Με γραπτή απάντηση που απευθύνετα στα μέλη της συγκλήτου και κοινοποιείται στον τύπο, ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Β. Τσαουσίδης, απαντά στο ψήφισμα  της Συγκλήτου που έγινε γνωστή το μεσημέρι και κάνει λόγο για δίωξη σε βάρος του από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ξάνθης.

Αναλυτικά η επιστολή:

Κύριοι συνάδελφοι, Είναι αδιανόητο η Σύγκλητος του ΔΠΘ:

– να φτάνει μετά από μεθοδευμένες ενέργειες να υιοθετεί πορίσματα παρα-θεσμικών “πραγματογνωμόνων” επιλεγμένων από τον Πρύτανη, στα οποία ισχυρίζονται ότι είναι “ανύπαρκτο” ένα από τα πιο δραστήρια εργαστήρια του Τμήματος ΗΜ&ΜΥ, για το οποίο αποφάσισε ομόφωνα τη μετονομασία του ο Τομέας Λογισμικού και το Τμήμα ΗΜ&ΜΥ. Μάλιστα, ο “πραγματογνώμονας” που τάχα διερευνούσε την ύπαρξη του εργαστηρίου έχει υπογράψει την σχετική ομόφωνη απόφαση του τομέα το 2010, ο έτερος την απόφαση του Τμήματος την ίδια χρονιά, και ο τρίτος ήταν τότε αναπληρωτής Προέδρου. Άρα όλοι γνώριζαν σαφώς τις αποφάσεις του Τομέα και του Τμήματος, όταν ενημέρωναν με τα έγγραφά τους τον Εισαγγελέα ότι το Εργαστήριο μου “δεν υφίσταται”. Επισυνάπτω την περιγραφή του Εργαστηρίου από τα πρακτικά του Τομέα.

– να παραπλανά την Εισαγγελία ότι για τα 2 εκατομμύρια, τα οποία ΠΗΡΕ το Πανεπιστήμιο ως ερευνητική χρηματοδότηση, ο επιστημονικά υπεύθυνος δεν είναι άξιος σεβασμού αλλά υπόλογος. Το επιχείρημα των “πραγματογνωμόνων” και της Επιτροπής Ερευνών που έκανε η Σύγκλητος αποδεκτό και το διαβίβασε στην Εισαγγελία είναι ότι ίσως κάποτε τα χρήματα αυτά να μας ζητήσει η Ε.Ε. να τα επιστρέψουμε – επειδή τάχα το εργαστήριο είναι ανύπαρκτο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί αδιανόητο αυτό που κάνει το Πανεπιστήμιο για έργα που έχουν ολοκληρωθεί, ελεγχθεί θεσμικά και διακριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο (https://www.youtube.com/watch?v=mZyP6E3-lNQ). Για το λόγο αυτό, ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ τα ερευνητικά έργα που σταμάτησε το Πανεπιστήμιο και ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ το Δημοκρίτειο – γεγονός που από μόνο του καταδεικνύει τη μεθόδευση των καταγγελιών.

– να μην ενημερώνει την Εισαγγελία ότι το εργαστήριο όχι μόνο είναι υπαρκτό, αλλά προέκυψε όπως όλοι γνωρίζουν από τη μετονομασία του “Εργαστηρίου Προγραμματισμού και Επεξεργασίας Πληροφοριών” του οποίου ήμουν ούτως ή άλλως διευθυντής και επομένως δεν θα είχε νόημα να επικαλεστώ ανύπαρκτο εργαστήριο.

– να εξαφανίζονται έγγραφα του Τομέα και του Τμήματος που αποδεικνύουν ότι η κατηγορία είναι συκοφαντική –  και όταν αυτά αποκαλύπτονται, “η Νομική Υπηρεσία, δια μέσου του Πρύτανη”, κατά τις δηλώσεις του Προέδρου ΗΜ&ΜΥ να απαγορεύει την πρόσβαση σε αυτά “λόγω εμπιστευτικότητας της διενεργούμενης  ΕΔΕ” (επισύναψη). Ο Διευθυντής του Τομέα Λογισμικού αναγκάστηκε να πάρει σήμερα το πρωί εισαγγελική παραγγελία για να αποκτήσει πρόσβαση στα δημόσια έγγραφα που αποδεικνύουν την ύπαρξη του “Εργαστηρίου Διαδικτυωμένων Συστημάτων”.

– και τελικά να καυχάται η Σύγκλητος ότι “δικαιώθηκε”, επειδή ουσιαστικά κατάφερε να παραπλανήσει την Εισαγγελία, στην οποία θα προσκομίσω όλα τα στοιχεία που απέκρυψαν οι Πανεπιστημιακές αρχές προκειμένου να “δικαιωθούν”.

Επομένως, η παράβαση καθήκοντος των “πραγματογνωμόνων”, της Επιτροπής Ερευνών και της Συγκλήτου δεν αφορά μόνο την απώλεια πόρων από την αυθαίρετη διακοπή των ερευνητικών έργων, αλλά και την μεθοδευμένη απόπειρα συκοφάντησης του υπογραφόμενου. Η Σύγκλητος του ΔΠΘ και πάλι δεν κατάφερε να αντισταθεί στην κατάλυση κάθε έννοιας ακαδημαϊκότητας, αλλά τώρα θα αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη.

Τέλος, επισημαίνω ότι μέχρι σήμερα δεν έχω ερωτηθεί σχετικά από κανένα συλλογικό θεσμικό όργανο του ΔΠΘ – ούτε από την Επιτροπή Ερευνών, ούτε από τη Σύγκλητο – ενώ ουδέποτε με ενημέρωσε ή μου ζήτησε εξηγήσεις για την υπόθεση της συκοφαντικής καταγγελίας η Εισαγγελία Ξάνθης. Είναι προφανές ότι τα “Ακαδημαϊκά Τσιφλίκια” στο Δημοκρίτειο θα δώσουν την ύστατη μάχη τους.

Βασίλης Τσαουσίδης
Καθηγητής ΗΜ&ΜΥ,
Μέλος Συμβουλίου Διοίκησης ΔΠΘ

Συνημμένα:

praktika-lae-metonomasia-cropped_page_1 praktika-lae-metonomasia-cropped_page_2 praktika-lae-metonomasia-cropped_page_3%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b1-%ce%b1%ce%b9%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b1-2_page_1 %ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b1-%ce%b1%ce%b9%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b1-1_page_2