Το έργο της εγκατάστασης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Πανεπιστημιούπολη Ξάνθης από το ΔΠΘ παρουσίασε την Τρίτη στην Ξάνθη ο Αναπληρωτής Πρύτανη Έρευνας και Τεχνολογίας του έργου Παντελής Μπότσαρης, συνοδευόμενος από τους αναδόχους του έργου, κυρίους  Κοκκινίδη και Δόντη που έχουν αναλάβει τμήματα του έργου. Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος – Γεωπονικό και ΔΠΘ

????????????????????????????????????

Ο Καθηγητής του Δημοκριτείου και επιστημονικά υπεύθυνος του συγκεκριμένου έργου  που έχει τον τίτλο “Συμβολή των ΑΠΕ στη βιώσιμη ανάπτυξη και λειτουργία του ΔΠΘ- Δημιουργία μιας αειφόρου κοινότητας” αναφερόμενος στο πρόγραμμα RΕUNI, σημείωσε ότι έχει σαν στόχο να επιδείξει και να εφαρμόσει πιλοτικά διάφορες μορφές ΑΠΕ στον τριτογενή τομέα, με τρόπο να δείχνει την άμβλυνση κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων σε κτίρια κοινωνικής κατοικίας, όπως οι Φοιτητικές Εστίες.

Όπως είπε ο προϋπολογισμός του είναι 1,8 εκατ. ευρώ,  ο δεύτερος μεγαλύτερος από τα προγράμματα που εγκρίθηκαν στην Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό χώρο (eea grants) με υπεύθυνο διαχειριστή το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η περιοχή υλοποίησης του έργου

Το έργο θα υλοποιηθεί στις Εστίες, το Εστιατόριο και το Αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης στα Κιμμέρια Θα συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας που φτάνει στο 28 %, θα μειώσει το αποτύπωμα σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 23 % ενώ θα επιφέρει συμβολή των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο των κτιρίων σε ποσοστό 50%

????????????????????????????????????

Στην περιοχή θα εγκατασταθεί ένα υβριδικό σύστημα βιομάζας/ηλιακών συλλεκτών για θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό χρήσης με συνολική ισχύ 2,3 MWth, ενώ θα εγκατασταθεί και ένα παράλληλο ψυκτικό σύστημα απορρόφησης θέρμανσης. Επίσης θα υπάρχουν γεωθερμικοί εναλλάκτες (αβαθούς γεωθερμίας) με την ενέργεια να καταλήγει στο και θα ικανοποιούν τις ανάγκες του σε ψύξη και θέρμανση. Τέλος θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά, εγκατεστημένης ισχύος 50KwP για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και ένας αιολογικός σταθμός με ανεμογεννήτρια 1 KW  που θα συμβάλλει επίσης και στη φόρτιση ηλεκτρικών ποδηλάτων που θα κινούνται μέσα στο camp, σύμφωνα με τον Π. Μπότσαρη.

“Ζωνταντό εργαστήριο” το έργο – ανοιχτό σε όλη την κοινωνία

Η εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων θα επανεπενδυθεί, ως δέσμευση του προγράμματος μέσα στο χώρο των Εστιών και αυτός είναι ένας όρος του εγκεκριμένου προγράμματος. Ιδιαίτερα μέριμνα, σύμφωνα με τον Αν. Πρύτανη, έχει ληφθεί ώστε το έργο αυτό να λειτουργεί ως “ζωντανό εργαστήριο” για τους εκπαιδευτικούς σκοπούς των διαφόρων τμημάτων του Πολυτεχνείου αλλά.

????????????????????????????????????

“Είναι ένα έργο χαρακτηριστικό και σπουδαίο για το Πολυτεχνείο” , σημείωσε, και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για έργο κρατικής χρηματοδότησης αλλά για ένα ερευνητικό έργο για το οποίο διαγωνίστηκαν πάνω από 40 ιδρύματα, Πανεπιστήμια, Πολιτικοί φορείς ενώ θα είναι ανοιχτό για όλους τους πολίτες της Περιφέρειας ενώ θα συνοδευτεί από διάφορα σεμινάρια και εκπαιδευτικές δράσεις σε σχολεία.

Το έργο χρηματοδοτείται από τον ΕΟΧ σε ποσοστό 85 % και θα εφαρμοστεί στην Πανεπιστημιούπολη σε συνολική έκταση 11.350 τετραγωνικών μέτρων, όπου υπάρχουν συνολικά 590 κλίνες , στο εστιατόριο όπου σιτίζονται περίπου 400 άτομα και στο αμφιθέατρο που έχει μηνιαία επισκεψιμότητα 550 ατόμων.

Κράτα το