Την άποψη ότι από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης πρέπει να ξεκινήσει η υπόθεση της στέγασης του Μουσικού Σχολείου από την αρχή, εκφράζει εμμέσως το Υπουργείο Παιδείας, στην απάντηση που δίνει στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου μετά την ερώτηση των βουλευτών της Ξάνθης για το ζήτημα και τις καθυστερήσεις.

Στην απάντηση που υπεγράφη από το Ν. Φίλη, λίγο πριν την αποχώρησή του γίνεται αναφορά στις ενέργειες των Δήμων Ξάνθης και Αβδήρων  από το 2001 μέχρι σήμερα αλλά εστιάζει κυρίως στην περιοχή της Διομήδειας και όσα έχουν γίνει από το Δήμο Αβδηρων.

screenshot_4Όπως αναφέρεται, στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου υπάρχει εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα για το Μουσικό Σχολείο της Ξάνθης δυναμικότητας 250 μαθητών  από το 2006 μετά από αίτημα της τότε Νομαρχίας με πρόβλεψη να κατασκευαστεί σε έκταση που είχε παραχωρήσει ο τότε Δήμος Βιστωνίδας (και σήμερα Αβδήρων) αλλά με τη διαλυτική αίρεση της ανέγερσης εντός τριετίας από το 2004, όταν και το είχε εκδοθεί η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Συνοψίζοντας το Υπουργείο Παιδείας κρίνει σαφές ότι μετά την παρέλευση 10 και πλέον ετών είναι σκόπιμο να επικαιροποιηθεί το κτιριολογικό πρόγραμμα σύμφωνα με το σύγχρονα εκπαιδευτικά δεδομένα και εφόσον προηγουμένως έχει βρεθεί οικόπεδο που να πληροί τα κριτήρια για την ανέγερση διδακτηρίου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η υπόθεση επανέρχεται στην προ δεκαετίας κατάσταση και το βάρος πέφτει στους Δήμους.

Η απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών και τα έγγραφα των Δήμων

Εξάλλου, στην απάντηση που δίνει το Υπουργείο Εσωτερικών, διαβιβάζει την αλληλογραφία που έχει γίνει με τους δύο Δήμους από την οποία προκύπτει ότι ο Δήμος Αβδήρων συνεχίζει να έχει στους στόχους του την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την παραχώρηση του οικοπέδου και την ανέγερση σχολείου στη Διομήδεια, ενώ ο Δήμος Ξάνθης εξιστορεί την υπόθεση της παραχώρησης έκτασης στο στρατόπεδο Στεφανίδη, που είχε γίνει το 2002 για το Μουσικό Σχολείο, που όμως στη συνέχεια στέγασε το 1ο ΓΕΛ αντί για το Μουσικό και δεν δείχνει καμία πρόθεση να φιλοξενήσει το Σχολείο, όπως έχει καταστήσει σαφές και ο Δήμαρχος στη σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Τέλος, σε εκκρεμότητα είναι και η απάντηση του τρίτου συναρμόδιου Υπουργείου, αυτού της Εθνικής Άμυνας, που εμπλέκεται στην αρχική παραχώρηση του οικοπέδου 14 στρεμμάτων στο Στρατόπεδο, όπου τελικά ανεγέρθηκε το 1ο ΓΕΛ.

Συμπερασματικά, οι απαντήσεις και η σχετική αλληλογραφία δείχνουν απροθυμία του Δήμου Ξάνθης – σε αντίθεση με την επιθυμία γονέων και εκπαιδευτικών- προθυμία του Δήμου Αβδήρων να στεγάσει το σχολείο καθώς και προτροπή του Υπουργείου Παιδείας, οι διαδικασίες να ξεκινήσουν από την αρχή, όποια λύση και αν επιλεγεί.