Το έργο του Juan Carlos Rubio “Οι Πληγές του Ανέμου” έρχεται από 14 Νοεμβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00 στο Θέατρο Σταθμός με πρωταγωνιστές τον ξανθιώτη ηθοποιό Θοδωρή Ανθόπουλο και τον Κωνσταντίνο Ρόδη, σε σκηνοθεσία του τελευταίου και μετάφραση της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ. 

Περίληψη έργου

%ce%b3%ce%b9%ce%b1-web-1co-smallΟ θάνατος του πατέρα του, υποχρεώνει τον Δαβίδ να αναλάβει την τακτοποίηση των προσωπικών αντικειμένων τού εκλιπόντος. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκει ερωτικές επιστολές που υπογράφει ένας άλλος άντρας. Συγκλονισμένος από την ανακάλυψη, αποφασίζει να βρει τον υποτιθέμενο εραστή τού πατέρα του και να αποκαλύψει την αλήθεια.

Με τις “Πληγές του Ανέμου” ο Juan Carlos Rubio αναλύει, όχι μόνο τη σχέση γονέα – παιδιού, αλλά και τον ανεκπλήρωτο – παράνομο έρωτα. Το όνειρο μπλέκεται με την πραγματικότητα και η αλήθεια με το ψέμα. Ο David και ο Juan, οι ήρωες του έργου, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αλήθεια. Την δική τους αλήθεια που κρατούσαν καλά κρυμμένη όλα αυτά τα χρόνια. Η αλήθεια που θα σηκώσει ένα δυνατό άνεμο, ο οποίος θα γίνει πληγή.

Ημερομηνία συγγραφής του έργου: 1999

Ημερομηνία μετάφρασης στην ελληνική γλώσσα: 2007 (Μαρία Χατζηεμμανουήλ)

Βιογραφικό Συγγραφέα

O Χουάν Κάρλος Ρούμπιο γεννήθηκε στην Κόρντοβα το 1967. Σπούδασε Θέατρο στη Βασιλική Ακαδημία Θεάτρου και Χορού της Μαδρίτης (1984-1987). Ανάμεσα στα έργα του διακρίνονται τα: Tres (πρεμιέρες σε Χιλή, Πουέρτο Ρίκο, Ρώμη, Μαδρίτη και στην Αθήνα στο θέατρο Όλβιο τον Νοέμβριο του 2016 σε μετάφραση Δημήτρη Ψαρρά) και Καπνός, που κέρδισε και το Βραβείο της Εταιρείας Ισπανών Θεατρικών Συγγραφέων για το 2005 και ανέβηκε στη Μαδρίτη, το 2006 Αριζόνα (Το πρώτο έργο του που ανέβηκε στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη το 2009 από την Ομάδα Ούγκα Κλάρα σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ και σκηνοθεσία Δημήτρη Σακατζή (Εκδόσεις Λαγουδέρα 2009), Απόψε δεν είμαι για κανέναν (ανέκδοτη μετάφραση στα ελληνικά: Μαρία Χατζηεμμανουήλ).

Το 1999 έγραψε τις Πληγές του ανέμου.

Το 2013 ολοκλήρωσε το έργο του Ο Σαίξπηρ δεν ήταν ποτέ εδώ, ενώ πρόσφατα ολοκλήρωσε τη συγγραφή του νέου έργου του Μουσική για τον Χίτλερ.

Εκτός από το θέατρο, γράφει και σειρές για την ισπανική τηλεόραση και σενάρια για τον κινηματογράφο,ενώ παράλληλα σκηνοθετεί με επιτυχία στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Η τηλεταινία του “Με χρώματα” απέσπασε το Βραβείο καλύτερης τηλεταινίας τής χρονιάς για το 2003 από την Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών τής Ισπανικής Τηλεόρασης. Η ιστοσελίδα του στο διαδίκτυο, όπου υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για τα έργα του είναι: www.juancarlosrubio.com

Αναφορά σε προηγούμενες παραγωγές

%ce%b3%ce%b9%ce%b1-web-2co-smallΤο έργο “Οι Πληγές του ανέμουπαρουσιάστηκε το 2001 με τη μορφή θεατρικού αναλογίου από την SGAE (Εταιρεία Ισπανών Θεατρικών Συγγραφέων), το 2004 ανέβηκε στη Μούρθια, τον Ιανουάριο του 2005 στο Μαϊάμι, τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου στη Νέα Υόρκη, όπου και προτάθηκε για 5 βραβεία από την Ένωση Κριτικών Θεάματος της Νέας Υόρκης, μεταξύ άλλων και για το βραβείο καλύτερου θεατρικού έργου. Το 2006 μεταφράστηκε στα αγγλικά και ανέβηκε ξανά  στο Μαϊάμι και τη Νέα Υόρκη με τίτλο “Wounded by the wind” . Τον Ιούνιο του 2006 ανέβηκε στη Μαδρίτη και τον Νοέμβριο του 2007 παρουσιάστηκε στη Μόστρα Σύγχρονου Ισπανικού Θεάτρου τού Αλικάντε.

Toν Μάιο του 2010, η παράσταση ανέβηκε στην Αθήνα, στο Θέατρο «Συνεργείο», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Φοινίτση, με πρωταγωνιστές τον Θοδωρή Ανθόπουλο και τον Θάνο Χρόνη.

Τα τελευταία τρία χρόνια η παράσταση του έργου γνώρισε μεγάλη επιτυχία στο θέατρο Lara της Μαδρίτης, σε σκηνοθεσία του συγγραφέα, με τη σπουδαία ηθοποιό Κίτι Μάνβερ να υποδύεται τον ρόλο του Χουάν. Η παράσταση έχει περιοδεύσει και σε πολλές πόλεις της Ισπανίας. Τον Αύγουστο του 2016 άρχισαν τα γυρίσματα για την ομώνυμη ταινία που βασίζεται στο θεατρικό έργο, σε σενάριο και σκηνοθεσία του συγγραφέα, με τους ίδιους πρωταγωνιστές που την έκαναν μεγάλη θεατρική επιτυχία.

Συντελεστές Παράστασης Κείμενο: Juan Carlos Rubio, Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ, Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ρόδης, Πρωτότυπη Μουσική: Φώτης Ματζαρίδης, Ενορχηστρώσεις: Χρήστος Μπάκης, Σκηνικά: Μαρία Φιλίππου, Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη, Ενδυματολογία: Βασιλική Σύρμα, Φωτογραφίες – Αφίσα – Trailer: Γιώργος Χρας, Μακιγιάζ: Χριστόφορος Τρούσας, Βοηθός σκηνοθέτη/ παραγωγής: Έφη Εγγλεζάκη, Παραγωγή: Dominus Productions, Υπεύθυνος παραγωγής: Γιάννης Παπαθανασίου

 Παίζουν

Θοδωρής Ανθόπουλος Κωνσταντίνος Ρόδης

Στη φωνή του πατέρα ακούγεται ο Δάνης Κατρανίδης

Πληροφορίες Παράστασης

Από Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00 Θέατρο Σταθμός (Βίκτωρος Ουγκώ 55, Μεταξουργείο, πλησίον μετρό)Τηλέφωνο: 211 4036322

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ και 5 ευρώ (άνεργοι, φοιτητές, άνω των 65)

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το