Μόλις επέστρεψα από το Μπακού, όπου έγινε για πέμπτη συνεχή χρονιά με μεγάλη επιτυχία, το Διεθνές Ανθρωπιστικό Φόρουμ του Μπακού.

wp_20160929_08_03_10_proΗ εμπειρία ήταν κάτι το εξαιρετικό. Ήταν εκεί πολιτικοί και νομπελίστες απ᾽ όλον τον κόσμο, από την μια άκρη της υφηλίου ως την άλλη, από την Βραζιλία ως τις Φιλιππίνες, από την Ινδία έως την Αργεντινή,  καθηγητές πανεπιστημίου, πρέσβεις, διακεκριμένοι μουσικοί, λογοτέχνες και γενικά άνθρωποι των γραμμάτων και πασών των τεχνών, καθώς και θρησκευτικοί ηγέτες όλων των θρησκειών και των δογμάτων.

Συναντήθηκαν στο μαγευτικής ομορφιάς και απίστευτης καθαριότητας Μπακού,  και στο πραγματικά εντυπωσιακό πολιτιστικό κέντρο Χεϊντάρ Αλίγιεφ  όπου επί δύο ημέρες είχαν την μεγάλη ευκαιρία να συνομιλήσουν, να ανταλλαξουν απόψεις και ουμανιστικές ιδέες,  και να συμφωνήσουν – όπως προκύπτει και από το ομόφωνο ψήφισμα που έκλεισε αυτό το τόσο σημαντικό Φόρουμ- ότι η ανεκτικότητα, η συνεργασία, ο πολυπολιτισμικός διάλογος, η ανταλλαγή πληροφοριών, οι ανθρωπιστικές δράσεις, η πολιτιστική  συνεργατικότητα μεταξύ λαών με διαφορετική θρησκευτική κουλτούρα, είναι ζητήματα εκ των ων ουκ άνευ.  Πάνω σ᾽αυτά μόνο μπορεί η ανθρωπότητα να χτίσει ένα ασφαλές και ελπιδοφόρο μέλλον.

Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, σε έναν κόσμο που έχει φθάσει σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας του, σε έναν κόσμο που μαστίζεται από καταστρεπτικούς φανατισμούς και ανόητους πολέμους οι οποίοι ισοπεδώνουν χώρες με μεγάλη ιστορία και ένδοξο παρελθόν,  σήμερα που η τεχνολογία έχει κάνει τον κόσμο μια μικρή γειτονιά όπου όλοι σχεδόν γνωρίζονται μεταξύ τους…

wp_20160930_14_33_46_pro… σήμερα που φαίνεται ότι η «προφητεία» του Χάντιγκτον επαληθεύεται λόγω της εγκληματικής δράσης φονταμενταλιστικών οργανώσεων, σήμερα που τα μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα λόγω των πολέμων και της πείνας έχουν διογκωθεί, οφείλουμε όλοι οι λαοί και όλες οι κυβερνήσεις,  να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να σταθούμε με θάρρος και ειλικρίνεια ενώπιοι ενωπίοις.

Να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συμβάλλουμε ώστε όλες οι θρησκείες, όλοι οι πολιτισμοί στην πολύχρωμη διαφορετικότητά τους να συνυπάρξουν αρμονικά  ώστε να αμβλυνθούν και να εξαλειφθούν συν τω χρόνω οι αιχμές μεταξύ διαφορετικών αντιλήψεων και να επιτευχθεί η ειρήνη.

Την  πρώτη ημέρα των εργασιών, την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, με έναν λόγο απλό και ουσιαστικό. Δεν παρέλειψε προς το τέλος της ομιλίας του να αναφερθεί, όπως ήταν φυσικό, και στο καυτό ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, τείνοντας ωστόσο συμφιλιωτική χείρα προς τη μεριά των Αρμενίων και επιδεικνύοντας την καλή θέληση του Αζέρικου λαού να βρεθεί μια ειρηνική λύση προς όφελος όλης της περιοχής.  Στη συνέχεια μίλησαν πολιτικοί από διάφορες χώρες του κόσμου, εστίασαν στους πολέμους και στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, καθώς επίσης και στην οικονομική κρίση που σαν μάστιγα εξαπλώνεται στην υφήλιο.

