Σε ισόβια κάθειρξη καταδίκασε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θράκης τους δύο πρώην ταμίες του Δήμου Παγγαίου, Σάββα Σαλτουρίδη και Ιωακείμ Μόνου, που δολοφόνησαν τον Δεκέμβρη του 2009, τον τότε δήμαρχο Τριαντάφυλλο Κουκούδη, μη αναγνωρίζοντάς τους κανένα ελαφρυντικό, ενώ παρέμεινε η πρωτόδικη ποινή της φυλάκισης 17 ετών για τον Ν. Κοτσικάρη, ο οποίος είχε προμηθεύσει το όπλο στους δύο δολοφόνους, αναφέρει το Kόκκινο Καβάλας.

Στις 16 Δεκέμβρη του 2010, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κομοτηνής, είχε καταδικάσει τον μεν Σαλτουρίδη σε ισόβια, ενώ τον Μόνο σε 17 χρόνια κάθειρξη, ποινή για την οποία άσκησε έφεση ο εισαγγελέας εφετών, θεωρώντας ότι δεν έπρεπε να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά. Στο μεταξύ, τον Ιούνη του 2015, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης καταδίκασε και τους δύο σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για κατάχρηση ποσού 400.000 ευρώ από το ταμείο του Δήμου.
Το ιστορικό
Ο Τριαντάφυλλος Κουκούδης εξαφανίστηκε την Κυριακή 27 Δεκέμβρη του 2009. Δυό ημέρες αργότερα, ο αδελφός του δήλωσε την εξαφάνιση, λέγοντας στην Αστυνομία ότι ο δήμαρχος έφυγε από το σπίτι του για να πάει σε ραντεβού σε περιοχή της Νέας Περάμου. Την Τετάρτη 30 Δεκέμβρη, η Αστυνομία βρήκε το αυτοκίνητο του δημάρχου και τον ίδιο δεμένο και δολοφονημένο στο πορτμπαγκάζ. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, του φόνου είχε προηγηθεί πάλη, κατά την οποία το θύμα είχε τραυματιστεί με αιχμηρό αντικείμενο στο πρόσωπο, και είχε δεχτεί οκτώ σφαίρες στον θώρακα και στο κεφάλι. Στον τόπο βρέθηκαν 14 κάλυκες.Από την πρώτη στιγμή, η Αστυνομία πίστεψε ότι κίνητρο της δολοφονίας ήταν το σημαντικό οικονομικό έλλειμμα (που είχε ήδη γίνει γνωστό) στο ταμείο του Δήμου και συνέλαβε τους δύο ταμίες. Οι δύο υπάλληλοι, τότε 47 και 48 ετών, με την έγκριση του δημάρχου, έκαναν αναλήψεις μεγάλων χρηματικών ποσών ήδη από το 2007.
Κρατούσαν μάλιστα πρόχειρες αποδείξεις, ώστε να γνωρίζουν το ακριβές ποσό που έπρεπε να επιστρέψουν στο ταμείο στο τέλος κάθε χρονιάς, για να μην αποκαλυφθεί η υπεξαίρεση. Το 2009, το άνοιγμα στα οικονομικά του Δήμου ανήλθε στις 710.000 ευρώ, όπως βεβαίωσαν ορκωτοί λογιστές, οι οποίοι είχαν αρχίσει έρευνα, ωστόσο το ποσό δεν καλύφθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμαρχος είχε καταφέρει να βρει τις 450.000 ευρώ που του αναλογούσαν και πίεζε τους δύο ταμίες να καλύψουν το μερίδιό τους στα υπεξαιρεθέντα.Οι δράστες έδωσαν ραντεβού με τον δήμαρχο το βράδυ της Κυριακής σε ερημική τοποθεσία κοντά στις κατασκηνώσεις της Νέας Περάμου. Όπως είχαν συμφωνήσει, θα συμπλήρωνε εκείνος το έλλειμμα και ως εγγύηση θα του έδιναν τίτλους ιδιοκτησίας και συμβόλαια ακινήτων τους.
