Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε διάγγελμά του ανακοίνωσε μέτρα για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα που επιτεύχθηκε φέτος και υπερκάλυψε τους στόχους στο διπλάσιο. 

Όπως ανακοίνωσε η υπεραπόδοση από τα έσοδα θα αναδιανέμεται στις ομάδες που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση. «Κάθε ευρώ που πλεονάζει, στόχος της κυβέρνησης είναι να αναδιανέμεται στους αδύναμους πολίτες», τόνισε.

Ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ενίσχυση των συνταξιούχων κάτω των 850 ευρώ, δηλαδή περίπου 1,6 εκατ. συνταξιούχων, με 617 εκ. ευρώ. Όπως είπε η ενίσχυση θα ξεκινήσει από κάτω προς τα πάνω. Όσοι παίρνουν λιγότερα θα ενισχυθούν περισσότερο, σημείωσε.

Παράλληλα ανακοίνωσε την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, δηλαδή στα νησιά που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης.

«Τη συμφωνία με τους εταίρους θα την τηρήσουμε στο ακέραιο αλλά ταυτόχρονα θα υπερασπιστούμε την κοινωνική συνοχή της Ελλάδας. Διανύουμε τα τελευταία δύσκολα μέτρα ενός δύσκολου μαραθώνιου. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες, χωρίς υποχωρήσεις σε παράλογες απαιτήσεις. Θα βγούμε από την κρίση, όρθιοι και πιο δυνατοί», τόνισε και σημείωσε:

«Η απόφαση του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας είναι εξαιρετικά σημαντική και οδηγεί στην ελάφρυνση του χρέους κατά 45 περίπου δις. Άμεσος στόχος η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης».

Πόση ήταν η υπεραπόδοση εσόδων

Υπενθυμίζεται πως το Νοέμβριο σημειώθηκε νέα υπέρβαση των εσόδων με αποτέλεσμα η συνολική υπέρβαση των εσόδων το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2016, σε σχέση με τους στόχους, να αγγίζει τα 2,44 δισ. ευρώ. Η υπεραπόδοση των εσόδων τροφοδοτεί το πρωτογενές πλεόνασμα και φαίνεται να επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη για πλεόνασμα 1,09% του ΑΕΠ για φέτος έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 0,53% που προβλέπει το Μνημόνιο.

tvxs.gr