Την άποψη ότι η Ευρώπη και ειδικότερα η Βόρεια Ευρώπη, δεν έχει ευαισθητοποιηθεί για το Προσφυγικού εξέφρασε σε συνέντευξή της στη διάρκεια της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου που είναι σε εξέλιξη, η Ισπανίδα Ευρωβουλευτής των Podemos Lola Sanchez.

dsc_0408jpgΜάλιστα μιλώντας στο Γιάννη Σιδηρόπουλο ανέφερε ότι η Ευρώπη παρακολουθεί την τραγωδία στα νερά της Μεσογείου, σαν μια κινηματογραφική ταινία. Όπως σημείωσε, σχολιάζοντας και την πρόσφατη ευρωμεσογειακή διάσκεψη της Αθήνας, είναι σημαντικό για το Νότο της Ευρώπης να έχει κοινές θέσεις ώστε να μπορεί να επηρρεάζει τόσο στο ζήτημα του προσφυγικού όσο και σε γενικότερα δημοσιονομικά ζητήματα .

Άλλωστε, όπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχει μια τάση συντηρητικοποίησης στο Βορρά αλλά και μια κίνηση του Νότου προς τα αριστερά, που αποτυπώνει τις αντίρροπες τάσεις που υπάρχουν στους κόλπους της ΕΕ. Επεσήμανε τον κίνδυνο της ακροδεξιάς που είναι υπαρκτός διαρκώς όπως έχουν αποδείξει μεμονωμένα παραδείγματα και πρόσθεσε ότι αρκετές φορές όσα έχουν ακουστεί μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο από διάφορους συντηρητικούς βουλευτές του Βορρά, πράγματι είναι πρωτόγνωρα για τις αξίες της Ευρώπης.

Πρώτη νίκη ενάντια στην TTIP αλλά θα επανέλθει με άλλη μορφή

dsc_0409jpgΑναφερόμενη στη συμφωνία TTIP, εναντίον της οποίας έχει αναπτύξει μεγάλη δράση, η Ισπανίδα Ευρωβουλευτής σημείωσε ότι, αν και δεν αποκαλύφθηκε ποτέ το περιεχόμενό της, φαίνεται πως για την ώρα απομακρύνεται από την Ευρώπη και το Ευρωκοινοβούλιο και αυτή είναι μια πρώτη νίκη που καταγράφεται για τα κινήματα και όσους αντέδρασαν ενώ δεν υπάρχουν στον ορίζοντα κάποιοι προφανείς υποστηρικτές της. Απαντώντας πάντως σε ερώτηση σχετικά με την προσπάθεια επαναφοράς της με άλλο τρόπο εκτίμησε ότι τίποτε δεν έχει τελειώσει και ότι κάποια στιγμή θα επανέλθει ως μια νεότερη έκδοση, με ένα άλλο περιτύλιγμα, σε μια διαφορετική της εκδοχή.

dsc_0419jpgΕκτίμησε τις επιπτώσεις από μια πιθανή εφαρμογή της τρομακτικές για πολλούς κλάδους της ευρωπαϊκής οικονομίας και ιδιαίτερα για τις τοπικές επιχειρήσεις ενώ πρόθεσε πως, από το 2014 που μπήκε στην Ευρωβουλή,  η συμφωνία παραμένει ένα μυστήριο και οι γενικότερες μεθοδεύσεις που τη συνοδεύουν όπως και η κρυψίνοια, δοκίμασαν αρκετά τους δημοκρατικούς θεσμούς της Ε.Ε.

Εξάλλου, όσον αφορά τους Δήμους, στην Ελλάδα και την Ευρώπη που αυτοανακηρύσσονται «ζώνες ελεύθερες από την TTIP»,  πως αυτό δεν έχει κάποια νομική υπόσταση αλλά είναι μια ένδειξη της αντίδρασης των λαών της Ευρώπης καθώς ήδη 2.000 Δήμοι έχουν προβεί σε αυτές τις ενέργειες.

Οι Podemos “έσπασαν” το διπολισμό στην Ισπανία

dsc_0414jpgΤέλος, όσον αφορά το σκηνικό που διαμορφώνεται στην Ισπανία με την κυβερνητική την κρίση τόνισε ότι «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές» και ανέφερε ότι οι Σοσιαλιστές είναι αυτοί που έχουν την πρωτοβουλία, είτε να στηρίξουν μια κυβέρνηση των συνητηρητικών δυνάμεων είτε να οδηγηθούμε σε τρίτο γύρο εκλογών» σημειώνοντας ότι το διακύβευμα και σε αυτή την περίπτωση θα είναι το δίλημμα μιας αυτοδύναμης συντηρητικής κυβέρνησης ή μιας κεντροαριστερή συμμαχίας που θα προκύψει από τις κάλπες.

Παραδέχθηκε ότι οι εκλογικές επιδόσεις των Podemos μέχρι σήμερα δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες που είχαν δημιουργήσει αλλά περιέγραψε το σκηνικό που διαμορφώνεται από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης της Ισπανίας, ως αρνητικό για την εκδήλωση οποιασδήποτε νέας φωνής ή οποιασδήποτε εναλλακτικής πρότασης. Πάντως σημείωσε ότι οι εξελίξεις αποδεικνύουν πως οι Podemos «εσπασαν» την αντίληψη του διπολισμού και αποδεδειγμένα έχουν αλλάξει ριζικά τους συσχετισμούς στην Ισπανία.

https://www.youtube.com/watch?v=dpYR-VCXEu0​