Όπως προαναγγέλλει ο Δήμος Ξάνθης, το 12ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, πραγματοποιείται  φέτος στην πόλη της Ξάνθης από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, το Δήμο Ξάνθης, την Περιφέρεια ΑΜ-Θ και με τη στήριξη του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016, στο κλειστό Γυμναστήριο του Δήμου «ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ».

“Μια σπουδαία ανιδιοτελής προσπάθεια των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στο κομμάτι του πολιτισμού για να κρατηθούν ζωντανές οι μνήμες, τα ήθη, οι παραδόσεις, τα τραγούδια και οι χοροί των Ελλήνων του Πόντου. ΣΣωματεία από όλη την Ελλάδα θα δώσουν το δυναμικό τους παρόν και θα παρουσιάσουν τη σπουδαία δουλειά που γίνεται για τη διατήρηση και προβολή της ποντιακής παράδοσης. Φέτος, το Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στον Μητροπολίτη Πολύκαρπο Ψωμιάδη και στον Αλέξανδρο Μπαλτατζή”. αναφέρει ο Δήμος Ξάνθης

Ώρα έναρξης της εκδήλωσης: 18.30 – είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Μεγάλος ο αριθμός των συμμετεχόντων στο Φεστιβάλ Ποντιακών χορών 

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση 2.254  είναι ο τελικός αριθμός των χορευτών που θα συμμετάσχουν στο «12ο Πανελλαδικό φεστιβάλ ποντιακών χορών» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Οκτωβρίου στο «Φίλιππος Αμοιρίδης» στην Ξάνθη.

Αναλυτικά ανά Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων  (Σ.Πο.Σ.) είναι :

ΣΠοΣ Νότιας Ελλάδας και Νήσων 330

ΣΠοΣ Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου 444

ΣΠοΣ Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας 620

ΣΠοΣ Θεσσαλονίκης 260

ΣΠοΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 600

Στον αριθμό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης και του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Ξάνθης οι οποίο αναλαμβάνουν την ευθύνη του εθελοντή για την εξυπηρέτηση των χορευτών και των επισκεπτών της εκδήλωσης.

Οι εκδηλώσεις για το φεστιβάλ, όπως αναφέρει ο Σύλλογος Ποντίων ξεκινούν από την Παρασκευή στο Δημοτικό Αμφιθέατρο στις 8 μ.μ.

Εκδήλωση με γενικό θέμα:

«Η γενναιότητα των Ποντίων»

 

Θα μιλήσουν ο κ. Φάνης Μαλκίδης, διδάκτωρ κοινωνικών επιστημών και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών, με θέμα «Η Γενοκτονία και η αντίσταση των Ελλήνων του Πόντου» και ο Αργύρης Διαμαντής καθηγητής Βμιας εκπαίδευσης Ξάνθης, με θέμα «Η Μεραρχία των λύκων του Πόντου. Μια άγνωστη πτυχή του Αλβανικού Έπους του 1940».

Η χορωδία του Συλλόγου θα αποδώσει τραγούδια για τους αντάρτες του Πόντου και το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου θα κλείσει με τον χορό «Σέρρα».