Εξαιρετικές ήταν οι ομιλίες των δεκατριών ομιλητών που έχουν τιμηθεί με βραβείο νόμπελ. Ξεχώρισα αυτήν του Ρούντολφ Μαρτίν Τζίγκερνάγκελ (νόμπελ Ιατρικής 1996), του Άαρον Σιεχανόβερ (νόμπελ Χημείας 2004), του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, Μαρκ Ρόσενμπλατ.

Την δεύτερη ημέρα, χωριστήκαμε σε  έξι «στρογγυλά τραπέζια», με θέματα:

  1. wp_20160929_07_53_41_proΔιαφορετικά Μοντέλα Πολυπολιτισμικότητας: από την Θεωρία στην Ανθρωπιστική Πράξη.
  2. Η Σημασία της Διατήρησης του Ανθρώπινου Κεφαλαίου σε Συνθήκες Μαζικής Μετανάστευσης ως βάση για Βιώσιμη Ανάπτυξη.
  3. Η Μεταμόρφωση της Δημοσιογραφίας στην Εποχή της Πληροφόρησης και ο Ρόλος της στην Διασφάλιση του Ενδοπολιτισμικού Διαλόγου.
  4. Βιώσιμη Ανάπτυξη και Οικολογικός Πολιτισμός
  5. Μοριακή Βιολογία, Βιοφυσική, Βιοτεχνονολία και Ζητήματα Προσωπικής Εκπαίδευσης στην Σύγχρονη Ιατρική: Νεωτεριστικά και Ηθικά Προβλήματα.
  6. Σύγκλιση Τεχνολογιών και Προβλέψεις για το Μέλλον: Οι Κύριες Προκλήσεις του 21ου Αιώνα.

Στο πρώτο τραπέζι με θέμα τα  Διαφορετικά Μοντέλα Πολυπολιτισμικότητας, στο οποίο παρακάθισα, ύστερα από τις εξαιρετικές ομιλίες όλων (προσωπικά με εντυπωσίασαν οι ομιλίες της Αμίνας Ζαλμία Ρασούλ Μπερνάρντο από τις Φιλιππίνες, η από καρδιάς ομιλία του Ζικρούρ Ραχμάν από την Ινδία,  του Ντιμίτρι Σαφόνοφ από τη Ρωσία,  του Μάικλ Γουόρμπς της Ουνέσκο, του νομπελίστα στη λογοτεχνία Βόλε Σογίνκα από τη Νιγηρία, της Αϊτέν Καχραμάν από το Αζερμπαϊτζάν, με τους οποίους αργότερα είχα την ευκαιρία να μιλήσω κατ᾽ιδίαν και να διαπιστώσω πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ανοικτόμυαλη σκέψη σε ανθρώπους όπως αυτοί που επηρεάζουν διαφορετικές θρησκευτικές κουλτούρες.

Η φιλοξενία ήταν άψογη,  και τα εδέσματα που μας πρόσφεραν, πλούσια και  εκλεκτά. Ωστόσο, πέρα από την ευωχία που απολαύσαμε με τη συνοδεία καλής αζέρικης μουσικής στα διαλείμματα των εργασιών του Συνεδρίου,  το σημαντικότερο είναι πως αυτές ακριβώς τις πνευματικές πρωτοβουλίες χρειάζεται σήμερα η ανθρωπότητα αν θέλει να βαδίσει σε ένα καλύτερο μέλλον, ειρηνικό και βιώσιμο για όλους τους λαούς.

Γιατί κάτω από τον ήλιο υπάρχει θέση για όλους.

Πολλές ευχαριστίες αξίζουν στον θερμό φίλο της Ελλάδας, πρέσβη κ. Ραχμάν Μουσταφάγιεφ, που με δική του πρωτοβουλία  συμμετείχε και η Ελλάδα  στο σημαντικό αυτό Διεθνές Φόρουμ που κάθε χρόνο αναβαθμίζεται όλο και περισσότερο.

Ελένη Κεκροπούλου

Εκδότρια-συγγραφέας

 

 

Κράτα το

Κράτα το