Η Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, θα είναι η εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στις εκδηλώσεις των Ελευθερίων της Ξάνθης την Τρίτη. Mετά τη δοξολογία και πριν την κατάθεση στεφάνων και την παρέλαση, θα πραγματοποιηθεί  στις 11.15 στο Δημαρχείο η τελετή βράβευσης των 4 ξανθιωτών, στο Δημαρχείο.

Εξάλλου, με ανακοίνωσή του για την επέτειο των Ελευθερίων της Θράκης, ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης αναφέρεται στη σημασία της επετείου και τη συνύπαρξη των λαών ενώ κάνει γνωστό ότι οι τρεις βουλευτές θα πρέπει να βρίσκονται την Τρίτη στη Βουλή για την ψηφοφορία της εκλογής των Κοσμητόρων.

Η  επέτειος της 4ης Οκτωβρίου  είναι η πιο σημαντική στη νεώτερη ιστορία της Ξάνθης αλλά και της  Θράκης εν γένει. Σηματοδοτεί την αρχή της ελευθερίας  για την περιοχή και τον νομό. Ο εορτασμός τέτοιων σημαντικών  ιστορικών γεγονότων είναι ευκαιρία για να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη ζωντανή και την ελευθερία  ως κατακτημένο  αγαθό αλλά και διακύβευμα κάθε εποχής. Ιδιαίτερα σε μια εποχή που η μισαλλοδοξία και ο ρατσισμός αναβιώνουν επικίνδυνα , η Ιστορία μπορεί να διδάξει τον σεβασμό στην ιδιαιτερότητα  και  την ειρηνική συνύπαρξη των λαών , μακριά από εθνικισμούς και εθνικά μίση που τεχνηέντως υποδαυλίζονται.

   Τιμούμε τις εκδηλώσεις μνήμης και δηλώνουμε ότι οι βουλευτές του Νομού δε θα μπορέσουν να παρευρεθούν λόγω της υποχρέωσής τους να  βρίσκονται στο ελληνικό Κοινοβούλιο τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου  και την Τρίτη 4 Οκτωβρίου , οπότε και θα πραγματοποιηθεί ο ετήσιος Αγιασμός του Κοινοβουλίου  και η ψηφοφορία για την εκλογή Κοσμητόρων.