fredtitoΗ επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Θράκη είναι, σε θεσμικό επίπεδο, μια σημαντική εξέλιξη που πρέπει να αποτιμηθεί, είτε κάποιος διάκειται θετικά απέναντι στην κυβέρνηση είτε όχι. Προφανώς και είναι θετικό ότι έκανε συμβολικές και ουσιαστικές επιλογές για την επίσκεψή του και ότι είχε μαζί του πολυμελές υπουργικό κλιμάκιο (Παιδείας, Ναυτιλίας, Ανάπτυξης, Βιομηχανίας/ΕΣΠΑ, Μακεδονίας-Θράκης, Προστασίας του Πολίτη) και κινήθηκε σε τρία επίπεδα: Αναπτυξιακό – Εκπαίδευση – Κοινωνική συνοχή. Αν έχει προεκλογική χροιά ή δείχνει ενδιαφέρον για την περιφέρεια, θα φανεί τους επόμενους μήνες. 

Ανάμεσα στα άλλα, κατά μία έννοια, απάντησε στο πρωτοσέλιδο άρθρο μας στο tvxs.gr της Παρασκευής για το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο και την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί (με διαχρονική ευθύνη όλων των πλευρών για να είμαστε δίκαιοι)  και εξήγγειλε επέκταση σε νέες αίθουσες για να ανακουφιστεί σε κάποιο βαθμό αυτό που συμβαίνει. Δεν ξέρουμε αν απάντησε στα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και την πίεση που νιώθουν τα στελέχη τους στη Θράκη όπου δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι τώρα κάτι αριστερό αλλά συνεχίζονται οι φοβικές πολιτικές της περιόδου Σαμαρά. Αυτό είναι ένα θέμα που προφανώς θα απαντήθηκε πιο εσωτερικά, παρόντος και του Γραμματέα του κόμματος Πάνου Ρήγα που ήρθε στη Θράκη από την παραμονή.

fredtitoΑλλά και στο Ερευνητικό Κέντρο ΑΘΗΝΑ έκανε εντύπωση ότι υπήρξαν πολύ συγκεκριμένες προσκλήσεις, όχι μόνο από την ερευνητική κοινότητα αλλά και από την τοπική αγορά. Κυρίως προσκλήθηκαν όλα τα μεγάλα γραφεία Οικονομολόγων και Συμβούλων προκειμένου να δικτυωθούν και να συνδέσουν την καινοτομία του Κέντρου με την τοπική παραγωγή και μεταποίηση. Αυτό πράγματι δείχνει μια άλλη αντίληψη, υπερκομματική για τους τοπικούς κυβερνητικούς παράγοντες.

Γενικότερα ότι ένας Πρωθυπουργός βρέθηκε σε αυτά τα δύο σημεία της πόλης είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όπως επίσης ότι εγκαινίασε και την Έκθεση της περιοχής, που τα τελευταία χρόνια δυσκολεύεται να βρει το βηματισμό της σε μια δύσκολη εποχή, άρα η παρουσία του έδωσε έναν άλλο τόνο. Τέλος, ιδιαίτερα εύστοχη και ιστορική η αναφορά του (μαζί με τη Θρακιώτικη καταγωγή της μητέρας του) στον Σεΐχη Μπεντρεντίν. Ήταν πράγματι κάτι που ήθελε να ακούσει και η μειονότητα και η πλειονότητα, όσο και αν ενόχλησε κάποιους “συνεργάτες” του “Νομάρχη Καραχάλιου”.

fredtitoΣτα παραλειπόμενα θα μπορούσαμε να σημειώσουμε τον κόσμο που βρέθηκε στο δρόμο για να δει τον Πρωθυπουργό αλλά και την επαφή του με τους μαθητές του μειονοτικού σχολείου που πραγματικά τον περικύκλωσαν ασφυκτικά. Είναι εντυπωσιακό ότι ο Πρωθυπουργός δεν συνοδευόταν – όπως συνήθως- από κανένα προσωπικό σύμβουλο ή συνεργάτη παρά μόνο από τη φρουρά του καθώς δεν τον καθοδηγεί κανείς και χειρίζεται την προσωπική του εικόνα ο ίδιος, έχοντας εμπιστοσύνη στο επικοινωνιακό του “άστρο”. Η ουσία είναι το δεύτερο στοιχείο που μπαίνει στη ζυγαριά των πολιτών και ψηφοφόρων.

Τέλος, δεν έλειψε το χιούμορ όπως η αναφορά του ότι έσπασε ρεκόρ εκφωνώντας 9 ομιλίες σε μια μέρα στη Θράκη. Αλλά κυρίως, η πολύ σημαδιακή αναφορά στο Κέντρο ΑΘΗΝΑ όταν η συζητήση ήρθε στο Υπουργείο Παιδείας και τη διάρθρωσή του που πλέον έχει αναβαθμίσει την Έρευνα. Αναλύοντας τη νέα δομή ανέφερε τους τομείς που ανήκουν στο Υπουργείο αλλά φάνηκε να ξεχνά τα θρησκεύματα. Επανήλθε όμως σε ελάχιστα δευτερόλεπτα και χαμογελώντας ανέφερε: “Και θρησκευμάτων για να μην ξεχνιόμαστε”. Ίσως να είχε και μια αυτοσαρκαστική νότα αυτή η αναφορά…

15220102_10154847462603054_7186874498151257454_n