Το σενάριο της κατασκευής διυλιστηρίου από το Ιράν στη Θράκη έρχεται στο προσκήνιο μετά την αναθέρμανση των σχέσεων της ασιατικής χώρας με την Ελλάδα και τις συναντήσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του στελέχους του ΥΠΕΞ Γιώργου Τσίπρα με την ιρανική πλευρά.
Η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να διέλθει φυσικό αέριο μέσω αγωγού από την Ελλάδα και να κατασκευάσει διυλιστήριο στη Θράκη, ή να επενδύσει στην αναβάθμιση του υφιστάμενου διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη

Η Ελλάδα θεωρείται στρατηγικός σύμμαχος για τους Ιρανούς μετά το βέτο που άσκησε η χώρα μας στην ΕΕ που ήθελε να επεκτείνει τις κυρώσεις σε βάρος της ημικρατικής τράπεζας Σαντεράτ, η οποία είχε τεθεί σε περιορισμό κατά την περίοδο της πυρηνικής κρίσης, μετά το 2007, και είχε θεωρηθεί ότι με τα κεφάλαιά της υποθάλπει ισλαμιστικές οργανώσεις.

Συνεργασία στον τραπεζικό και ενεργειακό τομέα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Tribune.gr μετά την εξομάλυνση των διεθνών σχέσεων του Ιράν, φαίνεται να απελευθερώνεται η διακίνηση κεφαλαίων της συγκεκριμένης τράπεζας, η οποία ανοίγει σύντομα κατάστημα στην Ελλάδα και φέρεται να έχει πρόθεση να μεταφέρει σε πρώτη φάση 5 δις δολάρια και άλλα 30 δις μακροπρόθεσμα, ποσά ιλιγγιώδη για την Ελλάδα, στην παρούσα συγκυρία. Στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει η αντιπροεδρία της κυβέρνησης μετά το τέλος της συνάντησης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η ιρανική πλευρά , «έθεσε την έναρξη των ελληνοϊρανικών σχέσεων στον τραπεζικό τομέα ως βάση μελλοντικών οικονομικών συνεργασιών».

Στην Αθήνα είχε συναντήσει τους κυβερνητικούς παράγοντες ο κεντρικός τραπεζίτης του Ιράν, με τον οποίο κλείστηκε η σχετική συμφωνία, που τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του αμερικανικού παράγοντα, αν και η συνέχιση των κυρώσεων ευνοούσε τα γαλλικά και βρετανικά συμφέροντα.

Τέλος, πρόσφατα υπήρξε μια επιπλέον συμφωνία των ΕΛΠΕ με την ιρανική κρατική εταιρεία NIOC για την αγορά πετρελαίου, με πολύ ευνοϊκούς όρους για την ελληνική πλευρά ενώ το Ιράν είναι η χώρα που διευκόλυνε την Ελλάδα με την πώληση αερίου επί πιστώσει στη δύσκολη περυσινή χρονιά.