Εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης μοιράζουν πακέτα με ζάχαρη σε περαστικούς κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης στην πλατεία Αριστοτέλους, Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015. Οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους και πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενημερώνοντάς τον κόσμο για τα προβλήματα του κλάδου τους. ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/Σωτήρης Μπαρμπαρούσης

Το εργοστάσιο της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα αναμένεται να λειτουργήσει για περισσότερες από είκοσι ημέρες. Μάλιστα, την Τετάρτη 12/10, θα προκύψει και η πρώτη ποσότητα ζάχαρης. Στο μεταξύ, ομαλά εξελίσσεται η διαδικασία παραλαβής και επεξεργασίας τεύτλων στο Πλατύ Ημαθίας, όπου έχει ήδη δοθεί το 70% της παραγωγής από την ευρύτερη περιοχή.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας, μέλος στο σωματείο των εργαζομένων στην ΕΒΖ, Πέτρος Χαστανίδης, μίλησε σχετικά στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο ίδιος ανέφερε: «Συνολικά έχουν σπαρεί 15.000 στρέμματα με τεύτλα στον Έβρο και άλλα 500 στρέμματα στη Βουλγαρία. Εκτιμώ ότι η παραγωγή συνολικά θα ξεπεράσει ίσως και τους 80.000 τόνους, αφού στην ευρύτερη περιοχή οι καιρικές συνθήκες δεν δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα στους περίπου 100 παραγωγούς».

Ο κ. Χαστανίδης πρόσθεσε ότι, υπό την προϋπόθεση ότι η διοίκηση της ΕΒΖ θα τηρήσει την υπόσχεσή της και θα πληρώσει τους τευτλοκαλλιεργητές έως τα Χριστούγεννα, τον επόμενο χρόνο δεν αποκλείεται να σπαρούν στην περιοχή περισσότερα από 40.000 στρέμματα.

Ο διευθυντής του εργοστασίου της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας, Σοφοκλής Μηνόπουλος, ανέφερε «Πηγαίνουμε πάρα πολύ καλά και ημερησίως επεξεργαζόμαστε 8.000 τόνους τεύτλων».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των τευτλοκαλλιεργητών Κεντρικής Μακεδονίας, Παύλος Μπογιαννίδης, υπενθύμισε ότι στην περιοχή έχουν σπαρεί 60.000 στρέμματα και οι αποδόσεις εκτιμώνται στους 6 τόνους ανά στρέμμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κράτα το