ΜΕ εντυπωσιακά αποτελέσματα συνεχίζεται το πρόγραμμα «Η διαφορετικότητα της αναπηρίας», που απευθύνεται σε μαθητές σχολείων που επισκέπτονται το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.) του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης.
kefiapΣτόχος η ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας σε θέματα αναπηρίας, καθώς τα παιδιά ως μαθητές αλλά και σαν αυριανοί ενεργοί πολίτες της κοινωνίας, μαθαίνουν, ενημερώνονται και αντιμετωπίζουν τον κόσμο των ΑΜΕΑ όπως πρέπει : Με σεβασμό για τον συνάνθρωπο, κατανοώντας στην πράξη τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες που οφείλονται στην κινητική αναπηρία.

Πρόσφατα το κέντρο επισκέφτηκαν οι μαθητές του Τμήματος Ένταξης του 2ου Γυμνασίου της πόλης με τους καθηγητές Σ. Ιμαμίδη, Χ. Κοτοπούλου και Α. Σαλπιγγίδου.
Την σχολική ομάδα υποδέχτηκαν η Μ. Τσαρακτσίδου (επισκέπτρια υγείας) και ο Κ. Στεφανίδης (φυσιοθεραπευτής). Στην συνέχεια ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν στους χώρους του κτιρίου, ενώ ακολούθησαν βιωματικές δράσεις που είχαν στόχο την γνωριμία και προσομοίωση σε συνθήκες που βιώνουν τα άτομα με κινητική αναπηρία.

Τα παιδιά ακολούθησαν «μαθήματα» αυτόνομης διαβίωσης, μετακίνησης με αμαξίδιο και ζωγραφικής με το στόμα. Ιδιαίτερα αξιόλογη αποδείχτηκε η προσομοίωση τυφλότητας, όπου οι μαθητές προσπάθησαν να ακολουθήσουν το καθημερινό πρόγραμμα τυφλών ατόμων, αντιμετωπίζοντας τα κοινά προβλήματα και τις δυσκολίες τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΕΦΙΑΠ Ξάνθης διαθέτει αίθουσες Εργοθεραπείας, Φυσικοθεραπείας και Αυτόνομης Διαβίωσης, μέσα στις οποίες παρέχονται υπηρεσίες με προγράμματα ατομικής αποκατάστασης, εξυπηρέτησης, αλλά και ομαδική δημιουργική απασχόληση.

Στο τέλος μαθητές και εκπαιδευτικοί συνεχάρησαν το ΚΕΦΙΑΠ για το εξαιρετικό έργο που παρέχει, ενώ τόνισαν ότι αποκόμισαν μια μοναδική και αξέχαστη «εμπειρία ζωής».