Τη μείωση κατά 20% όλων των δημοτικών τελών για το 2017 ζήτησε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Θ. Ξυνίδης στη συζήτηση των σχετικών θεμάτων κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα. Όπως είπε εφόσον ο Δήμος εμφανίζεται κερδοφόρος και έχει αποθεματικό 10 εκατομμυρίων ευρώ, πρέπει να διευκολυνθούν οι πολίτες την επόμενη δύσκολη χρονιά.

Υπήρξαν διάφορες προτάσεις και συμφωνία από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ενώ ο Ι. Καμαρίδης πρότεινε να υπάρξει αντίστοιχη μείωση κατά 10% και στη ΔΕΥΑΞ. Η σχετική εισήγηση – απόφαση της οικονομικής επιτροπής είναι να παραμείνουν ως έχουν, είπε ο Νίκος Ανταμπούφης και σημείωσε ότι ανάμεσα στις δύο προτάσεις η παράταξή του θεωρεί καλύτερη τη μείωση. Ο Δήμαρχος Ξάνθης απάντησε ότι ήδη ο Δήμος πέρυσι έκανε κάποιες μειώσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών ενώ η κάθε πρόταση θα πρέπει να είναι κοστολογημένη και δεν μπορεί στην παρούσα φάση να γίνει χωρίς ο Δήμος να έχει συνυπολογίσει τις ανάγκες του. Τελικά το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία (18 έναντι 15) ενώ ο Δήμαρχος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για το μέλλον σε επιμέρους κατηγορίες.

Οι νεαροί στην Πλατεία Μητροπόλεως προβληματίζουν τους κατοίκους της Παλιάς Πόλης

To θέμα της Παλιάς Πόλης και των νεαρών που συγκεντρώνονται τα βράδια στην Πλατεία Μητροπόλεως συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από ερώτηση της παράταξης Ενωτική Πρωτοβουλία.

leontisΟι κάτοικοι, όπως έχει τεθεί και σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους, διαμαρτύρονται για την παρουσία των εφήβων τα βράδια ενώ εκ μέρους κατοίκων-μελών του Συλλόγου που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση, η κυρία Νικολάου,  περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση  που επικρατεί, υποστήριξε ότι έχουν βρεθεί και σύριγγες στην περιοχή και ανέφερε ότι η Πλατεία Μητροπόλεως θα γίνει τα “Εξάρχεια” της Ξάνθης. Από την πλευρά του ο Νίκος Λεοντής έκανε λόγο για μετατροπή του Προεδρικού Διατάγματος σε “κουρελόχαρτο” και ζήτησε από το Δήμο να ξεκινήσει μια εντός ημερησίας διάταξης συζήτηση, το διάλογο για την επικαιροποίηση του Προεδρικού Διατάγματος. Υποστήριξε, παράλληλα, ότι με βάση τις απόψεις που επικρατούν στην πόλη, η αναβάθμιση του παραδοσιακού οικισμού, όπως εννοείται, διέρχεται μέσα από την ταλαιπωρία των κατοίκων του.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, υπήρξε κατευναστικός λέγοντας ότι η αστυνόμευση της κοινής ησυχίας ή της εν γένει συμπεριφοράς των νεαρών είναι αντικείμενο της Αστυνομίας και όχι του Δήμου και ανέφερε ότι αν υπάρχει πρόβλημα δεν θα λυθεί μεταφέροντάς το σε άλλο σημείο της πόλης. Τέλος σημείωσε ότι οι νέοι που συχνάζουν στην Παλιά Πόλη είναι παιδιά όλων μας και δεν πρόκειται για περιθωριακά στοιχεία.

Κριτική για την ένσταση του έργου της Επέκτασης Σάρδεων

Έντονη κριτική από τις παρατάξεις Ξυνίδη-Μπένη προκάλεσε το θέμα της εκδίκασης ένστασης της εταιρίας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΕ κατά του Πρωτοκόλλου Προσωρινής Παραλαβής του έργου της Επέκτασης Σάρδεων που έχει παραδοθεί εδώ και δύο χρόνια αλλά εκκρεμεί  λόγω παρατηρήσεων της Επιτροπής Παραλαβής του έργου.

triantafyllidis-kostasΌπως προέκυψε στη συζήτηση μεταξύ του Δημάρχου και της Προϊσταμένης Κατερίνας Μανά, ο εργολάβος αποκατέστησε όλες τις υποδείξεις που έγιναν αλλά οι σχετικές παρατηρήσεις είχαν γραφτεί -κακώς από την Επιτροπή Παραλαβής- στο σχετικό πρακτικό και δημιουργούν πρόβλημα με την αποδοχή της ένστασης παρότι είναι δικαιολογημένη. Στο σημείο παρενέβη ο Θανάσης Ξυνίδης που σημείωσε ότι οι σχετικές εισηγήσεις είναι αλληλοσυγκρουόμενες και το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να λάβει απόφαση ενώ η πλευρά Μπένη υποστήριξε ότι οι απαιτήσεις της Επιτροπής Παραλαβής ήταν υπερβολικές και δεν θα μπορούσαν να εκπληρωθούν όλες.

Τελικά, μετά από αρκετά μεγάλη συζήτηση η Προϊσταμένη των Τεχνικών Υπηρεσιών εισηγήθηκε να γίνει δεκτή η ένσταση του εργολάβου καθώς οι εργασίες έχουν αλλά σημείωσε ότι δεν έχει απαντήσεις για ποιο λόγο η επιτροπή παραλαβής του έργου έχει κάνει τις επίμαχες παρατηρήσεις με τις παρατάξεις Ξυνίδη και Μπένη να ζητούν να ληφθεί η απόφαση όταν θα βρίσκεται στη συνεδρίαση και η  Επιτροπή Παραλαβής και το Θανάση Ξυνίδη να σημειώνει ότι η κ. Μανά προστάτευσε το Δημοτικό Συμβούλιο. Στο θέμα παρενέβη ο Νίκος Ανταμπούφης που σημείωσε ότι σε μια σπάνια περίπτωση θα συμφωνήσει με την γραπτή εισήγηση της Υπηρεσίας και πρότεινε το θέμα να επανέλθει σε νεότερη συνεδρίαση.

Κλείνοντας το θέμα ο Δήμαρχος Ξάνθης ζήτησε να πληροφορηθεί αν υπάρχουν προθεσμίες καθώς πρέπει να απαντηθούν τα ερωτήματα που εκφράζει το Συμβούλιο και , μετά τη γνωστοποίηση ότι υπάρχει περιθώριο μέχρι τις 29/11, αποφασίστηκε το θέμα να επανέλθει σε νέα συνεδρίαση μέσα στις επόμενες μέρες, είτε με τροποποίηση του πρωτοκόλλου από την Επιτροπή Παραλαβής είτε με παρουσία των μελών της στη συνεδρίαση.

Μετά την ολοκλήρωση μιας μαραθώνιας συνεδρίασης ο Δήμος αποφάσισε αργά τη νύχτα στην ειδική συνεδρίαση την έγκριση του Προϋπολογισμού για το 2017.

 

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το