Αντί γι΄ αυτό, όμως, εμφάνισαν ένα κροατικό υποπολυβόλο ούζι και ύστερα από πάλη τον «γάζωσαν» με οκτώ σφαίρες στο κεφάλι και τον θώρακα. Τοποθέτησαν το άψυχο σώμα του στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του και το μετέφεραν μακριά από τον τόπο του εγκλήματος, στην περιοχή της Σαρακήνας, όπου εντοπίστηκε το βράδυ της Τετάρτης από αστυνομικό εκτός υπηρεσίας.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δράστες σκόπευαν να φορτώσουν το οικονομικό έλλειμμα στον δήμαρχο και να συνδέσουν τη δολοφονία του με κυκλώματα τοκογλύφων. Αν και οι έρευνες στράφηκαν αρχικά σε κυκλώματα μαφιόζων, η πρωτοφανής αγριότητα της δολοφονίας (το θύμα χτυπήθηκε και με λοστό) οδήγησε την Αστυνομία στο συμπέρασμα ότι δεν επρόκειτο για συμβόλαιο θανάτου, αλλά για δράστες με προσωπικό μίσος. Οι ταμίες του Δήμου Παγγαίου συνελήφθησαν και ομολόγησαν την πράξη τους. Μαζί τους συνελήφθη και ο τότε 37χρονος Ν. Κοτσικάρης, από τον οποίο οι δράστες είχαν νοικιάσει το όπλο.
Εν ψυχρώ δολοφονία
Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θράκης άρχισε την εκδίκαση της υπόθεσης προχθές Τρίτη, συνέχισε χθες και σήμερα το μεσημέρι ανακοίνωσε την απόφασή του, που χαρακτηρίζει την πράξη ως «εν ψυχρώ δολοφονία», αφού δεν δέχθηκε κανένα ελαφρυντικό για τους κατηγορούμενους δολοφόνους. Εκ μέρους της οικογένειας του θύματος, ως πολιτική αγωγή, παραστάθηκε ο δικηγόρος της Καβάλας, Χρυσόστομος Βελάκης, ο οποίος, μετά την απόφαση, δήλωσε στο “kokkinokavalas.gr”: «Αισθάνομαι απολύτως δικαιωμένος από την απόφαση του δικαστηρίου. Το αίτημα για άσκηση έφεσης από τον εισαγγελέα εφετών αποδείχθηκε, από την εκδοθείσα απόφαση, ότι καλώς υποβλήθηκε. Η πρωτόδικη απόφαση, ως προς την χορήγηση ελαφρυντικών του προτέρου έντιμου βίου στον Ι. Μόνο, αποδείχθηκε απολύτως εσφαλμένη, με αποτέλεσμα να ανατραπεί η απόφαση υπέρ του αιτήματος της πολιτικής αγωγής, με την επιβολή ισόβιας κάθειρξης  εις βάρος του. Παρά το γεγονός ότι ο Τριαντάφυλλος Κουκούδης δεν μπορεί να επανέλθει στη ζωή, λόγω των ενεργειών των συγκεκριμένων δολοφόνων, η πολιτική αγωγή και η οικογένεια του δημάρχου αισθάνονται απολύτως δικαιωμένοι με την επιβολή εις βάρος των δολοφόνων της μέγιστης προβλεπόμενης από το νόμο ποινής».Σημειώνεται ότι σ΄ αυτήν τη δίκη παρουσιάστηκε ως μάρτυρας και η κόρη του θύματος (στην πρώτη δίκη ήταν ανήλικη και δεν συμμετείχε), η οποία απευθύνθηκε με ιδιαίτερα δραματικό τρόπο στους ενόρκους, λέγοντας πως οι κατηγορούμενοι της στέρησαν τον πατέρα.
Kόκκινο Καβάλας.