Στην ανακοίνωσή του για την παρουσίαση του βιβλίου “Η κεμεντζέ του Νίκου” ο Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης αναφέρει:

dscn2074Μακάρι οι μουσικές και οι ποντιακοί χοροί που μας ενώνουν, εύχομαι να ενώνουν και όλους τους λαούς. Το ζητούμενο είναι ο χορός, η παράδοση, η φιλία, η αλληλογνωριμία των πολιτισμών και των εθίμων να γίνουν μια γέφυρα φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» είχε πει παλαιότερα ο Ομέρ Ασάν τον οποίο είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε στον σύλλογο μας την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016 κατά την παρουσίαση του βιβλίου του “η κεμεντζέ του Νίκου”. 

   Στην κατάμεστη αίθουσα του Συλλόγου μας την εκδήλωση “άνοιξε” η χορωδία με παραδοσιακά τραγούδια του Πόντου. Στην συνέχεια ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ρωμανίδης προσφώνησε τον Ομερ (Όμηρος) “Καλωσορίζουμε τον συμπατριώτη και αγαπητό φίλο Ομέρ Ασάν στην Ξάνθη. Γιατί ο Ομέρ είναι φίλος των Ελλήνων, φίλος των Ποντίων, ιδιαίτερα όμως φίλος όλων εκείνων που ξεριζώθηκαν από τη γη τους και σκόρπισαν άθελά τους” είπε μεταξύ άλλων.
   Με τον μεστό αλλά και γενναίο λόγο του ο κ. Φάνης Μαλκίδης αναφέρθηκε στους αγώνες του Ομέρ για μας ταξίδεψε στις σελίδες του βιβλίου ¨η κεμεντζέ του Νίκου¨ όπου κανείς μπορεί να διακρίνει αμέτρητα μηνύματα από την πατρίδα κυρίως όμως μας καταγράφει τον έρωτα που όλοι εμείς έχουμε για το κατ εξοχήν ποντιακό μουσικό όργανο, την κεμεμντζέ. Ο ήχος της οποίας είναι στο αίμα μας, στο αίμα όλων των Ποντίων, και μέσα από τους ήχους της μας μεταφέρει και μας περιγράφει της ομορφιές της πατρίδα.

   Για το βιβλίο του μίλησε και ο Ομέρ σε πολύ καλά ελληνικά και απάντησε σε ενδιαφέρουσες ερωτήσεις που είχαν να κάνουν με τον Πόντο, την ιστορία και τους ανθρώπους της. 
  Στον Ομέρ και στην εκδότρια του οίκου Iason Books Σεμπνέμ Σεμπί, παρατέθηκε λιτό δείπνο με στύπα (τουρσιί) , βαρένικα και άλλα εδέσματα που ετοίμασαν κυρίες και μέλη του Συλλόγου.