fredtitoΑσταμάτητη είναι η δράση των συλλογικοτήτων και των “παρεών” της Ξάνθης που διοργανώνουν μια σειρά από αγώνες με περιφερειακό και πανελλαδικό ενδιαφέρον σε διάφορα αθλήματα, που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή. Ποδηλασία δρόμου και βουνού, αγώνες δρόμου, μαραθώνιοι και υπερμαραθώνιοι βουνού, τρέξιμο στη θάλασσα είναι μερικές από τις δραστηριότητες. Επόμενο event το Xanthi Mountai Run την Κυριακή και ακολουθούν πολλοί άλλοι αγώνες, σχεδόν κάθε Σ/Κ 

Οι επαγγελματίες, παρά τις δύσκολες εποχές, όπου μπορούν, στηρίζουν αυτές τις προσπάθειες με τις χορηγίες τους τόσο γιατί παρά την κρίση συνεχίζουν να αγαπάνε τον τόπο τους και να βοηθούν όσους τον προβάλλουν, όσο και γιατί αυτός ο εθελοντικός (και ανιδιοτελής σε αυτή την περίπτωση) πλούτος της περιοχής αποτελεί και σημαντικό οικονομικό παράγοντα. Αφού ένας μεγάλος όγκος αθλητικού τουρισμού και, επακόλουθα, εισοδήματος, εισέρχεται στην τοπική αγορά, παράλληλα με την ανάδειξη του φυσικού κάλλους της περιοχής .

fredtitoΆλλωστε καλύτερα να ασχολείται κανείς με τη δημιουργία παρά με την καταστροφή και τις κορώνες των νεοναζί που ενέπλεξαν ακόμη και τη θρησκευτική σφαγή των μουσουλμάνων στη διάρκεια της πρόσφατης γιορτής στο γελοίο ρεπερτόριό τους. Μ΄αυτά και μ΄αυτά η Χ.Α. συνεχίζει να απολαμβάνει ευρείας προβολής σε μεγάλη μερίδα των τοπικών ΜΜΕ (πρακτικά σε όλα εκτός από τις δημοκρατικές εξαιρέσεις, ασχέτως αν η παρέμβαση των περισσοτέρων είναι μηδαμινή) της Ξάνθης. Αν μάλιστα αθροίσουμε την προβολή ίσως να φτάνει και να ξεπερνά σε αρκετές περιπτώσεις την προβολή που τυγχάνει ο ΣΥΡΙΖΑ (κυβερνητικό κόμμα με 3 βουλευτές) ή η ΝΔ (αξιωματική αντιπολίτευση με βαθιά παράδοση στην περιοχή).

Δεν είναι δύσκολο λοιπόν να εξηγήσει κανείς γιατί υπάρχουν, τοπικά,  απολογητές των γονέων του Ωραιόκαστρου, των γονέων της Φιλιππιάδας ή των νεοναζί στη Λέσβο, αφού η συνισταμένη είναι κοινή για όλους. Γιατί αρκετοί νιώθοντας την απειλή ότι χάνουν κεκτημένα  που ήταν δεδομένα με την παλιά πολιτική τάξη,  είναι αποφασισμένοι να φτάσουν ακόμη και εκεί. Ακόμη και οι άλλοτε (δήθεν) “προοδευτικοί” και “δημοκράτες” όταν νιώθουν ότι οι κανόνες επανακαθορίζονται και, έτσι, μαζί με την πανελλήνια απειλείται και η τοπική διαπλοκή.

fredtitoΆλλωστε ταξικός, ιστορικός προορισμός του φασισμού και των νεοναζί είναι η διασφάλιση των συμφερόντων των ελίτ, όταν αυτές απειλούνται από την πολιτική αναταραχή και τις “ατυχίες” της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού. Και η πρόσφατη ιστορία, τοπική και πανελλαδική, είναι πάρα πολύ διδακτική και πολύ “φρέσκια” ώστε να θυμούνται όλοι πρόσωπα και πράγματα. Αν λοιπόν μέσα στη δίνη των μνημονίων, κάποιοι ομολογούν ότι η τράπουλα ξαναμοιράζεται, τότε όλοι αυτοί δίνουν στο κοινό ένα επιχείρημα για να συνεχίζει να στηρίζει το ΣΥΡΙΖΑ, παρότι εφαρμόζει μνημόνια όπως ακριβώς και οι προηγούμενοι. Τον διαφοροποιούν δηλαδή και του δίνουν ελαφρυντικά.

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της κάνει συνεχώς το λάθος να μεταχειρίζεται τη ρητορική που χρησιμοποιούσαν οι αντιπολιτεύσεις επί δικομματισμού. Δηλαδή το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει το ηθικό πλεονέκτημα άρα, με βάση τα επιχειρήματα, θα γίνει σαν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (για την ακρίβεια θα αρχίσει να τους μοιάζει) δεν μπορεί να το χρησιμοποιούν νοήμονες. Υπάρχουν εκατοντάδες ζητήματα στην καθημερινότητα, όπου μπορεί να επιτύχει κανείς καίρια χτυπήματα στην κυβέρνηση (που σίγουρα έχει σοβαρές αρρυθμίες) αλλά η αντιπολίτευση κινείται στην ατζέντα που ανοίγει η πλευρά του Τσίπρα.