fredtitoΗ πολιτική επικαιρότητα εστιάστηκε αυτές τις μέρες στις εξελίξεις μετά τη μήνυση της αντιπολίτευσης στο Δήμαρχο Ξάνθης, τον οποίο κατηγορεί για αλλοίωση πρακτικού και παράβαση καθήκοντος. Η υπόθεση αυτή αναμένεται ότι θα απασχολήσει για καιρό, μάλλον χρόνια, τα πολιτικά πράγματα στο Δήμο και θα δυναμιτίσει ιδιαίτερα τις σχέσεις συμπολίτευσης-αντιπολίτευσης (ίσως και το διπολισμό μεταξύ τους)

Βέβαια, ο Δήμαρχος έχει βρεθεί στο στόχαστρο και για άλλους λόγους. Υπάρχει ήδη μια παραπομπή σε δίκη για συκοφαντική δυσφήμιση από τη μήνυση της ενοικιάστριας του Δημοτικού Πάρκινγκ. Άλλη μια σοβαρή υπόθεση που ταλαιπωρεί το Δήμο και θα έχει επίσης συνέχεια, μετά τις εξελίξεις που είχαμε. Και, οι πληροφορίες λένε, ότι σε επίπεδο νομικό (όχι ποινικό πάντως)  θα υπάρξουν και άλλες εξελίξεις αυτές τις μέρες. Πάντως με πολλές αφορμές, η δημοτική αρχή, δέχθηκε συσσωρευμένη πίεση τον τελευταίο καιρό, στην πιο δύσκολη καμπή της μέχρι τώρα θητείας της.

fredtitoΟι γιορτές Παλιάς Πόλης τελείωσαν  με πολλά συμπεράσματα, σε μια διοργάνωση που δημιούργησε σκεπτικισμό. Όχι επειδή η Εφορία φορολόγησε τους Συλλόγους (αυτό μελλοντικά θα οδηγήσει σε εξορθολογισμό ενώ και ο κόσμος θεώρησε ότι είναι καλό να “νοικοκυρεύεται” όλη η δραστηριότητα) αλλά γιατί η ηγεσία του Κέντρου Πολιτισμού επέδειξε εντυπωσιακή κωλυσιεργία και αναποτελεσματικότητα να χειριστεί τις καταστάσεις που προέκυψαν αλλά και γιατί στο επίπεδο του σχεδιασμού του προγράμματος φαίνεται να ταλαιπωρείται από την επιρροή της γνωστής υποκουλτούρας.

Άλλωστε οι Σύλλογοι που δεν άνοιξαν ήταν ελάχιστοι, οι τιμές δεν άλλαξαν σε σχέση με πέρυσι, παρά τη φορολόγηση και άρα αν η προσέλευση ήταν μειωμένη σε μια περίοδο με τεράστιες τουριστικές ροές, αυτό είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει όσους σχεδιάζουν

Οι γιορτές παραμένουν σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό γεγονός κατά τα άλλα και ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει και ούτε ο θεσμός περνά ή δεν περνά κρίση επειδή υπάρχει ανεπαρκής ηγεσία στο Κέντρο τώρα (παρότι υπάρχει η ανάγκη να συγκρατηθεί η πολιτισμική διολίσθηση). Eπείγει μια γενικότερη συζήτηση που πρέπει να γίνει και αναβάλλεται για χρόνια κυρίως επειδή αρκετοί εμπλεκόμενοι εστιάζουν σε διαφορετικά στοιχεία και αξιολογούν διαφορετικά τις αξίες γύρω από το θεσμό.

fredtitoΜάλλον δεν ήξεραν την προϊστορία του Πρωθυπουργού με τις καριόκες, αυτοί που του πρόσφεραν το ξανθιώτικο γλύκισμα στη ΔΕΘ. Ο Αλέξης Τσίπρας, πράγματι τις έχει συνδέσει με τα παιδικά του χρόνια καθώς του πήγαινε διαρκώς η Καβαλιώτισσα μητέρα του. Αυτό είχε εκμυστηρευτεί ο ίδιος σε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ το 2008 όταν έφτασε για πρώτη φορά σαν αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη. Μάλιστα είχε μεταφέρει τις μνήμες του σε έναν από τους ιδιοκτήτες του ζαχαροπλαστεία Παπαπαρασκευά σε ταβέρνα της πόλης το βράδυ της επίσκεψής του.

Λίγη ώρα αργότερα η παρέα των νεαρών που συζητούσαν μαζί του έφυγε, το ζαχαροπλαστείο άνοιξε γύρω στα μεσάνυχτα και δύο κουτιά με καριόκες προσφέρθηκαν στον 34χρονο τότε αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως η Ξάνθη παραμένει από το 2012 ο νομός με το μεγαλύτερο ποσοστό του κόμματος στην Ελλάδα και συνεχίζει να τον “γλυκαίνει” ποικιλοτρόπως έχοντας φτάσει στο 50%.

fredtitoΤέλος, πέρα από την τραγωδία που πέρασε η Θάσος και θα επηρρεάσει όλη την Περιφέρεια συνολικά (ειδικά Ξάνθη και Καβάλα ) δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η τεράστια επιτυχία της Πυροσβεστικής με την κατάσβεση της πρωτοφανούς πυρκαγιάς στη Νεάπολη, πριν αυτή γίνει καταστροφική. Ξέσπασε ακριβώς την πιο ακατάλληλη ώρα μέσα σε θυελλώδεις ανέμους αλλά αντιμετωπίστηκε με επιτυχία. Και με εντυπωσιακή αυτοθυσία από τους πυροσβέστες μας, όχι μόνο όσους ήταν σε υπηρεσία αλλά και όσους έσπευσαν στο σημείο με τα πολιτικά τους ρούχα. Θερμά συγχαρητήρια και ευχαριστίες έχουν από όλους τους ξανθιώτες.