Ντόμινο κυβερνητικών αλλαγών επιφέρει ο ανασχηματισμός που ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής από την Όλγα Γεροβασίλη, με την νέα κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα να έχει ονόματα – έκπληξη σε νευραλγικές θέσεις. Εκτός κυβερνητικού σχήματος μένουν οι Φίλης, Μπαλτάς, Παρασκευόπουλος, Αλεξιάδης, Μάρδας, Χρυσοβελώνη και Αναγνωστοπούλου.

Η μετακίνηση του Σταύρου Κοντονή στο υπουργείο Δικαιοσύνης σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές,  αποτελεί επιβράβευση του έργου στο ελληνικό ποδόσφαιρο, παίρνοντας τη θέση του Νίκου Παρασκευόπουλου, ο οποίος κρίθηκε ανεπαρκής για τους χειρισμούς του στο μείζoν θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Αναβαθμισμένος φαίνεται να είναι ο ρόλος του Νίκου Παππά στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, που δείχνει και στήριξη αναφορικά με το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Παρά τις φήμες που τον ήθελαν εκτός κυβερνητικού σχήματος , ο Πάνος Σκουρλέτης αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών, με τους Τόσκα και Τσαρουχά να διατηρούν τη θέση τους.

Το υπουργείο Οικονομίας αναλαμβάνει ο οικονομολόγος, Δημήτρης Παπαδημητρίου, με τον Γιώργο Σταθάκη να μετακινείται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αναπληρωτή τον Σωκράτη Φάμελλο. Υπό τον κ. Παπαδημητρίου παραμένει ο Χαρίτσης, ενώ έκπληξη προκάλεσε η υπουργοποίηση του πρώην επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιου Πιτσιόρλα, σε θέση υφυπουργού Οικονομίας.

Ραγδαίες ήταν οι αλλαγές στο υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Ο Νίκος Φίλης έμεινε εκτός κυβέρνησης, με τον Κωνσταντίνο Γαβρόγλου να παίρνει τη θέση του. Ο Κωνσταντίνος Φωτάκης ανέλαβε αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για την Έρευνα, ενώ οι δύο υφυπουργοί είναι οι Μπαξεβανάκης και Ζουράρις.

Η διευθύντρια του γραφείου του πρώην υπουργού Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, ανέλαβε το υπουργείο Εργασίας, με τον κ. Κατρούγκαλο να έχει πλέον τη θέση του αναπληρωτή υπουργού για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις στο υπ. Εξωτερικών.

Αναλυτικά το νέο κυβερνητικό σχήμα:

Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας.

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο Γιάννης Δραγασάκης.

Υπουργοί Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, Χριστόφορος Βερναρδάκης

Υπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Δημήτρης Λιάκος.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος / Αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Χουλιαράκης / Υφυπουργός, Κατερίνα Παπανάτσιου.

Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης / Αναπληρωτής υπουργός με αρμοδιότητα την Προστασία του Πολίτη, Νίκος Τόσκας / Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς / Αναπληρωτής υπουργός για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Γιώργος Κατρούγκαλος / Υφυπουργός, Γιάννης Αμανατίδης / Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα απόδημου ελληνισμού, Τέρενς Κουίκ.

Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου / Αναπληρωτής υπουργός, Αλέξης Χαρίτσης / Υφυπουργός, Στέργιος Πιτσιόρλας.

Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,  Έφη Αχτσιόγλου / Αναπληρωτής υπουργός αρμόδια για καταπολέμηση της ανεργίας, Ουρανία Αντωνοπούλου / Αναπληρωτής υπουργός για θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου / Υφυπουργός για θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων, Αναστάσιος Πετρόπουλος.

Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.

Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη.

Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός / Υφυπουργός, Παύλος Πολάκης.

Υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής / Αναπληρωτής Υπουργός, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου / Αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα έρευνας, Κωνσταντίνος Φωτάκης / Υφυπουργός, Δημήτρης Μπαξεβανάκης / Υφυπουργός, Κώστας Ζουράρις.

Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος / Αναπληρωτής υπουργός, Δημήτρης Βίτσας.

Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής / Υφυπουργός, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου / Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης.

Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης / Αναπληρωτής υπουργός, Σωκράτης Φάμελλος.

Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης / Υφυπουργός, Νίκος Μαυραγάνης.

Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας / Υφυπουργός, Γιάννης Μπαλάφας.

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου / Αναπληρωτής υπουργός, Γιάννης Τσιρώνης / Υφυπουργός, Βασίλης Κόκκαλης.

Υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά.