????????????????????????????????????

Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση μιας Γιορτής Ψωμιού υλοποιεί το Σωματείο Αρτοποιών της Ξάνθης το τριήμερο 26-29 Νοεμβρίου 2016 στο Αμοιρίδειο Αθλητικό Κέντρο της Ξάνθης. 

Όπως δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος Παναγιώτης Αμπεριάδης και η Γενική Γραμματέας Μαριάνθη Μαλλιαρουδάκη η διοργάνωση  έχει σαν στόχο να δείξει στον καταναλωτή τη σημασία που έχει ο “παραδοσιακός φούρνος της γειτονιάς”, όπου ζυμώνεται και ψήνεται το ψωμί που φτάνει στο τραπέζι της ελληνικής οικογένειας. “Προσπαθούμε και παράγουμε αγνά προϊόντα σε προσιτές τιμές” ανέφεραν και υπενθύμισαν ότι στην αγορά υπάρχουν σούπερ μάρκετ που ψήνουν κατεψυγμένο ψωμί εισαγωγής που είναι άγνωστης προέλευσης καθώς και εισαγόμενα ψωμιά και ζύμες.

3Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν αρτοποιοί από την Ξάνθη, τη Βόρεια Ελλάδα, την Αθήνα, την Πελοπόνησο και τη Στερεά Ελλάδα. Θα είναι ανοιχτή στο κοινό το πρωί της Κυριακής από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι ενώ τη Δευτέρα και την Τρίτη θα επισκέπτονται τη Γιορτή τα σχολεία της περιοχής.

Ένα πλήρες αρτοποιείο μέσα στο Αμοιρίδειο

Στη Γιορτή Ψωμιού, θα υπάρχει μια πλήρης δημιουργία ενός αρτοποιείου με όλο τον εξοπλισμό όπου θα ακολουθείται όλη η παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής προκειμένου να την παρακολουθήσουν οι πολίτες και, κυρίως, οι μαθητές. Οπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του Σωματείου, θέλουν να έρθουν σε επαφή τα παιδιά με τον κόπο και την αγάπη που χρειάζεται για να παραχθεί το ψωμί και την τουλάχιστον 1,5 ώρα που απαιτείαι πριν φτάσει το κουλούρι στα χέρια τους καθημερινά, να γνωρίζουν τις ορθές καταναλωτικές συνήθειες.

‘Εκθεση φωτογραφίας

Παράλληλα με την Έκθεση θα λειτουργήσει και μια έκθεση φωτογραφίας από την πορεία 80 ετών του σωματείου αρτοποιών της Ξάνθης, ενός εκ των παλαιοτέρων και πιο ισχυρών σωματείων του προηγούμενου αιώνα, που ακόμη και σήμερα παραμένει ιδιαίτερο ενεργό παρά την απαξίωση του συνδικαλισμού.  Οι φωτογραφίες ξεκινούν από τα προπολεμικά χρόνια και φτάνουν μέχρι το τέλος του 20ου αιώνα.