Ο πρώτος κύκλος σεμιναρίων Ειδικής Αγωγής για εκπαιδευτικούς που διοργανώθηκε από τη Μητρόπολη Ξάνθης, το Σχολικό Σύμβουλο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σάββα Μελισσόπουλο και το Σύνδεσμο Θεολόγων Ξάνθης λοκληρώθηκε σε ειδική τελετή το απόγευμα της Δευτέρας στο αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου, παρουσία του Μητροπολίτη Ξάνθης Παντελεήμονα.

14741129_1646107732083101_901923209_nΤους κύκλους των σεμιναρίων, διάρκειας άνω των 50 ωρών παρακολούθησαν  με επιτυχία πάνω από 600 εκπαιδευτικοί ενώ μιλώντας στην τελετή για την παράδοση των βεβαιώσεων στους εκπαιδευτικούς, ο Σάββας Μελισσόπουλος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον εξαιρετικό εισηγητή διεθνούς εμβέλειας π.Απόστολο Καβαλιώτη, ο οποίος δίδαξε σε όλα τα σεμινάρια, καθώς και τη συνδρομή της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης.

Μετά την επιτυχία του πρώτου κύκλου  ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει δεύτερος κύκλος με αντικείμενο το σύνδρομο down

Αναλυτικά στοιχεία για τα σεμινάρια ειδικής αγωγής από 3/12/2015 μέχρι 14/6/2016

14694844_1646107625416445_1479319894_nΑΥΤΙΣΜΟΣ (25 ώρες)

Γράφτηκαν στο σεμινάριο 322 άτομα

Παρακολούθησαν 280 άτομα

Πιστοποιήσεις έλαβαν 240 άτομα

 

ΔΥΣΛΕΞΙΑ (25 ώρες)

Γράφτηκαν στο σεμινάριο 422 άτομα

Παρακολούθησαν 350 άτομα

Πιστοποιήσεις έλαβαν 342 άτομα

 

ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΥΣΛΕΞΙΑ ΣΥΝΟΛΟ (50 ώρες)

Πιστοποιήσεις έλαβαν 217 άτομα

Ο χαιρετισμός του Σάββα Μελισσόπουλου

14620167_1646107778749763_858700407_nΌταν μια ιδέα γίνεται πράξη με την εθελοντική προσφορά,  συμμετοχή  και συνδρομή κάποιων ανθρώπων, όταν αυτή η προσφορά και η ανιδιοτελής συμμετοχή αγκαλιάζεται από ένα τόσο μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας διότι προφανώς καλύπτει σημαντικό μέρος των αναγκών της, των ενδιαφερόντων της αλλά και των ευαισθησιών της, ΤΟΤΕ  δεν αργεί να δημιουργηθεί και να καθιερωθεί ένας νέος πολύ σημαντικός, κατά τη γνώμη μου, ΘΕΣΜΟΣ!!!

Και πώς αλλιώς θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ένα γεγονός σύμφωνα με το οποίο 600 εκπαιδευόμενοι και όχι απαραίτητα ειδικοί με το χώρο, για 50 ώρες και σε χρονική διάρκεια ενάμιση περίπου έτους παρακολούθησαν με τρόπο υποδειγματικό και βιωματικό τις διαλέξεις ενός εξαιρετικού επιστήμονα και ανθρώπου του π. Απόστολου Καβαλιώτη ο οποίος απολύτως εθελοντικά διασχίζει τόσα πολλά χιλιόμετρα προκειμένου να βρίσκεται εδώ μαζί μας και να μας προσφέρει τις πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες του για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και για τα συγκεκριμένα σύνδρομα που αντιμετωπίζουν όπως αυτό του Αυτισμού, αλλά και για τα παιδιά με ιδιαίτερες μαθησιακές δυσκολίες όπως αυτή της Δυσλεξίας.

Σήμερα που ολοκληρώνεται αυτός ο πρώτος κύκλος των σεμιναρίων θα ήθελα να ευχαριστήσω πρώτα από όλους εσάς που με την ενεργή, μαζική και ουσιαστική συμμετοχή σας αποδείξατε ότι παρόλα τα προβλήματα της κοινωνίας μας, είναι ανεξάντλητες οι δυνάμεις των ανθρώπων με ευαισθησίες και αλληλεγγύη προς κάθε συνάνθρωπο παιδί ή ενήλικα σε σχέση με τις ιδιαιτερότητες, τις δυνατότητες και την όποια διαφορετικότητά του.

img_39221Ο π. Απόστολος Καβαλιώτης υπήρξε ο βασικότερος πυλώνας αυτής της πρωτοποριακής, για την εθελοντικότητά της προσπάθειας και μαζί με το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμονα που έθεσε άμεσα υπό την Αιγίδα του το θεσμό αυτόν, υπήρξαν οι καταλύτες της δημιουργίας και της επιτυχίας του!!

Η Εκπαίδευση επίσης και ο Σύνδεσμος Θεολόγων με την παιδαγωγική και οργανωτική υποστήριξη συνετέλεσαν καθοριστικά στην καλή συνδιοργάνωση μιας προσπάθειας που βασίστηκε εξ ΄ ολοκλήρου, στην αυτοοργάνωση, στον εθελοντισμό και στην αλληλεγγύη.

Ευχαριστώ θερμά το Μητροπολίτη μας και τον Πρωτοσύγκελο Αρχιμανδρίτη π. Σοφρώνιο, το Σύνδεσμο θεολόγων Ξάνθης και την μέχρι πρότινος πρόεδρό του κ. Αλεξιάδου Περιστέρα, τον νυν πρόεδρό του κ. Βρένο Τάσο, αλλά και όσους από την πλευρά της Εκπαίδευσης συνέδραμαν στην προσπάθεια αυτή όπως την ακούραστη κ. Δοξακάκη Ελένη που υποστήριξε όλο το οργανωτικό πλαίσιο των σεμιναρίων από την παραλαβή των αιτήσεων έως και τη σημερινή εκδήλωση, αλλά και το Διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Ξάνθης που απέδειξε στην πράξη πώς πρέπει να λειτουργεί ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία και πέρα από το βασικό του ωράριο εκεί όπου πραγματοποιείται η τυπική εκπαίδευση.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας ανακοινώσω με χαρά ότι η μαζικότητα και το πραγματικό ενδιαφέρον που εσείς επιδείξατε υπήρξε για εμάς η καθοριστική ώθηση και η δεσμευτική εκείνη συνθήκη και υποχρέωση για την έναρξη ενός νέου κύκλου βιωματικών σεμιναρίων σε σχέση με τα ζητήματα της Ειδικής Αγωγής και πιο συγκεκριμένα με το Σύνδρομο DOWN.

Σας ευχαριστούμε θερμά δηλώνοντάς σας ότι μετά από τόσο κόπο τόσων πολλών ανθρώπων, ακόμα και έναν άνθρωπο – ένα παιδί εάν μπορέσουμε να βοηθήσουμε με τις γνώσεις που αποκτήσαμε εδώ, θα ήμασταν ιδιαίτερα ευτυχείς, χαρούμενοι και ικανοποιημένοι τόσο με τον εαυτό μας όσο και με τη συνείδησή μας, ως γονείς, ως εκπαιδευτικοί, ως συγγενείς, ως άνθρωποι!!!