συντονίζει και θα ενημερώνεται για τα πάντα στον οικισμό.

Δ. Μπένης: Ούτε αποστειρωμένος οικισμός – ούτε ασυδοσία των επιχειρήσεων

“Ούτε αποστειρωμένη μπορεί να είναι η Παλιά Πόλη ούτε όμως μπορεί να είναι ανεκτή η ασυδοσία κάποιων επιχειρήσεων” είπε ο Δημήτρης Μπένης που σημείωσε ότι ο έλεγχος της συνύπαρξης όλων αυτών αφορά συγκεκριμένους παράγοντες. Τα καταστήματα συνέβαλαν στην προβολή του οικισμού και στην ανάπτυξή του αλλά τα προβλήματα προκαλούνται από πολύ συγκεκριμένα καταστήματα, υποστήριξε και πρόσθεσε ότι κανείς δεν μπορεί να επιβάλει την τάξη και επέρριψε ευθύνες στο Δήμο για την κατάσταση που επικρατεί.

Έκρινε ως αρνητικές τις προτάσεις για κάποιες ακόμη επιτροπές, που θεωρεί ότι δεν είναι αποτελεσματικές. Δεν χρειάζεται ειδική όχληση προς την Αστυνομία καθώς είναι αυτονόητη η παρουσία της στον οικισμό και ο Δήμος πρέπει να απαιτήσει μόνιμη περιπολία στον οικισμό αλλά και να ελέγχει καθημερινά τις επιχειρήσεις για την τήρηση του νόμου είπε και ως προς τις Γιορτές Παλιάς Πόλης έκανε λόγο για έλεγχο που πρέπει να υπάρχει στη μουσική, ομοιομορφία και όροι ώστε να μην υπάρχει ηχορύπανση.

Ο Ι. Καμαρίδης έκανε λόγο για ανάγκη να φωτιστεί η περιοχή, ζήτησε μεγαλύτερη αστυνόμευση αλλά όχι ακρότητες καθώς πρόκειται “για τα παιδιά μας”,όπως είπε, και τόνισε ότι η εφαρμογή του νόμου θα συμβάλει στην εξομάλυνση των προβλημάτων.

Ν. Ανταμπούφης: Ευθύνες στη δημοτική αρχή – Ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους δημόσιους χώρους

Ο Νίκος Ανταμπούφης, κάτοικος ο ίδιος του οικισμού, χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη τη διαδικασία και σπάνια την περίπτωση που ο Δήμος συζητά σοβαρά για τα θέματα της Παλιάς Πόλης. Όσον αφορά στο ζήτημα της παραβατικότητας ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν να λυθεί δραστικά καθώς δεν γίνεται ούτε να μεταφερθεί κάπου μαζικά ο όγκος των παιδιών, ούτε να “ξεδιαλεχτεί” καθώς βασίζεται σε πολύπλοκες κοινωνικές διεργασίες (των ενηλίκων και όχι των ανηλίκων) και όχι σε χωροταξικό ζήτημα. Και όπως είπε, ο ίδιος αντιτίθεται σε οποιαδήποτε πρόταση αποτρέπει από τη χρήση των δημόσιων χώρων ή το διωγμό τους από εκεί.

Επέρριψε σοβαρές ευθύνες σε όσους μέχρι σήμερα “χτυπούσαν την πλάτη σε κάποιους” όπως είπε, “ενώ στη συζήτηση ενώπιον των κατοίκων, χρησιμοποιούν άλλη γλώσσα” και πρόσθεσε ότι η νυν δημοτική αρχή συνεχίζει με τη συνολική της στάση και ανοχή αυτή της προηγούμενης, που δίνει το μήνυμα πως στην Παλιά Πόλη υπάρχει ασυδοσία, όπως φαίνεται από τις Γιορτές, όπου τα σπίτια αποτελούν “ντεκόρ”. Τέλος πρότεινε να υπάρξει σαφής εντολή για εφαρμογή της Κανονιστικής Απόφασης, άνοιγμα όλων των δημόσιων χώρων, του Λιμνίου συμπεριλαμβανομένου, αυστηρό έλεγχο του Δήμου σε εκδηλώσεις-συναυλίες που εμπλέκεται ως προς το ωράριό τους ενώ πρότεινε μόνιμη επιτροπή του Δήμου που θα απασχολείται με τα θέματα της παλιάς πόλης και ζήτησε να τεθεί σε ψηφοφορία αυτή η πρόταση.

Τη διαφωνία του με τις προβλέψεις της κυκλοφοριακής μελέτης που θεωρεί ότι δεν θα λειτουργήσει, τη δημιουργία περιφερειακού χώρου στάθμεσης – με βάση και τις προτάσεις της Πολυτεχνικής- στις παρυφές του οικισμού για τους επισκέπτες επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Κολλάρος που εξήρε τις προσπάθειες των κατοίκων για την αναβάθμιση και την προστασία του οικισμού.

Σε αντίθεση με το Νίκο Ανταμπούφη η, επίσης κάτοικος του οικισμού, Αλίκη Μιχαλοπούλου μίλησε με αρνητικές εκφράσεις για τη συμπεριφορά των νέων, ειδικά το καλοκαίρι και έκανε μια σειρά από προτάσεις για τον έλεγχο της πώλησης και της κατανάλωσης αλκοόλ σε ανήλικους και εφαρμογή της νομοθεσίας και των κανονιστικών αποφάσεων και ζήτησε να διακόπτεται το wi-fi τις ώρες κοινής ησυχίας.

Συμπεράσματα και απαντήσεις του Δημάρχου – Πέρασε η πρόταση Ανταμπούφη

Συνοψίζοντας ο Δήμαρχος ανέφερε όταν  βρίσκει ενδιαφέρουσα την πρόταση για δημιουργία ξεχωριστής υπηρεσίας Παλιάς Πόλης που τέθηκε από το Θ. Ξυνίδη όπως και την πρόταση του Νίκου Ανταμπούφη, παρότι δεν τον βρίσκουν σύμφωνο οι πολλές επιτροπές και σημείωσε ότι θα μπορούσε να έρθει σχετική εισήγηση από υπηρεσία του Δήμου προς το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως προβλέπεται και από τον κανονισμό. Τελικά η πρόταση Ανταμπούφη τέθηκε σε ψηφοφορία και πέρασε με ψήφους 11 υπέρ, 7 κατά και 4 λευκά, με την παράταξη της πλειοψηφίας να μην έχει ομοιόμορφη στάση.

Την Επιτροπή που θα ελέγχει την τήρηση των αποφάσεων και του κανονιστικού πλαισίου για την Παλιά Πόλη και όλα τα σχετικά ζητήματα θα αποτελούν οι Γ. Δρεμσίζης, Τ. Θεοδωρίδης, Ν. Ανταμπούφης.