Σε επιστολή του προς το Σύλλογο Ποντίων Ξάνθης ο Γραμματέας της Ν. Δημοκρατίας Λ. Αυγενάκης, αναφέρει:

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε και μέλη του Δ.Σ.,

Φίλες και Φίλοι,

Χαιρετίζω την εκδήλωση σας και, πραγματικά, λυπάμαι ειλικρινά που δεν μπορώ να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, αν και το ήθελα πραγματικά.

Σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, όπου η επιστήμη και η τεχνολογία καθημερινά παρουσιάζουν νέα επιτεύγματα, όπου άνθρωποι και πληροφορίες διακινούνται με πρωτοφανή ταχύτητα και όπου οι γεωπολιτικές σταθερές μετά από δεκαετίες μεταβάλλονται, εκδηλώσεις όπως η σημερινή αποκτούν ιδιαίτερο νόημα.

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα διαθέτει τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στην Ευρώπη. Μοναδικά ενδημικά φυτά και φυλές ζώων που δεν συναντούνται πουθενά αλλού. Το ίδιο είναι και οι Έλληνες, κάθε περιοχή, κάθε βουνό, κάθε νησί έχει τη δική της ντοπιολαλιά, ήθη και έθιμα και πολιτισμό. Από τα ελληνικά φύλα, αυτών των Ποντίων ξεχωρίζει.  Η πορεία σας είναι ταυτόσημη με αυτή των υπολοίπων Ελλήνων με μοναδικές, όμως, ιδιαιτερότητες. 

Αποτελείτε μέρος μιας περιοχής του Ελληνισμού που πόνεσε, δάκρυσε, μάτωσε, όσο καμιά άλλη. Αποτελείται μια ιδιαίτερη φυλή του Ελληνισμού που ταπεινώθηκε, αλλά ποτέ δεν έχασε την περηφάνια και την αξιοπρέπειά της, που υποτάχτηκε, αλλά παρέμεινε ελεύθερη και ανεξάρτητη, που ακολούθησε το δρόμο της προσφυγιάς,  που επιμένει να ζει, να δημιουργεί, να προκόβει σε όλους τους τομείς της οικονομικής και πνευματικής ζωής και να κάνει την Ελλάδα μας πιο πλούσια σε ανθρώπους, σε αξίες  και σε πολιτισμό.

 Πάνω απ’ όλα είναι μοναδικός ο τρόπος με τον οποίο συντηρείτε, καλλιεργείτε και μεταφέρετε στις επόμενες γενιές τα ήθη και τις παραδόσεις σας. Η διατήρηση της πολιτισμικής σας κληρονομιάς, της παράδοσης, των εθίμων, του πολιτισμού και των αξιών του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί φάρο και παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους Έλληνες.      

Το αντάμωμα αυτό, εδώ στην Ξάνθη μας δίνει τη δυνατότητα να ξανακοιτάξουμε αρχές και αξίες που μας καθόρισαν ως έθνος στο πέρασμα του χρόνου. Η πολιτισμική ταυτότητα των Ποντίων είναι ταυτότητα όλων των Ελλήνων και για αυτό πρέπει να μείνει δυνατή και στο μέλλον. Όπως λέει και μια μαντινάδα στην Κρήτη:

«Ποτέ σου να μη λησμονείς

τσι τόπους που σ’ ορίζαν

δεν έχει αξία το δενδρί

άμα δεν έχει ρίζα»  

 

Εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία στην εκδήλωσή σας!