Ο δρόμος της Κοτάνης έχει την δική του ιστορία περιμένοντας 25 χρόνια την πολιτεία να το κατασκευάσει.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Τζεμίλ Χαλίλογλου κάτοικος Κοτάνης και ιδιοκτήτης της ταβέρνας – μουσείου, τόνισε ότι ήταν θετική και άμεση η ανταπόκριση του υπουργού Εθνικής Αμύνης, Πάνου Καμμένου στο αίτημα των κατοίκων του ορεινού όγκου της Ξάνθης και συγκεκριμένα του οικισμού της Κοτάνης, για την κατασκευή δρόμου που ενώνει τον οικισμό με το οδικό δίκτυο.

Το πρώτο ραντεβού κάτοικων της Κοτάνης και των ειδικών του 4ο Σώματος Στρατού για την κατασκευή του δρόμου θα πραγματοποιηθεί στις 26 Οκτώβριου το μεσημέρι.
Οι λιγοστοί κάτοικοι της περιοχής αφού απευθύνθηκαν στον οικείο Δήμο, αλλά και στην περιφέρεια, οι οποίοι προεκλογικώς τους υπόσχονταν την κατασκευή του δρόμου εδώ και χρόνια, αποφάσισαν να απευθυνθούν στον υπουργό Άμυνας, ζητώντας από το Στρατό να τους κατασκευάσει το δρόμο.
Η ζωή εκεί, είναι σκληρή και γίνεται ακόμη σκληρότερη από την παντελή έλλειψη οποιασδήποτε υποδομής. Μεγαλύτερο πρόβλημα ο δρόμος, προσπαθώ να φέρω κόσμο προς τα εδώ, σ’ ένα απομακρυσμένο μέρος όπου τελειώνει και ο δρόμος που είναι το μεγάλο πρόβλημά μας. Είχε γίνει μελέτη αλλά με την κρίση χάθηκε… Καλά θα ήταν να γίνει ο δρόμος, γιατί ειδικά το χειμώνα οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες. Με την παραμικρή βροχή ή με τα χιόνια είμαστε αποκλεισμένοι. Στο χωριό μένουν οικογένειες ηλικιωμένων συνταξιούχων τις οποίες εξυπηρετώ αφού δεν έχουν αυτοκίνητα. Τους πηγαίνω εγώ στον γιατρό ή όπου χρειαστεί.
Ο Τζεμίλ Χαλίλογλου για την απόφαση του να κάνει μια ταβέρνα σε μια περιοχή που ο δρόμος είναι ανύπαρκτος και επικίνδυνος λέει:

Όταν ξεκίνησα μου έλεγαν όλοι “καλά χαζός είσαι; Πού πας να πετάξεις τα λεφτά σου. Εγώ έλεγα ότι θα το κάνω και το πολύ-πολύ στο τέλος να μείνουμε εκεί, τουλάχιστον είναι δικό μου σπίτι. Τώρα που είδαν να έρχεται κόσμος, μου λένε “πώς τους κουβάλησες εδώ στην άκρη;”.
Δουλεύουμε κυρίως τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές αλλά όσο πάει το μαθαίνουν όλο και περισσότεροι. Καθημερινές εδώ είμαστε πάλι, αλλά περνάνε μόνο σποραδικά κάποιοι ταξιδιώτες. Υπάρχουν και τα λουτρά των Θερμών που είναι κοντά και βοηθάει κι αυτό, αφού ο κόσμος μάς συνδυάζει. Το καλοκαίρι –που τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα- έρχονται καμιά φορά και γκρουπ ξένων με μικρά λεωφορεία που νοικιάζουν από το ΚΤΕΛ. Πάντως τα πράγματα πηγαίνουν όλο και καλύτερα, όσο πάει το μαθαίνει ο κόσμος και ευχαριστιέται όταν έρχεται, τόσο ώστε ξαναέρχεται».
Όποιος πάρει την απόφαση να διανύσει τα τελευταία πέντε χιλιόμετρα του χωματόδρομου μετά τη Μέδουσα, δεν θέλει να φύγει από την εκπληκτική ταβέρνα-μουσείο στην Κοτάνη της Ξάνθης .