fredtito

Μεγάλο βάρος φαίνεται ότι έδωσε ο Σ. Ξυνίδης και η τοπική οργάνωση του Κινήματος στην παρουσίαση του βιβλίου του πρώην Υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου , που φαίνεται τόσο από την προώθηση της εκδήλωσης όσο και από τους ομιλητές, ανάμεσά τους και ο στενός πολιτικός του φίλος Φίλιππος Σαχινίδης.

Και φαίνεται πως η στήριξη στο βιβλίο του πρώην Υπουργού για τα αίτια και το χειρισμό της κρίσης μαρτυρά και την πίστη των κυβερνώντων εκείνης της εποχής σε ένα διαφορετικό αφήγημα από αυτό που φάνηκε να περνά στην κοινωνία και το εκλογικό σώμα. Ενδιαφέρον πάντως ότι θα συνυπάρχουν τρεις υπουργοί της ηγετικής ομάδας εκείνης της κυβέρνησης, το απόγευμα στην Ξάνθη.

 fredtitoΕντυπωσιακά μετριοπαθής και συνετή ήταν η ανακοίνωση του Συνδέσμου Θεολόγων Ξάνθης για το θέμα των θρησκευτικών. Σε μια εποχή όπου κυριαρχούν οι ακραίες φωνές, μια νηφάλια αντιμετώπιση είναι αυτό που χρειάζεται. Βέβαια, δεν είναι μόνο θέμα εκφοράς αυτό που προκύπτει από την ανακοίνωση αλλά και ουσιαστικής προσέγγισης με τις επιχειρούμενες αλλαγές, στις οποίες αποδίδει καλές προθέσεις και περιεχόμενο αλλά ζητά καλύτερο σχεδιασμό, προετοιμασία και εφαρμογή την επόμενη χρονιά. (Δηλαδή, αυτό ακριβώς που συμφώνησαν δύο μέρες μετά, Τσίπρας-Ιερώνυμος-Καμμένος-Φίλης)

Σίγουρα είναι μια άποψη, που ξεχωρίζει ανάμεσα σε όσα ακούστηκαν αυτές τις ταραγμένες μέρες και ουδείς δικαιούται να την αγνοήσει, σε όποια πλευρά και αν έχει ταχθεί (ή μήπως δεν είναι πάντα δύο οι πλευρές;) Η δική μας εντύπωση, μακριά από τα γεγονότα είναι ότι η ξαφνική κόντρα του Αρχιεπισκόπου για τις μεταρρυθμίσεις,  που διατάραξε μια βελούδινη περίοδο στις σχέσεις του με την κυβέρνηση, οφείλεται μάλλον σε προσπάθεια διατήρησης εσωτερικών ισορροπιών μέσα στην ιεραρχία της Εκκλησίας.

Πάντως η άρνηση του Αρχιεπισκόπου να συζητήσει με τον υπουργό μιας  εκλεγμένης κυβέρνησης – ενώ συζητούσε και συμφωνούσε με τον Υπουργό επί ΝΔ όταν και δρομολογήθηκαν αυτές οι εξελίξεις – δείχνει ότι ανεξάρτητα αν κάποιος είναι υπέρ κατά του χωρισμού κράτους εκκλησίας, υπάρχει ένας προβληματικός εναγκαλισμός και δεν είναι διακριτοί οι ρόλοι των εμπλεκομένων. Αν πάντως υπάρχουν νηφάλιες φωνές όπως αυτή των Θεολόγων της Ξάνθης, οι πιθανότητες να βρεθούν λύσεις αυξάνονται αισθητά.

fredtito

Μια πολύ σοβαρή υπόθεση κλήθηκε να εκδικάσει την περασμένη εβδομάδα το Στρατοδικείο της Ξάνθης. Πρόκειται για μια υπόθεση αποπλάνησης ανηλίκου με πολύ σοβαρές λεπτομέρειες και προεκτάσεις από την περιοχή του Έβρου. Τελικά, με αίτημα της υπεράσπισης η υπόθεση αναβλήθηκε για τον Απρίλιο του 2017.

Αντίθετα στην Κομοτηνή, ένας άνδρας καταδικάστηκε για τον βιασμό 2 φοιτητριών πριν από 4 χρόνια, με την απειλή μαχαιριού. Οι κοπέλες είχαν γλιτώσει από τα χειρότερα και είχε ξεφύγει ενώ με τη βοήθεια Κομοτηναίων, αναγνωρίστηκε ο δράστης και καταδικάστηκε από το Κακουργοδικείο πριν από λίγες μέρες.