Συνέντευξη Τύπου για την ανασκόπηση των τριών πρώτων μηνών, την υφιστάμενη κατάσταση και τους στόχους για το μέλλον παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ξάνθης Αχιλλέας Γερόπουλος, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στις 27 Ιουλίου.

Καταρχάς παρουσίασε το Δ.Σ., όπου συμμετέχει ως Αντιπρόεδρος ο Μουμίνογλου Μπιρόλ  και ως μέλη η Βάσω Αγοραστού, η Γ. Μητράκου εκπροσωπώντας το νοσηλευτικό προσωπικό και ο Κ. Χατζηκωνσταντίνου εκ μέρους του ιατρικού προσωπικού ενώ ο νέος Διοικητής ευχαρίστησε το προσωπικό για τον τρόπο που τον υποδέχτηκε και συνεργάζεται μαζί του. Μάλιστα σε μια αποστροφή του λόγου του ανέφερε  “Θα ήθελα το Νοσοκομείο της Ξάνθης να βρίσκεται έξω από κομματικά ζητήματα. Εργαζόμενοι και ασθενείς θα πρέπει να το αφήσουν έξω από οποιαδήποτε κομματική ή συντεχνιακή αντιπαράθεση και το Νοσοκομείο να λειτουργεί υπεράνω όλων αυτών”

Πληρωμές σε προμηθευτές-προσωπικό και προσλήψεις

Πρώτος στόχος της Διοίκησης ήταν η αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Νοσοκομείου που ολοκληρώθηκε,  ενώ πλέον το Νοσοκομείο εξοφλεί τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου. Όπως είπε, ως άνθρωπος της αγοράς, η τόσο έγκαιρη εξόφληση εταιριών – κυρίως της περιοχής- είναι ιδιαίτερα σημαντική για την τοπική αγορά αλλά και για τη συνεργασία που υπάρχει με τους προμηθευτές.

nosokomeio-grammataΠαράλληλα, όπως είπε οι εφημερίες του προσωπικού επίσης έχουν εξοφληθεί μέχρι το Σεπτέμβρη και άρα και το προσωπικό είναι καλυμμένο. Όπως τόνισε ” δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι υπάρχει οποιαδήποτε οφειλή σε προσωπικό και προμηθευτές ή προβλήματα υλικού”. Ως προς το θέμα του προσωπικού είναι ένας τομέας που δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς σύμφωνα με τον Α. Γερόπουλο υπήρχε εντολή από το Υπουργείο να ανακινηθούν όλες οι παλιές προσλήψεις και να ξεκινήσει η διαδικασία και για νέες, όπως και έγινε. Μάλιστα, σημείωσε, ότι το Νοσοκομείο αποκτά Οδοντίατρο μετά από 6 χρόνια.

Οργανικά κενά υπάρχουν, είπε απαντώντας σε θέματα που θέτει η ΠΟΕΔΗΝ, και ανέφερε ότι η κάλυψη φτάνει στο 60-70% των θέσεων. Από την άλλη πλευρά όμως, σημείωσε πως υπάρχουν οι επικουρικοί γιατροί που καλύπτουν σοβαρές ανάγκες. “Οι 30 επικουρικοί γιατροί που διαθέτει το Νοσοκομείο και οι συμβάσεις των οποίων ανανεώθηκαν για άλλα 3 χρόνια, πρόσφατα, σε συνδυασμό με το μόνιμο προσωπικό, οδηγούν την πληρότητα πια στο 90-95%” ανέφερε.

Ελλείψεις σε ειδικευόμενους γιατρούς

geropoulos-kameraΕλλείψεις υπάρχουν σε όλα τα Νοσοκομεία όμως, τόνισε, σε ειδικευόμενους γιατρούς, κάτι που πλέον ομαλοποιείται επίσης και σύντομα θα υπάρξουν ειδικευόμενοι στο Νοσοκομείο της Ξάνθης. Αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα ενώ το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι ο συντονισμός με το ΕΚΑΒ. Σύμφωνα με το Διοικητή του Νοσοκομείου πρέπει να βελτιωθεί το επίπεδο συνεργασίας για να εξυπηρετείται καλύτερα ο ασθενής στην Ξάνθη.

Τρίτος μεγάλος του στόχος ήταν η εμπιστοσύνη ανάμεσα στη διοίκηση και το προσωπικό, που πιστεύει ότι είναι ισχυρή. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις άδειες του προσωπικού και τόνισε ότι πρέπει να παίρνει τις άδειες και τα ρεπό όπως πρέπει και, όπως υποστήριξε ότι η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί.

Βελτιώσεις στα ραντεβού και νέος εξοπλισμός 2 εκατ. ευρώ

Σε ότι αφορά στα υπόλοιπα ζητήματα, σύμφωνα με τον Α. Γερόπουλο, σημαντικό είναι το θεμάτων ηλεκτρονικών ραντεβού, όπου η υπηρεσία πληροφορικής του Νοσοκομείου έχει κάνει αλλαγές για την καλύτερη λειτουργία του συστήματος και καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών.

