Πρόσφατα το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ ενέκρινε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων, εναρμονισμένο στην ισχύουσα νομοθεσία. Ο νέος σχεδιασμός δεν περιλαμβάνει το Σύνδεσμο Διαχείρισης Αποριμμάτων Ξάνθης και το ΧΥΤΑ του νομού και προβλέπει μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ξάνθη ενώ είναι άγνωστο αν θα συνεχίσουν να υπάρχουν στο μέλλον.
Όπως είναι λογικό το γεγονός προκαλεί την αντίδραση των τοπικών Δημάρχων αλλά η κατάσταση είναι πλέον μη αναστρέψιμη παρά την τοποθέτηση του Δημάρχου Ξάνθης προς τον Περιφερειάρχη που χαρακτήρισε αποτυχημένο το σχήμα που προωθείται και εκτίμησε ότι επιβαρύνει τους πολίτες με επιπλέον κόστη.
Κατά τα άλλα ο ο Σωκράτης Φάμελος, αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής :«Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να μπορέσουμε μέσα από το περιβάλλον να ανακαλύψουμε μια κρυμμένη παραγωγική δύναμη της χώρας μας, αλλά και ένα παράγοντα που μπορεί να μας φέρει πιο κοντά σε ευρωπαϊκό επίπεδο»
Όπως σημειώνει μπορεί να έχουν σωρευτεί πολλά προβλήματα στο περιβάλλον, όπως: καθυστερήσεις στη διαχείριση νερού, στη διαχείριση στερεών αποβλήτων, ωστόσο, «μπορούμε μέσα από την κυκλική οικονομία, μέσα από την ανακύκλωση να βρούμε νέους πόρους, να τροφοδοτήσουμε ταυτόχρονα και την ποιότητα ζωής, αλλά και την εργασία. Γιατί το περιβάλλον μπορεί να γίνει μια κινητήριο δύναμη για την εργασία».
Σύμφωνα με τον Σ. Φάμελο μπορούν την επόμενη περίοδο στη χώρα μας με τις δράσεις ανακύκλωσης να «δημιουργηθούν άμεσα 16.000 θέσεις εργασίας στον τομέα της διαχείρισης, των στερεών αποβλήτων, στις μεγάλες επενδύσεις που θα κάνουν οι περιφερειακοί σχεδιασμοί, αλλά και πολλαπλασιαστικά να μπορέσουμε να τροφοδοτήσουμε την νεανική επιχειρηματικότητα των επιστημών στη χώρα μας, να μην φεύγουν τα παιδιά στο εξωτερικό, να έχουμε πραγματική ανάπτυξη, δίκαιη και βιώσιμη».
Μέχρι τέλος του χρόνου στο Υπουργείο δρομολογείται η διαχείριση και διευθέτηση των θεμάτων εκείνων που είναι προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ με στόχο την απελευθέρωση των κονδυλίων, ώστε να ξεκινήσει η προκήρυξη των μέτρων. Ζητήματα, όπως αυτό της επιβίωσης και συνέχισης της λειτουργίας των Φορέων Προστατευόμενων Περιοχών και της ικανοποίησης των υποχρεώσεων της χώρας μας για την Natura. «Θα ξεκινήσουμε μια μεγάλη πρωτοβουλία για τα επικίνδυνα απόβλητα και την κλιματική αλλαγή» αποκαλύπτει ο αρμόδιος υπουργός.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό «Η χώρα μας είναι στην πρώτη δεκάδα των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν ψηφίσει την Σύμβαση του Κιότο, πρέπει να ξεκινήσει η υλοποίηση μέτρων για την κλιματική αλλαγή και την μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, ενώ με τις δράσεις που θα ξεκινήσουμε στα επικίνδυνα στερεά απόβλητα θα απελευθερώσουμε και τη βιομηχανική ανάπτυξη. Έτσι, αντί να έχουμε ρύπανση θα έχουμε νέα εργασία».
Στοιχεία από ΕΡΤ Κομοτηνής