Έναν υπήκοο FYROM, ο οποίος επιχείρησε να “περάσει” 5 ράβδους χρυσού από το τελωνείο των Κήπων προς την Τουρκία, εντόπισαν οι τελωνειακοί στους Κήπους του Έβρου. 

Οι ελεγκτές του Τμήματος Δίωξης σε έλεγχο που πραγματοποίησαν σε Ε.Ι.Χ με πινακίδες FYROM με τη συνδρομή οχήματος ανίχνευσης (x-ray) του Λιμενικού Σώματος, στα πλαίσια επιχειρησιακού σχεδίου του Τελωνείου Κήπων με το Λιμενικό Σώμα, εντόπισαν στις προσωπικές αποσκευές σαραντάχρονου χρυσοχόου, Σκοπιανικής καταγωγής, πέντε πλάκες χρυσού συνολικού βάρους τεσσάρων κιλών και εβδομήντα πέντε γραμμαρίων  και δεκατέσσερις χρυσές Λίρες Αγγλίας.

?
?

Για το χρυσό δεν προέκυψε η καταβολή των αναλογούντων δασμών και φόρων στο Δημόσιο, ενώ η διαδικασία και ο τρόπος μεταφοράς του παραπέμπει σε κυκλώματα εμπορίας και μεταφοράς χρυσού προς την Τουρκία, λόγω της μεγάλης ζήτησης και της αυξημένης τιμής του.

Η συνολική αξία των ανωτέρω προσδιορίζεται  περίπου στις  εκατόν είκοσι χιλιάδες ευρώ . Παράλληλα ο ανωτέρω είχε και είκοσι μία χιλιάδες ευρώ  μετρητά για τα οποία δεν υποβλήθηκε η εκ του νόμου προβλεπόμενη Δήλωση Ρευστών Διαθεσίμων.

Για την υπόθεση ενημερώθηκε η κα Εισαγγελέας Αλεξανδρούπολης, επιβλήθηκε και εισπράχθηκε  πρόστιμο περίπου, εξήντα πέντε χιλιάδων ευρώ , ενώ για το χρυσό θα ακολουθηθεί η νόμιμη Τελωνειακή διαδικασία εξαγωγής του.

Στα πλαίσια του ανωτέρω επιχειρησιακού, βεβαιώθηκαν ακόμη τέσσερις παραβάσεις σχετικές με λαθρεμπορία καπνικών  – εμπορευμάτων  και αδήλωτων μετρητών, και εισπράχθηκαν πρόστιμα δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ περίπου.