Στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, τέθηκε το θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης.

Στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι “Θεωρούμε αδιανόητη και απαράδεκτη οποιαδήποτε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης.” Η Συνθήκη της Λωζάννης, τόνισε, είναι μέρος του διεθνούς δικαίου, οποιαδήποτε αμφισβήτηση της θα σήμαινε αμφισβήτηση των συνόρων της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ, γιατί, όπως επεσήμανε, τα σύνορα της ΕΕ είναι τα σύνορα των κρατών-μελών.

Η επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα συνεχίζεται, ΄μετά τις συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και Υπουργικό κλιμάκιο καθώς και το επίσημο γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο, με την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Ακρόπολη και την ομιλία του στο Ίδρυμα “Νιάρχος”.

Αναφορά και από Στεφανόπουλο το 1999

Πάντως αναφορά στη συνθήκη της Λωζάνης είχε γίνει και στην προηγούμενη επίσκεψη Προέδρου των ΗΠΑ, το 1999, όταν ο τότε Πρόεδρος Κ. Στεφανόπουλος είχε μιλήσει ενώπιον του Μπιλ Κλίντον με λεπτομέρειες στη Συνθήκη της Λωζανης και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, προκαλώντας την ενόχληση του τότε Πλανητάρχη.