Μπορεί η κανονιστική απόφαση για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην Παλιά Πόλη να εποτελεί σημείο τριβής μεταξύ δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης αλλά και αιτία που προκάλεσε την πολυσυζητημένη μήνυση αλλά η υπόθεση έρχεται στην επιφάνεια και για ένα άλλο σοβαρό λόγο.

Η επίμαχη απόφαση που ξεσήκωσε την αντιδραση της αντιπολίτευσης για την προσθήκη του Δημάρχου που δεν επέτρεπε την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων έναντι του Κυβερνείου ακυρώθηκε στην Επιτροπή του Άρθρου 152, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Οι ιδιοκτήτες προσέφυγαν στην αρμόδια επιτροπή προσβάλλοντας την απόφαση και τον έλεγχο νομιμότητας της αποκεντρωμένης Διοίκησης, προσφυγή που έγινε δεκτή στην 7η Συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής και ακυρώνει τον έλεγχο νομιμότητας.

>Αναπέμπεται η απόφαση στο Δήμο Ξάνθης για να τροποποιηθεί

kanonistiki2Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση και την απόφαση της Επιτροπής, η απόφαση 155 του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης ακυρώνεται ως προς το σκέλος που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην οδό Πινδάρου, έναντι του Κυβερνείου λόγω μη επαρκούς νόμιμης αξιολόγησης.

Μετά από αυτό η απόφαση αναπέμπεται στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να τροποποιηθεί η κανονιστική απόφαση. Όπως αναφέρεται σχετικά είτε η εξαίρεση αυτή του κοινόχρηστου χώρου πρέπει να αιτολογηθεί επαρκώς, είτε να επανέλθει στο καθεστώς της κανονιστικής του 2013, την οποία μνημονεύει η σχετική απόφαση.

Πέρα από το ουσιαστικό σκέλος, η απόφαση έχει και σοβαρό πολιτικό χαρακτήρα, καθώς η πολυσυζητημένη κανονιστική απόφαση έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις και κόντρες μεταξύ συμπολίτευσης και μείζονος αντιπολίτευσης.