fredtitoH κούρσα για την εκλογή του νέου Περιφερειάρχη είχε και τα στοιχεία της μάχης μεταξύ του κύκλου των υποστηρικτών του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, που εκδηλώθηκε υπέρ του Χ. Μέτιου, και των άλλων κύκλων επιρροής. Και η μειονότητα πάντως τάχθηκε σχεδόν απόλυτα στο πλευρό του ενώ ο Κώστας Ζαγναφέρης με κομψό, πλην ευθύ τρόπο, άφησε αιχμές για την ηγεσία της ΝΔ και την παρέμβασή της, που μάλλον έκρινε και την έκβαση της μάχης. 

Όλο αυτό το σκηνικό είχε και άλλες συσπειρώσεις όπως την ομάδα Σταμάτη-Σαμαρά που φέρεται να κινήθηκε κοντά στο Δ. Πέτροβιτς αλλά και την ομάδα των Καραμανλικών που φέρεται να κινήθηκε υπέρ του Κ. Ζαγναφέρη. Πάντως η εμπειρία δείχνει ότι, ειδικά στο χώρο της ΝΔ, η εκάστοτε ηγεσία επιβάλλεται πιο εύκολα αλλά και ότι οι όποιες διαφωνίες προκύπτουν σήμερα για τη θέση που πήρε ο κάθε παράγοντας, δεν θα επηρεάσουν την επόμενη μέρα και η συνοχή της πλειοψηφίας θα πρέπει να θεωρείται απολύτως δεδομένη. Eίναι αλήθεια ότι γράφτηκαν στα κοινωνικά δίκτυα πολύ σκληρές εκφράσεις, ακόμη και για “εξαγορά συνειδήσεων και ψήφων” αλλά σύντομα θα έχουν ξεχαστεί.

fredtitoΣτη ΝΔ υπάρχει πάντα το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και όλοι γνωρίζουν καλά ότι η εξουσία και η επιτυχία περνούν πάντα μέσα από την επιβίωση της κομματικής τους παράταξης. Η μόνη περίπτωση να δημιουργήσει ρωγμές είναι να υπάρξουν αντιδράσεις για τυχόν δεσμεύσεις που μπορεί να έχουν αναληφθεί για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ στην περιοχή. Αλλά και πάλι, η στελέχωσή τους και οι επιθυμίες των ισχυρών να το συνδιαμορφώνουν, για προφανείς λόγους, περνούν από το γραφείο του εκάστοτε Προέδρου, έτσι κι αλλιώς…

Τα αποτελέσματα στην πρώτη ψηφοφορία δείχνουν ότι η κινητοποίηση του Χ. Μέτιου υπερέβη τα όρια της ΠΕ Ροδόπης και το αποτέλεσμα επαλήθευσε τα προγνωστικά ότι θα έχει στο πλευρό όλη τη Ροδόπη αλλά και κάποιες ψήφους από άλλες ΠΕ. Άλλωστε από το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας προέκυψε ότι ο Χ. Μέτιος πήρε 3 συμβούλους από τον Έβρο, 4-5 από τη Δράμα και 1-2 από Καβάλα και Ξάνθη ενώ οι υπόλοιποι συσπείρωσαν συμβούλους μόνο από τους νομούς τους.

Πάντως η διαδικασία απέδειξε για άλλη μια φορά οτι την Περιφέρεια μονοπωλούν Ροδόπη και Ξάνθη με το βάρος να πέφτει στην πρωτεύουσα. Τα ηνία εναλλάσσονται μεταξύ των δύο ΠΕ, ενώ ακόμη και οι υποψήφιοι στο τέλος ήταν οι Αντιπεριφερειάρχες Ξάνθης και Ροδόπης. Ακόμη και στην αντιπολίτευση, μετά την αποχώρηση Γιαννακίδη, ο ξανθιώτης Καραλίδης ήταν αυτός που ανέλαβε επικεφαλής . Και η Αν. Μακεδονία δεν μπορεί να διασπάσει αυτή την θέση ισχύος που επιφυλάσσουν οι συσχετισμοί για τη Θράκη.

fredtitoΜετά το τέλος της πρώτης πλειοψηφίας κλείστηκαν σε ένα γραφείο οι Μέτιος και Ζαγναφέρης και σε ένα άλλο γραφείο οι Πέτροβιτς και Μαρκόπουλος. Οι συνθέσεις στα πηγαδάκια άλλαξαν πολλές φορές και μετά τις ζυμώσεις αποχώρησαν οι Πέτροβιτς και Μαρκόπουλος (υπέρ Ζαγναφέρη όπως μαρτυρά το αποτέλεσμα;)

Οι πληροφορίες λένε ότι τις μέρες πριν την ψηφοφορία οι Μαρκόπουλος-Πέτροβιτς-Ζαγναφέρης είχαν διαδοχικές συναντήσεις για να συσπειρωθούν εξαρχής εναντίον του Χ.  Μέτιου. Δεν υπήρξε συμφωνία πάντως ενώ πρωτοβουλίες υπήρξαν και για μια προδικασία που θα αναδείκνυε ανάμεσά σε όλους τους υποψήφιους τον επικρατέστερο, με στόχο στην ειδική συνεδρίαση να υπάρξει μόνο μια υποψηφιότητα, επίσης ανεπιτυχώς.

Ο Δημήτρης Πέτροβιτς, εξερχόμενος αρκέστηκε σε ένα μικρό σχόλιο προς τους δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι η στάση του ήταν δεδομένη και είχε προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν θα πανηγύριζε αν είχε εκλεγεί και δεν στεναχωριέται επειδή δεν εξελέγη καθώς “η καρέκλα ήταν και παραμένει ηλεκτρική”, όπως ανέφερε λακωνικά.

fredtitoΠροφανής ήταν στην έναρξη της συνεδρίασης η ένταση για το θέμα της δημοσιότητας ή μη στη διαδικασία. Ο Δ. Πέτροβιτς ως δημοσιογράφος και μέλος της Ένωσης Συντακτών ανέφερε ότι δεν μπορεί να αρνηθεί την παρουσία των ΜΜΕ. Ο Α. Πατακάκης επίσης έκανε μια τεκμηριωμένη εισήγηση υπέρ των δημοσιογράφων αλλά τελικά  απόφαση ήταν συντριπτικά εναντίον της παρουσίας τους. Σεβαστή βέβαια απόλυτα η απόφαση αλλά κρίνεται πολιτικά ως άστοχη.

Πάντως ήταν μια από τις σπάνιες περιπτώσεις που οι περισσότεροι δημοσιογράφοι της Περιφέρειας συνευρέθηκαν σε ένα γεγονός. Οι προηγούμενες ήταν οι ορκωμοσίες των Περιφερειακών Συμβουλίων το 2014 και το 2010. Η συναδελφικότητα πάντως ήταν προφανής μεταξύ των δημοσιογράφων και το κλίμα ιδιαίτερα θετικό.

14606519_10209461099017176_9053574654171051708_n

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το