Plenary Session week 26 2015 in Brussels. Preparation of the European Council meeting (25-26 June 2015) - Council and Commission statements.

Αντιδράσεις προκαλεί η συνεχιζόμενη και ευθεία, πλέον, αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης από τον Τούρκο Προέδρο Ταγίπ Ερντογάν. Μετά τις απαντήσεις του Υπουργείου Εξωτερικών και του κυβερνητικού εκπροσώπου υπήρξε παρέμβαση του Πρωθυπουργού.”Η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί τον απαράδεκτο ιστορικό αναθεωρητισμό” ανέφερε μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στις δηλώσει Ερντογάν για την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης.

“Η συνθήκη δεν αμφισβητείται από κανένα και να το κατανοήσει και η Τουρκία. Η Ελλάδα είναι μια φίλη χώρα και θα συνεχίσει να οικοδομεί την εμπιστοσύνη με την προϋπόθεση να το πράττει και η Τουρκία” είπε. “Από τη δική μας πλευρά δεν έχουμε διάθεση θα αμφισβητήσουμε τα νομικά κείμενα που διέπουν τις σχέσεις μας αλλά  δεν θα επιτρέψουμε να γίνει από την Τουρκία. ” είπε ο Πρωθυπουργός στην ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος.

Εξάλλου ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφορικά με τις νέες, προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, με τις οποίες ο ίδιος αμφισβητεί και υπονομεύει τη διεθνή Συνθήκη της Λωζάνης, τονίζοντας ότι «πρόκειται για ένα “έγγραφο” του οποίου το περιεχόμενο μπορεί να τεθεί “υπό συζήτηση”», κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Αναλυτικά η ερώτηση προς την Κομισιόν:

Με νέες του δηλώσεις στον τουρκικό Τύπο, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης -για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα-τονίζοντας ότι είναι ένα «έγγραφο» του οποίου το περιεχόμενο μπορεί να τεθεί «υπό συζήτηση» και πως η Τουρκία θα διεκδικήσει «κάτι καλύτερο».[1]

Η επεκτατική και πολεμοχαρής ρητορική του Τούρκου Προέδρου, η αμφισβήτηση διεθνών συνθηκών, οι εμπρηστικές δηλώσεις στα ΜΜΕ, δημιουργούν συνθήκες αστάθειας και αβεβαιότητας, τορπιλίζοντας τις προσπάθειες που γίνονται από την ΕΕ στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και της συμφωνίας για το προσφυγικό, όσο και του ελληνοτουρκικού διαλόγου και της ανάπτυξης αμοιβαία επωφελών σχέσεων.

Το επίμαχο άρθρο της Συνθήκης είναι το άρθρο 16, το οποίο αφορά στην παραίτηση της Τουρκίας από πάσης φύσης δικαιώματος και επιδίωξης σε εδάφη που βρίσκονται πέραν τον συμφωνηθέντων από την Συνθήκη. Επί της ουσίας, αφορά τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου, εδάφη της Συρίας και τη Μοσούλη του Ιράκ.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Πώς σχολιάζει τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν;
  2. Εκτιμά πως η τουρκική ηγεσία ενδυναμώνει την περιφερειακή αστάθεια σε Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο;
  3. Ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύει να αναλάβει απέναντι στην τουρκική επεκτατικότητα;