Σε ανακοίνωσή του το Κέντρο Μελετών Αλέξανδρος Μπαλτατζής αναφέρει:

14753226_1275923719116421_1130969529664637118_oΠαρουσία πολύ κόσμου και των αρχών της Ξάνθης πραγματοποιήθηκαν σήμερα, 23/10/2016,από την Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης )  κα.  Μαρία Ευστρατίου Κόλλια – Τσαρουχά τα εγκαίνια  του Μουσείου «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» στο Νεοχώρι Σταυρούπολης Ξάνθης.

    Στην προσφώνηση του ο Πρόεδρος του Κέντρου κ. Ρωμανίδης Θεόδωρος είπε μεταξύ άλλων :

   «  Ο χώρος αυτός θα είναι χώρος τιμής,  θύμησης και διαπαιδαγώγησης.

  Τόπος αναζήτησης αλλά και ερμηνείας τον σκοπού, του τρόπου και της πραγμάτωσης ενός οράματος. Του οράματος του Αλεξάνδρου Μπαλτατζή.

  Ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής ήταν ο άνθρωπος της δράσης και της πράξης. Είχε την ικανότητα να υπερβαίνει τα πάντα, να θέτει νέες προκλήσεις, να αναμετριέται με ότι ισχυρότερο μπορούσε να φαντασθεί ο καθείς μας.

 Ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής , αυτός ο πεισματάρης Καυκάσιος, με το  επιχειρηματικό δαιμόνιο, την ακατάβλητη ζωτικότητα και εργατικότητα, την μοναδική ικανότητα να συλλαμβάνει πρωτοποριακές ιδέες  και να τις υλοποιεί  θα μπορούσε να ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της πατρίδας μας.

  Δεν έγινε γιατί τον συνεπήρε από νεαρό μαθητή ακόμα το πάθος για την συνεταιριστική ιδέα, ο μόνος δρόμος για να βγει από την αθλιότητα και να απαλλαγεί από την εκμετάλλευση ο αγροτικός κόσμος της χώρας.

  Από αυτήν την αυλή, που ήταν ο χώρος των νεανικών του χρόνων, έβλεπε καθημερινά τους  ξεριζωμένους πρόσφυγες του Πόντου, της Θράκης, της Ιωνίας,  που ρίχτηκαν με πάθος και αποφασισμένων να δημιουργήσουν μια νέα ζωή .   να πηγαίνουν με τα γαϊδουράκια και το αχνό φως της λάμπας στα χωράφια για το «σπάσιμο» του καπνού.

      Αυτές οι «εικόνες» τον οδηγούν στο να εγκαταλείψει τις σπουδές του και την θέση του υπαλλήλου στην Εθνική Τράπεζα και αφοσιώνεται στην ιδέα του συνεργατισμού.

  Το Μουσείο αυτό ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει ένα μικρό φάρο. Έναν φάρο μέσω του οποίου ζωντανεύει η περιοχή,  φωτίζεται,  χαίρονται οι γέροντες, καμαρώνουν οι νεώτεροι που ο τόπος τους  ανέδειξε μια τέτοια προσωπικότητα.

   Κάθε επισκέπτης αυτής της ευλογημένης περιοχής μπορεί να αποδράσει για λίγο από την καθημερινότητα , από την Ελλάδα μιας ιδιάζουσας παρακμής,  και να βρεθεί σ’ ένα χώρο όπου οι άνθρωποι νοιάζονται για τον τόπο και το μέλλον του.

   Το ίδιο το μουσείο μπορεί να αναδειχθεί σε μια σημαντική εστία πολιτισμού και εκδηλώσεων για όλη τη γύρω περιοχή. …..»

mpaltatzi-patriko  Την εκδήλωση ευλόγησε ο του Μητροπολίτη Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμων και τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Σερρών κ. Μιχάλης Τζελέπης, ο πρώην Υπουργός και βουλευτής Ξάνθης Αλέξανδρος Κοντός,  η γραμματέας του Αλέξανδρου Μπαλτατζή κ. Νίνα Ζωγράφου, ο Δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης, ο Δήμαρχος Τοπείρου κ. Θωμάς Μίχογλου, ο Περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιάννης Μπούτος ως εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Κώστα Ζαγναφέρη , ο  αντιδήμαρχος Ξάνθης κ. Κυριάκος Παπαδόπουλος ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Ξάνθης, ο Πρόεδρος της ΣΕΚΕ κ.  Παναγιώτης Ταρενίδης,  ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Γιάννης Δρεμσίζης, o Aστυνομικός διευθυντής κ.Γκίκας, εκπρόσωπος του Στρατηγού και της Πυροσβεστικής, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραϊτης, οι  αντιδήμαρχοι κ. Μιχάλης Λομβαρδέας και κ. Θωμάς Ηλιάδης, οι πολιτευτές κ.. Γεωργία Ανδρέου και κ. Σάκης Κριτσίνης, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Νίκος Κιατίπης , ο πρώην Δήμαρχος Σταυρούπολής κ. Γιάννης Τσεγγελίδης, ο πρώην Πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Γιώργος Ιγνατιάδης, ο πρώην Πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Γιώργος Γκιρτζίκης,   η Τομεάρχης των ΑΝΕΛ κα. Χρύσα Ούτση, ο πρώην Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Μιχάλης Αμοιρίδης, ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Ξάνθης κ. Κώστας Χατζηελευθεριάδης, οικότροφοι της ΣΕΚΕ από διάφορα μέρη της χώρας, ο Πρόεδρος της Τοπικής Νεοχωρίου κ.  Θ. Κυριακού,ο Πρόεδρος του συνεταιρισμού “Αλ. Μπαλτατζής” Νεοχωρίου κ.Κυπαρίδης Δημήτρης,  ο πρώην Πρόεδρος της ΣΕΒΑΘ κ. Γιάννης Ράπτης, ο Γ.Γ. του Δήμου Ξάνθης κ. Γιώργος Γκοδοσίδης, ο πρώην αντιδήμαρχος κ.Μανώλης Τσέπελης, δημοτικοί και Περιφερειακοί σύμβουλοι, ο κ. Γρηγόρης Σαββίδης υψηλόβαθμο στέλεχος της ΣΕΚΑΠ, συνεταιριστές από Τρίκαλα, Αγρίνιο , Κατερίνη, Κιλκίς, κάτοικοι του Νεοχωρίου και της γύρω περιοχής,  κά.

   Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο κ. Χρήστος Ζουρνατζίδης, γνωστός ως Κίσσινγερ, ο οποίος τραγούδησε συνοδεία ποντιακής λύρας τραγούδι αφιερωμένο σε Εκείνον.

   Το Μουσείο Μπαλτατζή μπορούν να επισκεφθούν επισκέπτες, φορείς, σχολεία ύστερα από προ συνεννόηση με το ΔΣ του Κέντρου Μελετών αλλά και φορέων της περιοχής ώστε εξουσιοδοτημένα άτομα να  τους ξεναγούν στους χώρους ναι να τους ενημερώνουν για το έργο και την Ιστορία του κορυφαίου Αγροτικού Ηγέτη.

 

Κράτα το