Σοβαρές διαφωνίες και ρήξη ανάμεσα στη δημοτική αρχή και τις παρατάξεις προκύπτει από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής για τις τιμητικές διακρίσεις που γίνονται από το Δήμο Ξάνθης την ημέρα της απελευθέρωσης.

Οι προτάσεις της δημοτικής αρχής δεν φαίνεται να γίνονται αποδεκτές και οι προτάσεις των αντιπολιτευόμενων δεν φαίνεται να πείθουν τη συμπολίτευση και, όπως φαίνεται οι αποφάσεις θα ληφθούν αυτή τη φορά χωρίς συναίνεση. Σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι οι προτάσεις της δημοτικής αρχής διέρρευσαν με αποτέλεσμα να ενοχλούνται οι αντιπολιτευόμενοι.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ονόματα που έχουν ακουστεί στις συνεδριάσεις της Επιτροπής είναι αυτά του βετεράνου ποδοσφαιριστή Αντώνη Αντωνιάδη, του Δημοσιογράφου Τάσου Κοντογιαννίδη, του τεως Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Αντώνη Κακάρα, του πρώην Νομάρχη Δημήτρη Θανόπουλου αλλά και των Πολιτιστικών ή των Εθελοντικών Συλλόγων της πόλης, συνολικά.

Πρόταση Ξυνίδη για Μιχάλη Στυλιανίδη

Η έκπληξη είναι η πρόταση της παράταξης Ξυνίδη για να βραβευτεί ο τέως Δήμαρχος Μιχάλης Στυλιανίδης, παρά την πολιτική τους διαφωνία αλλά εκτιμώντας την καλοπροαίρετη στάση του και το γεγονός ότι ήταν ο μακροβιότερος όλων των εποχών.  Προτάσεις επίσης υπήρξαν για εικαστικούς ή για επιστήμονες με διεθνή αναγνώριση από άλλες παρατάξεις.

Η επιτροπή έχει ήδη συνεδριάσει δύο φορές αλλά αυτό που είναι σαφές είναι ότι δεν υπάρχει ευρεία αποδοχή σχεδόν για καμία πρόταση.