Την εύρεση απολιθωμάτων σε περιοχή του Εθνικού Πάρκου Ροδόπης που παραπέμπουν στην ύπαρξη απολιθωμένου δάσους, ίσως και παλαιότερου αυτού της Λέσβου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ), Σταύρος Κεχαγιόγλου στην έδρα του Φορέα στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ Καβάλας.


Όπως ανέφερε, πλαίσιο των δραστηριοτήτων του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης παρατηρήθηκαν ευρήματα που πιθανολογήθηκε ότι αποτελούν απολιθωμένους κορμούς δέντρων. Κατόπιν επισταμένων ερευνών παρατηρήθηκε ότι στην περιοχή υπάρχει διάσπαρτος μεγάλος αριθμός ευρημάτων διάφορων μεγεθών, ενώ μπορεί να δει κανείς κορμούς μήκους αρκετών μέτρων. Ακόμη, βρέθηκαν απολιθώματα φύλλων διάφορων ειδών σε πολύ καλή κατάσταση και πιθανά μουσειακά αξιοποιήσιμα.

drama-apolithomeno-dasos-3-300x170Η επιβεβαίωση της αξίας των ευρημάτων ήρθε από τον Τομέα Ιστορικής Γεωλογίας- Παλαιοντολογίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που ανέλυσε δείγματα.

Από τη σχετική αναφορά του Πανεπιστημίου συνάγεται ότι τα δείγματα είναι πράγματι απολιθωμένα ξύλα. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «αποτελούν ένα αξιόλογο στοιχείο της παλαιοβλάστησης της περιοχής το οποίο θα πρέπει να μελετηθεί πιο συστηματικά και αναλυτικά». Επισημαίνεται δε ότι πρόκειται «για μοναδικά ευρήματα (το πιο πιθανό) αρχαιότερα από του διάσημου Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου».

Από την μορφή των ιζημάτων και την υπάρχουσα βιβλιογραφική γνώση της περιοχής μπορεί να υποτεθεί ότι η απόθεση έλαβε χώρα σε ποταμοχειμάρριο προς δελτοϊκό περιβάλλον μεταξύ Ολιγοκαίνου και Κατωτέρω Μειοκαίνου (μεταξύ 34 έως και 14 εκατομμύρια χρόνια πριν από σήμερα, πρόκειται για εκτίμηση της ηλικίας και όχι προσδιορισμός με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα).

Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης έχει αποστείλει έγγραφο στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που είναι η εποπτεύουσα αρχή, στην Περιφέρεια και τους Δήμους, όπου αναφέρεται λεπτομερώς το ιστορικό της εύρεσης και την ακριβή θέση των απολιθωμάτων.
«Ελπίζουμε στην άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών για την προστασία και την αξιοποίηση της περιοχής και δηλώνουμε διαθέσιμοι για την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας μας ζητηθεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας και στο μέτρο των δυνατοτήτων μας» επεσήμανε ο κ.Κεχαγιόγλου.

EΡT Καβάλας