Με μια υπενθύμιση για τη θρακιώτικη καταγωγή του (από την πλευρά της γιαγιάς του) ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Σείχη Μπεντρεντίν, μια αναφορά που συζητήθηκε. “Γνωρίζω ότι από τα μέρη σας προέρχεται ένας πολύ σπουδαίος άνθρωπος, για τον οποίο έχω μεγάλο σεβασμό Ο Σεΐχης Μπεντρεντίν” είπε. 

seyh-bedreddin“Ήταν Έλληνας και Τούρκος μαζί. Πάνω απ΄ όλα, όμως, ήταν ένας άνθρωπος που σεβόταν τη θρακιώτικη καταγωγή του. Ήταν σοσιαλιστής, αλλά και θρησκευόμενος. Πάνω απ΄ όλα, όμως, ήταν ένας άνθρωπος που αγωνίστηκε μέχρι τέλους, έδωσε τη ζωή του για να πολεμήσει την αδικία και για να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον του θρακιώτικου λαού. Ένας άνθρωπος που πάλεψε να καταργήσει τις αποστάσεις που δημιουργούν κάποιοι μεταξύ μας για να ενισχύσουν τις δικές τους θέσεις.

Αυτός ο άνθρωπος, λοιπόν, πρέπει να γίνει το παράδειγμά μας. Και όλοι μαζί να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε την επόμενη φορά που θα έρθω –και θα έρθω, σας το υπόσχομαι- να έχει μικρύνει η απόσταση που χρειάζεται να διανύσω από το Μέγαρο Μαξίμου έως το χωριό σας” είπε από τη Φιλλύρα ο Α. Τσίπρας.

Σύμφωνα με την ΕΡΑ Κομοτηνής πρόκειται για τον πρώτο «μουσουλμάνο σοσιαλιστή» όπως αποκαλείται από πολλούς, ο Σεΐχης Μπεντρεντίν μαρτύρησε και θάφτηκε (στις Σέρρες) ως εμπνευστής ενός μεγάλου κοινωνικοπολιτικού κινήματος του 15ου αιώνα.

Για τον Σεΐχη Μπεντρεντίν έχουν γραφτεί πολλά βιβλία και έργα, αλλά ευρέως γνωστός έγινε από το ποίημα του μεγάλου Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, «Το έπος του γιου του Καδή της Σιμάβνα Σεΐχη Μπεντρεντίν», το οποίο γράφτηκε το 1936, όταν ο ποιητής βρισκόταν στη φυλακή. Αλλά ποιος είναι ο Σεΐχης Μπεντρεντίν; Σύμφωνα με μουσουλμάνο Ιμάμη, με τον οποίο συνομιλήσαμε ο Μπεντρεντίν φέρεται να γεννήθηκε κοντά στο Διδυμότειχο από πατέρα Τούρκο Καδή (δικαστή) και μητέρα Ελληνίδα που εξισλαμίστηκε, από την οποία πιθανότατα έμαθε την ελληνική γλώσσα και τα στοιχεία του χριστιανισμού.

Η γνωριμία του με τον Σεΐχη Αχλάτι φέρεται να σημάδεψε τη ζωή του και τούτο γιατί διακήρυττε μία άλλη προσέγγιση στη μέχρι τότε σουνί (ορθόδοξη) μορφή του ισλαμισμού, ένα είδος ισλαμικού μυστικισμού. Οι ιδέες του απέβλεπαν στη δημιουργία μιας αρμονικής κοινωνικοπολιτικής ζωής στην Ανατολία και τα Βαλκάνια, όπου θα υπάρχει δικαιοσύνη, και κοινοκτημοσύνη και θα έχουν εξαλειφθεί οι ανισότητες.

Ο Μούσα Τσελεμπί τον διόρισε ανώτατο Στρατοδίκη της Ρούμελης, θέση την οποία χρησιμοποίησε για να προετοιμάσει την επανάσταση που σκόπευε να κάνει. Όταν το 1412 ο Μούσα Τσελεμπί τελικά νικήθηκε και απαγχονίστηκε από τον αδελφό του, ο Μπεντρεντίν εξορίστηκε στη Νίκαια μαζί με την οικογένειά του, την χριστιανή γυναίκα του και τα παιδιά του.

Λέγεται πως ο Σεΐχης Μπεντρεντίν κρεμάστηκε, μετά από δεύτερη αποτυχημένη Επανάσταση, πιθανότατα το 1416 σε έναν πλάτανο στην αγορά των Σερρών απέναντι από το Εσκί τζαμί. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν οπαδοί της φιλοσοφίας του Μπεντρεντίν κυρίως στην Ανατολική Θράκη. «Ήταν ένας Σεΐχης που υπερασπίστηκε την ελευθερία, την ισότητα και τη δικαιοσύνη» δηλώνουν οι γνώστες βρίσκοντας τα μηνύματά του επίκαιρα, όσο ποτέ.

Στοιχεια από την ΕΡΑ Κομοτηνής