Ο Πρωθυπουργός με ένα αιφνιδιαστικό διάγγελμα, ανακοίνωσε την παροχή 13ης Σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους και αναστολής του κανονικού ΦΠΑ για τα νησιά που υποδέχονται πρόσφυγες. Παρότι μοιάζει μια αρκετά “αριστερή” και λογική κίνηση (που θέλει να δείξει και την επιτυχή εκπλήρωση των προγραμμάτων που εφαρμόζει) η δεύτερη σκέψη είναι ότι ίσως έχει  προεκλογική χροιά. 

Αν, πάλι, δεν προαναγγέλλει εκλογές, σημαίνει ίσως την έναρξη της προσπάθειας της κυβέρνησης για ανατροπή της εικόνας και ίσως στέλνει μηνύματα μέσα και έξω από τη χώρα ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης. Για την τακτική της συγκεκριμένης ηγετικής ομάδας, έχουν γραφτεί πολλά άρα τίποτε δεν μπορεί να προεξοφληθεί. Πάντως το ερώτημα είναι τι θα μπορούσε να αλλάξει για τους πολίτες μια εκλογική αναμέτρηση τρία χρόνια νωρίτερα. (προφανώς τίποτε ενώ για την οικονομία θα ήταν άλλο ένα πλήγμα μόλις βρίσκει την ηρεμία της). Και οι εκλογές ίσως προβληματίζουν και την αντιπολίτευση, ακόμη και αν σε επίπεδο ρητορικής της ζητά, για να συσπειρώσει τη βάση της.

Σημαντικό μήνυμα επίσης ότι για πρώτη φορά στην απεργία και την κινητοποίηση της Πέμπτης δεν εμφανίστηκε ούτε ένας συνδικαλιστής της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ  (και ένας χρυσαυγίτης, όπως παρατήρησαν κάποιοι). Είναι κάπως οξύμωρο δηλαδή, συνδικαλιστές που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ να είναι στο δρόμο και αυτοί που πρόσκεινται στα κόμματα της αντιπολίτευσης να είναι απόντες. Κάπως σαν να θέλουν να αφήσουν το δύσκολο βάρος των επώδυνων μέτρων στην κυβερνητική πλειοψηφία – αφού έτσι κι αλλιώς είναι δεδομένα τα μέτρα- για να κριτικάρουν εκ των υστέρων.

Αλλά όταν την πρωτοβουλία έχει ο Πρωθυπουργός, μια προσφυγή στις κάλπες (ή επιστροφή της εντολής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας) θα μπορούσε να αντιστρέψει την εικόνα και να φέρει άλλους στο επίκεντρο της κριτικήςΠάντως οι τρεις πορείες που πλέον έχουμε σε σταθερή βάση στις απεργίες, ενδέχεται στο μέλλον να γίνουν και τέσσερις αφού υπήρξαν ακόμη και κόμματα που χωρίστηκαν στη μέση. Το ΠΑΜΕ ήταν στην πλατεία, η πορεία του εργατικού είχε συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ (ΣΕΚ), η πορεία της Λαϊκής Αντίστασης είχε επίσης ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ (ΝΑΡ) και άλλους ενώ μεμονωμένοι διαδηλωτές και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ δεν ακολούθησαν τις πορείες.

Οι εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα στην Πλατεία ολοκληρώθηκαν, με μια σοβαρή ενόχληση από την πλευρά της χορωδίας, η οποία προετοιμάστηκε επί ένα μήνα για να παρουσιάσει ένα ημίωρο πρόγραμμα, όπως της ζήτησαν, αλλά οι διοργανωτές τους διέκοψαν στο τρίτο τραγούδι. Δύο είναι τα βασικά συμπεράσματα αυτής της αγένειας: Το πρώτο ότι υπήρξε κακή οργάνωση και, το δεύτερο και κυριότερο, ότι ο τρόπος που συμπεριφέρεται κάποιος σε μουσικούς που βρίσκονται εθελοντικά μέσα στο κρύο, δεν είναι αυτός που μεταχειρίστηκαν οι υπεύθυνοι.

Τώρα, αν λέγεσαι Κέντρο Πολιτισμού και δεν γνωρίζεις την τέχνη ή τον πολιτισμό, είναι λογικό ότι κυρίως απασχολείται με τη μπουζουκοαισθητική και τους λούμπεν της πόλης.  Άλλωστε πρέπει να παραδεχθούμε ότι τα αντιπολιτευόμενα μέλη του Δ.Σ. στο Κέντρο που δέχτηκαν να δώσουν την καταρχήν συναίνεσή τους για την γιορτή της Πρωτοχρονιάς που προσπαθεί να προωθήσει η ηγεσία, για να βγει από την υποχρέωση, διαθέτουν εξαιρετικό χιούμορ !

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, για όσους δεν το έχουν καταλάβει στη χώρα που όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί είναι παράνομοι με βάση τις αλληλοσυγκρουόμενες αποφάσεις του ΣτΕ, ο μόνος που έχει τη δικαιοδοσία να αποφασίσει ποιος θα εκπέμπει και ποιος όχι -σε κάθε περίπτωση χωρίς άδεια- είναι η ιδιωτική εταιρία DIGEA και κανείς άλλος. Μέτοχοι της εταιρίας που εκμεταλλεύεται ως μονοπωλιακός πάροχος την ψηφιακή εκπομπή είναι Mega, Ant1, Star, Skai, Alpha, Mtv.

Οι οποίοι πληρώνονται ως “προαγωγοί” από οποιονδήποτε εκπέμπει σήμερα ενώ η κυβέρνηση και η αυτοδιοίκηση είναι αναγκασμένοι να εγκαθιστούν με λεφτά των φορολογουμένων εξοπλισμό στις αμέτρητες περιοχές που δεν έχουν σήμα. Ας μη θυμηθούμε τον περίφημο διαγωνισμό, όπου αποσύρθηκαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι ενώ προηγουμένως έκλεισε η ΕΡΤ ώστε να μην μπορεί να συμμετάσχει. Ολα αυτά με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ. Και για όσους μιλούν για Λατινική Αμερική, πράγματι, τέτοια θεσμική παρωδία με μανδύα “συνταγματικότητας” μόνο εκεί συναντάται…