Δεν εκδίδονται τρεις από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, που την επομένη της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν, προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη. Οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί είχαν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.

Το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως, που είχε τονίσει ότι η ζωή των αξιωματικών κινδύνευε εφόσον επιστρέψουν στη χώρα.

Μία μέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, στις 16 Ιουλίου, ένα ελικόπτερο από τη γείτονα χώρα ζήτησε άδεια εκτάκτου προσγείωσης στην Αλεξανδρούπολη, εκπέμποντας σήμα κινδύνου. Μόλις το ελικόπτερο μπήκε στον ελληνικό εναέριο χώρο απογειώθηκαν F16 και συνόδευσαν το τουρκικό ελικόπτερο στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, όπου και τελικά προσγειώθηκε. Μετά την προσγείωσή του αποδείχθηκε πως οι οκτώ επιβάτες του ήταν πραξικοπηματίες, οι οποίοι συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα και ζήτησαν πολιτικό άσυλο.

Λίγη ώρα μετά τη σύλληψη των 8 πραξικοπηματιών η Τουρκία ζήτησε, όπως αναμενόταν, την έκδοσή τους. Το αίτημα έκδοσης ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών με μήνυμά του στο Twitter. «Ζητήσαμε την άμεση έκδοση των οκτώ προδοτών οι οποίοι έχουν καταφύγει με ελικόπτερο στην Ελλάδα», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το αίτημα έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών, απεστάλη από την εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης, στις 16 Αυγούστου, και σε αυτό αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί που κρατούνται στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παραβίαση του συντάγματος δια της βίας, απόπειρα δολοφονίας του προέδρου και εγκλημάτων κατά των νομοθετικών οργάνων και της κυβέρνησης.

Τελικά η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε να μην εκδώσει τους 3 από αυτούς, με τις υποθέσεις των υπολοίπων 5 να εκδικάζονται αύριο.

tvxs.gr