Παράλληλα με το Διοικητή του Νοσοκομείου, έχει συσταθεί μια ομάδα ανθρώπων που ασχολούνται με την υποβολή σχεδίων και εγκρίσεις για προγράμματα ΕΣΠΑ, HORIZON και άλλα. Ήδη υπάρχει η δέσμευση για ένα πρόγραμμα ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ που θα αποφέρει πολύ σημαντικές αλλαγές και εκσυγχρονισμό του ιατρικού εξοπλισμού.

Αλλαγές στην πρωτοβάθμια υγεία και στην Ξάνθη

nosokomeio-exoterikoΤέλος, ανέφερε ότι η συνεργασία με την 4η Υγειονομική Περιφέρεια και η διασύνδεση με τα Κέντρα Υγείας είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο. Θα υπάρξουν εξελίξεις ,ανέφερε, σε ότι αφορά στην πρωτοβάθμια φροντίδα στην πόλη της Ξάνθης. Όπως είπε, έχει επιλεγεί ως μια από τις 50 πόλεις, όπου θα εφαρμοστεί το νέο πρόγραμμα πρωτοβάθμιας υγείας από το Υπουργείο Υγείας.

Οι στόχοι για το μέλλον. Νέες κλινικές, νέες ειδικότητες, νέα Ιατρεία

Σε ότι αφορά στους στόχους που έχουν τεθεί σε συνεργασία με τον Αντιπρόεδρο και άλλα στελέχη, αυτοί αφορούν στη δημιουργία νέων κλινικών. Πρώτος στόχος είναι η Νευρολογική Κλινική που πρέπει να γίνει για να ανακουφιστεί με αυτό τον τρόπο και η Παθολογική Κλινική. Δεύτερος στόχος είναι οι συνεργασίες με ελληνικά και ξένα Νοσοκομεία για την καλύτερη  επιμόρφωση του ιατρικό και νοσηλευτικού προσωπικού μέσω ανταλλαγών. Σε διαδικασία μελέτης βρίσκεται και ο τρόπος λειτουργίας του ΚΕΦΙΑΠ.

Ένας ακόμη στόχος είναι η ενίσχυση με νέες ειδικότητες όπως Γαστρεντερολόγο, Ρευματολόγο, Iατροδικαστή και άλλους ενώ στις προθέσεις είναι η δημιουργία νέων τμημάτων όπως  διαβητολογικού, διακοπής καπνίσματος και Ιατρείο ύπνου. Σύντομα θα υπάρξει συνεργασία με το Νοσοκομείο της Δράμας για την εφαρμογή του πρωτοποριακού προγράμματος που συνεχίζει τη νοσηλευτική φροντίδα μετά το εξιτήριο ενός ασθενούς, ώστε να υπάρχει παρακολούθηση της θεραπείας στο σπίτι. Γενικότερα η συνεργασία με τα γειτονικά νοσοκομεία θα ενταθεί ώστε να διερευνηθούν οι δυνατότητες για ανταλλαγές προσωπικού αλλά και κοινών προμηθειών ώστε να μειωθεί το κόστος.

Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη να υπάρχουν ερευνητικά προγράμματα, συνέδρια και ιατρικές συναντήσεις για να αναβαθμίζουν το κύρος του Νοσοκομείου στην κοινωνία και πανελλαδικά. Παράλληλα μέσα στο 2017 θα γίνει μια μεγάλη άσκηση για τον έλεγχο προστασίας του Νοσοκομείου σε περιπτώσεις θεομηνιών, σεισμών, πυρκαγιάς.

Όσον αφορά στο διαγωνισμό για καθαρίστριες, εστίαση και φύλαξη, το νομικό πλαίσιο πλέον υπάρχει και σύντομα μέσα στον επόμενο μήνα το προσωπικό που απασχολείται σε αυτές τις δομές θα αποτελεί οργανικό μέρος των Νοσοκομείων και δεν θα ανατίθεται σε εργολάβους.  Τον επόμενο μήνα θα υπάρχει συνάντηση στο Υπουργείο για να εφαρμοστεί το νέο καθεστώς σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας που θα επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση πόρων.

Βαρύτητα στη διημερίδα που ξεκινά την Παρασκευή

Ο Διοικητής έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη νοσηλευτική διημερίδα που ξεκινά από την Παρασκευή στην Ξάνθη με τη συμμετοχή σημαντικών ομιλητών όπως οι κύριο Μηλιός και Γεωργαντάς, όπου αναμένονται συμμετοχές από τουλάχιστον 500 άτομα, αν κρίνει κανείς από τις κρατήσεις των ξενοδοχείων. Η διημερίδα διοργανώνεται από τη Νοσηλευτική Υπηρεσία του Νοσοκομείου Ξάνθης στο ξενοδοχείο Elisso και τον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης.

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το