40 δημοσιογράφοι από την Ελλάδα εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους Τούρκους συναδέλφους τους που βρίσκονται κρατούμενοι στις φυλακές στο πλαίσιο της φίμωσης της ελευθερίας του Τύπου.

esiΣτο πλαίσιο του εργαστηρίου για την ερευνητική δημοσιογραφία και τη συκοφαντική δυσφήμιση που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων σε συνεργασία με την Ένωση Συντακτών Μακεδονίας Θράκης και το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία στον Τύπο, οι συμμετέχοντες δημοσιογράφοι από όλη την Ελλάδα, εκδήλωσαν τη συμπαράστασή τους κρατώντας χαρτιά με τα ονόματα των φυλακισμένων δημοσιογράφων έξω από το κτίριο της Ένωσης Συντακτών.

Όπως δήλωσε ο Διευθυντής της ΕΣΗΕΜΘ και μέλος της Διοίκησης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Γιάννης Κοτσιφός, οι συνθήκες και η μεταχείριση των 92 συνολικά κρατούμενων δημοσιογράφων είναι ιδιαίτερα κακές στην Τουρκία ενώ αυτή η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων αναπτύσσεται ταυτόχρονα σε όλες τις εκδηλώσεις της και διαδίδεται μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου κατέθεσε ερώτηση προς την Κομισιόν για την αδράνεια της Ε.Ε. απέναντι στη φίμωση και τις συλλήψεις των δημοσιογράφων που συνεχίζονται στη γειτονική χώρα.

Οι εργασίες του εργαστηρίου

Η επινοητικότητα σε συνδυασμό με χρηματοδοτικά εργαλεία που διατίθενται από ευρωπαϊκούς οργανισμούς και φορείς, η δοκιμή επιχειρηματικών σχημάτων που απέχουν από τα παραδοσιακά, η ενίσχυση των δεοντολογικών αρχών σε συνάρτηση με τα αυξημένα μέτρα προστασίας των πηγών, των πληροφοριών και των Μέσων από τη «βιομηχανία αγωγών», αλλά και από ψηφιακές απειλές, είναι προϋποθέσεις για να ενισχυθεί η ερευνητική δημοσιογραφία.

Σαράντα δημοσιογράφοι από τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, περιφερειακές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας και από την Κύπρο, συζήτησαν επί τριήμερο για την ανταπόκριση των παραπάνω προσεγγίσεων, που ανέπτυξαν εισηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με τις συνθήκες στις οποίες ασκούν το έργο τους, στο Εργαστήριο που διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου (ECPMF), η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) και το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), με την υποστήριξη της  Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το