Με μια παραίτηση και με πολιτικό αυτογκόλ ξεκινά τη θητεία της η Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, μόλις μία ημέρα μετά την παρουσίαση των μελών της από τον πρωθυπουργό.

Ο Πέτρος Παραράς, ο αμφιλεγόμενος νομικός λόγω του παρελθόντος του επί χούντας όταν και συμμετείχε στην επιτροπή εκλαϊκευσης του δικτατορικού Συντάγματος, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την Επιτροπή μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε γύρω από το πρόσωπό του.

Η τοποθέτησή του είχε ήδη προκαλέσει από χθες το βράδυ, κύμα διαμαρτυριών προς το Μαξίμου, ενώ δημόσιες καταγγελίες για την επιλογή του έκαναν ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, το Ποτάμι αλλά και γνωστοί νομικοί και ακαδημαϊκοί.

Στην επιστολή της παραίτησής του, ο Πέτρος Παραράς δηλώνει ότι αποδέχθηκε να συμμετάσχει στην Επιτροπή μετά από «προτροπή του φίλου υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου», λέει ότι παραιτείται επειδή τελικώς η αρμοδιότητα της συγκεκριμένης επιτροπής «δεν προϋποθέτει οποιεσδήποτε νομικές γνώσεις» και καταγγέλει «αήθεις και έωλες επιθέσεις» στο πρόσωπό του.

 

Ολόκληρη η επιστολή παραίτησης Παραρά είναι η εξής:

«Κατόπιν προτροπής του φίλου μου υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου απεδέχθην να μετάσχω σε επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, την προεδρία της οποίας, όπως με πληροφόρησε, θα προτεινόταν να αναλάβει ο ακαδημαϊκός κ. Μ. Σταθόπουλος. Πληροφορήθηκα όμως χθες ότι παρόμοια επιστημονική επιτροπή θα συγκροτηθεί στο μέλλον» αναφέρει σε δημόσια δήλωσή του ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Πέτρος Παραράς.

«H αρμοδιότητα της επιτροπής διαλόγου, όμως, όπως εξειδικεύθηκε χθες, δεν προϋποθέτει  οπωσδήποτε νομικές γνώσεις και δη δημοσίου δικαίου, αφού θα συνίσταται προεχόντως στη διερεύνηση της κοινής γνώμης, με ακροάσεις θεσμών που εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών και, γενικότερα, την επαφή με φορείς που εκφράζουν την κοινωνία, για την καταγραφή απλώς των απόψεών τους περί των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος. Όμως, τα αντικείμενα αυτά δεν εμπίπτουν στον κύκλο των επιστημονικών μου δραστηριοτήτων οι οποίες κινούνται μόνο στο χώρο του δημοσίου δικαίου.

»Άλλωστε, ο δημόσιος διάλογος προϋποθέτει την τήρηση αρχών δημοκρατίας και σεβασμού, τις οποίες ορισμένες πλευρές φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένες να τηρήσουν, όπως προκύπτει από τις αήθεις και έωλες επιθέσεις στο πρόσωπο μου. Η επιστημονική, ακαδημαϊκή και δικαστική κοινότητα έχει πλήρη αντίληψη για εμένα. Δεν επιτρέπω σε κανέναν υβριστή να αμφισβητεί το δημοκρατικό μου ήθος.
»Σας ευχαριστώ, λοιπόν, για την τιμή που μου κάνατε, αλλά για τους παραπάνω λόγους υποβάλλω την παραίτησή μου από την ανωτέρω επιτροπή».

Ο Πέτρος Παραράς είναι ομότιμος καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και πρώην αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.