Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Τοπείρου αναφέρει:

Επίσκεψη και καταγραφή των εγκαταστάσεων από την Δ/νση Δασών Ν. Καβάλας του Περιβαλλοντικού Πάρκου Νέστου και Κέντρου Επισκεπτών Ερασμίου με σκοπό την παραχώρηση στον Δήμο Τοπείρου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016. Ο Δήμαρχος Τοπείρου σε συνομιλία που είχε τόσο με τη Δασάρχη Καβάλας όσο και με όλο το κλιμάκιο δήλωσε:

«Μετά από συντονισμένες ενέργειες καταφέραμε να φτάσουμε στο τελευταίο στάδιο που είναι η παραχώρηση του συγκεκριμένου Πάρκου από την Δ/νση Δασών Ν. Καβάλας στον Δήμο Τοπείρου που πιστεύω ότι θα αποτέλεσε πόλο έλξης και ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής. 

Από την αρχή πίστεψα ότι είναι ένα σενάριο εφικτό και άμεσα υλοποιήσιμο, με χαμηλό ρίσκο καθώς θα εξελίσσεται με βάση τη σταδιακή ανάπτυξη των ανταποδοτικών χρήσεων. Ήπιες χρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού, τουρισμού, έρευνας και κοινωνικών εξυπηρετήσεων είναι η μόνη πραγματικά τεκμηριωμένη λύση για την αξιοποίηση της συγκεκριμένης περιοχής.

Μπορεί να δημιουργήσει πραγματικές θέσεις εργασίας και συνολικά έχει υψηλό κοινωνικό και περιβαλλοντικό όφελος, καθώς εξασφαλίζει ανοικτό πράσινο δημόσιο χώρο για όλο τον Νομό Ξάνθης και όχι μόνο. Προσφέρει τη δυνατότητα στα παιδιά να παίζουν σε συνθήκες ασφάλειας και αποτελεί μια εστία ηρεμίας και χαλάρωσης.  Είναι ένα πάρκο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με ελεύθερη πρόσβαση και πολύ κοντά στη θάλασσα. Περιέχει, Αναψυκτήριο, Πωλητήριο Τοπικών Παραγόμενων Προϊόντων, Εκθεσιακό Χώρο με εκθέματα όπως αυτά προδιαγράφονται στην εγκεκριμένη Μουσειογραφική Μελέτη υποδομών ερμηνείας περιβάλλοντος στο παραποτάμιο δάσος Νέστου, Χώρο Προβολών και ενημέρωσης, παιδική χαρά, τεχνητή Λίμνη με Παρατηρητήριο, υπαίθριο εκθεσιακό χώρο και προσομοίωση αρδευτικού συστήματος παλιάς εποχής.

Το πάρκο αυτό εντάσσεται στις προτεραιότητες του Δήμου Τοπείρου για τη δημιουργία χώρων πρασίνου που αποτελούν πνεύμονες ξεκούρασης, ενίσχυση της ποιότητας ζωής και της περιβαλλοντικής αναβάθμισης και αναζωογόνησης για τους επισκέπτες.

Επισημαίνω ότι δεν θα σταματήσουν εδώ οι προσπάθειες, το επόμενο διάστημα θα υπάρχουν συναντήσεις με τους κατάλληλους φορείς προκειμένου να υπάρξει η διασύνδεση του συγκεκριμένου πάρκου με όμοιο του που υπάρχει στην πλευρά της Χρυσούπολης του Δήμου Νέστου και με τα Τέμπη του Νέστου τα οποία βρίσκονται στον Δήμο μας, έτσι θα ξεκινάει κάποιος από το βουνό και θα μπορεί να φτάσει μέχρι τη θάλασσα.

Νιώθω πολύ χαρούμενος διότι σήμερα για ακόμη μια φορά ένα δείγμα των πολιτικών επιλογών μας αποδεικνύει ότι μεταμορφώνουμε τον Δήμο Τοπείρου σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό Δήμο, άξιο για τους δημότες και τους επισκέπτες του. Η πολιτική που οραματιστήκαμε όλοι μαζί, διεκδικεί, σχεδιάζει και υλοποίει ένα Δήμο σύγχρονο, φιλικό, με έξυπνες ιδέες και ουσιαστικές παρεμβάσεις».