To μήνυμά του για την απελευθέρωση της Ξάνθης και τις τιμητικές διακρίσεις σε Ξανθιώτες, κοινοποίησε στα ΜΜΕ της Ξάνθης ο Δήμαρχος Χ. Δημαρχόπουλος, ο οποίος απουσίασε για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους.

«Η ιστορική μνήμη, είναι το οχυρό, αλλά και η κινητήριος δύναμη που τροφοδοτεί και  που προστατεύει όλα εκείνα για τα οποία οι πρόγονοί μας έδωσαν τη δική τους ζωή για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Για την δημοκρατία, την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Αξίες πανανθρώπινες, οικουμενικές, μα και τόσο ελληνικές.

Η σημερινή επέτειος υπενθυμίζει σε όλες και όλους μας το χρέος να τιμούμε τις ιστορικές μας παρακαταθήκες και να αγωνιζόμαστε πάντα για τα υψηλά ιδανικά, για την ελευθερία, τη δημοκρατία και για τη δικαιοσύνη.

Εύχομαι ολόψυχα σε όλους και όλες ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Κυρίες και Κύριοι,

Η απονομή τιμητικών διακρίσεων σε πολίτες πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1996, από τον  αείμνηστο Δήμαρχο Ξάνθης κ. Φίλιππο Αμοιρίδη και συνεχίστηκε από τον κ.Μιχάλη Στυλιανίδη.

Πεποίθησή τους, αλλά και πεποίθηση όλων μας ήταν και είναι ότι άνθρωποι που προσέφεραν αλτρουιστικά και ανιδιοτελώς, στον πολιτισμό, στις τέχνες, στα γράμματα, στον αθλητισμό, στο περιβάλλον, άνθρωποι που δούλεψαν εθελοντικά, που στερήθηκαν για να στηρίξουν τον συνάνθρωπο τους, που με αυτοθυσία για το κοινό συμφέρον, έδωσαν τον δικό τους μοναδικό αγώνα, που τίμησαν την γενέτειρα πόλη τους, που την πρόβαλαν σε όλο τον κόσμο, αξίζουν κάθε τιμή, αφού αποτελούν πρότυπο για κάθε κοινωνία.

Οι ενεργοί και ευαισθητοποιημένοι πολίτες, αποτελούν την ελπίδα για σημαντικές αλλαγές γύρω μας, αποτελούν υπόδειγμα συμπεριφοράς και θέλησης.

Κάθε ανιδιοτελής και ευγενής δράση γράφει με τα πιο λαμπρά γράμματα στη σελίδα της κοινωνίας και του ανθρωπισμού, γράφει με τα πιο λαμπρά γράμματα στη βιογραφία των ψυχών, στην ιστορία της Ξάνθης μας.»

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν με το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως, μετά από εισήγηση του Δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο και την 227/27.09.2016 απόφαση του Δ.Σ, με αλφαβητική σειρά, οι κάτωθι:

-Αντώνης Αντωνιάδης, για την πολυετή προσφορά του στον αθλητισμό και την παγκόσμια προβολή της Ξάνθης

-Αναστάσιος Κοντογιαννίδης, για την ανιδιοτελή προσφορά του στον άνθρωπο και την κοινωνία

-Οικογένεια Ευάγγελου Κουράκου, για την ανιδιοτελή προσφορά τους στον άνθρωπο και την κοινωνία

-Κρυωνάς Σεργκενλίδης, για την ανιδιοτελή προσφορά του στις τέχνες και τον πολιτισμό.