Μια καταγραφή των γεγονότων στην έναρξη της μεγάλης κρίσης και των μνημονίων στην Ελλάδα, από την οπτική του τότε Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αποτελεί το βιβλίο του “Game Over”, το οποίο παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής στην Ξάνθη.

????????????????????????????????????

Την παρουσίαση του βιβλίου του πρώην Υπουργού, εκτός από τον ίδιο έκαναν ο πρώην Υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης και ο φοιτητής Μιχάλης Σαμαράς ενώ στην εκδήλωση που έγινε στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης παρέστησαν ο πρώην Υπουργός Σωκράτης Ξυνίδης, ο πρώην Βουλευτής Καβάλας Μιχάλης Τιμοσίδης, ο πρώην βουλευτής Ημαθίας Χαράλαμπος Γκιγκόνογλου, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Φώτης Καραλίδης, ο πρώην Διοικητής του Νοσοκομείου Ξάνθης  Θανάσης Μπαμπαλίδης, νυν και πρώην δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, στελέχη του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, του ΠΑΣΟΚ και άλλοι πολίτες.

Το πνεύμα του βιβλίου και της καταγραφής έδωσε ο Φίλιππος Σαχινίδης, Υφυπουργός Οικονομικών την κρίσιμη περίοδο, που σημείωσε ότι στην κοινή γνώμη έχει επικρατήσει μια δημόσια αφήγηση για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, που τόσο ο συγγραφέας όσο και ο ίδιος επιχείρησε να αποδομήσει.

“Αντί να διώκονται οι εμπρηστές, διώκονται οι πυροσβέστες”

dsc_0210Εκτίμησε ότι ελάχιστοι τότε όσο και σήμερα έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και της δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτείτο αλλά και των λόγων που οδήγησαν στην εξαετή μνημονιακή περίοδο, κατατάσοντας σε αυτούς τα πλαστά στοιχεία που έδινε η κυβέρνηση Καραμανλή στην ΕΕ, όπως ανέφερε. Όπως είπε, ο συγγραφέας και η τότε κυβέρνηση δεν έδωσαν βάρος στην ανάδειξη του παρελθόντος αλλά στη διαχείριση της εκρηκτικής κατάστασης που ήταν σε εξέλιξη ενώ έκανε λόγο για τεράστια προσπάθεια αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας που έγινε τα πρώτα χρόνια της κρίσης και τόνισε ότι “αντί να διώκονται οι εμπρηστές, διώκονται οι πυροσβέστες”

????????????????????????????????????

Ο Φίλιππος Σαχινίδης, που μίλησε στην επέτειο 6 ετών από την ορκωμοσία της πρώτης κυβέρνησης Παπανδρέου, κατά το πνεύμα του βιβλίου, επέρριψε σοβαρές ευθύνες για την αρνητική εξέλιξη στο ρόλο του Α. Σαμαρά ως αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης, θεωρώντας ότι συνέβαλε αποφασιστικά στους “μύθους και τις συνωμοσίες” που καλλιεργήθηκαν στην κοινή γνώμη για να καταφέρει να κυβερνήσει (και παρά το μόλις 18,5% που πήρε στις εκλογές του Μαΐου 2012) ενώ επέρριψε ευθύνες και στο ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι συντήρησε αυτό το αφήγημα και δεν ανέδειξε τις ευθύνες της διακυβέρνησης Καραμανλή.

Ο νεαρός Μιχάλης Σαμαράς από την πλευρά του παρουσίασε την οπτική για το βιβλίο αλλά και την κρίση που τη βίωσε σε πολύ νεαρή ηλικία. Ακολούθησε συζήτηση που επικεντρώθηκε, φυσικά, στο θέμα του βιβλίου και των γεγονότων που εκτυλίχθηκαν τις κρίσιμες ώρες της εισόδου του ΔΝΤ στη χώρα και της έναρξης των μνημονίων.

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

dsc_0210

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

 

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το