Για μια ακόμα χρονιά το νησί της Θάσου πέφτει θύμα της πύρινης λαίλαπας, καθώς από τα ξημερώματα του Σαββάτου έχει ξεσπάσει μεγάλη φωτιά σε μια περιοχή που εκτείνεται από το Ραχώνι και τον Πρίνο ως τα Λιμενάρια και τις Αλυκές. Η φωτιά ξέσπασε πιθανότατα λόγω των κεραυνών που έπεσαν πολύ νωρίς το πρωί στο νησί, με 4 διαφορετικά μέτωπα να θέτουν σε συναγερμό των προαναφερθέντων οικισμών, αναφέρει το ρεπορτάζ του kavala-portal.gr
Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή της φωτιάς είναι ιδιαίτερα ισχυροί (εντάσεως ως και 8 μποφόρ) -αν και αρχικά είχαν εξασθενήσει- ενώ οι τελευταίες μετεωρολογικές εκτιμήσεις δεν είναι καθόλου αισιόδοξες καθώς κάνουν λόγο για περαιτέρω ενίσχυση των ανέμων τις επόμενες ώρες (με μια μικρή πιθανότητα εξασθένισης κατά το βράδυ). Ήδη μάλιστα έχει επιβληθεί απαγορευτικό στην ακτοπλοϊκή γραμμή Καβάλας-Πρίνου, με τις θαλάσσιες μεταφορές να πραγματοποιούνται μέσω Κεραμωτής.
Η ένταση της φωτιάς ήταν τέτοια που ανάγκασε την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τον δήμο Θάσου να δώσουν εντολή για την άμεση, προληπτική εκκένωση του Καζαβητίου Πρίνου, ενώ ανάλογες εντολές δόθηκαν και για την εκκένωση των μοναστηριών του Αγίου Παντελεήμονα και του Αρχαγγέλου (αν και, στην δεύτερη περίπτωση, οι μοναχές επέστρεψαν λίγο αργότερα καθώς ο κίνδυνος να παραδοθεί το μοναστήρι στις φλόγες ελαχιστοποιήθηκε). Ήδη μάλιστα έχουν καεί σπίτια και καταστήματα, όπως επιβεβαιώνει και η αντιπεριφέρεια Καβάλας.
Στο νησί επιχειρούν συνολικά 63 πυροσβέστες με 30 οχήματα (όχι μόνο από την Θάσο αλλά και από όλο τον υπόλοιπο νομό), 41 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 4 υδροφόρες, οι οποίοι και δίνουν υπεράνθρωπη μάχη με τις φλόγες. Επίσης, 4 αεροπλάνα Canadair, 2 PZL και 2 ελικόπτερα πραγματοποιούν ρίψεις νερού από αέρος -αν και ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ καταγγέλλει ότι τα αεροπλάνα κατέφτασαν με μεγάλη καθυστέρηση στο μέτωπο της φωτιάς-, ενώ τέθηκε σε επιφυλακή, κατόπιν εντολής του Λιμεναρχείου Καβάλας, και το σκάφος Valiant Energy της Energean Oil & Gas. Στην Θάσο έχει μεταβεί και η Α’ ΕΜΑΚ, ενώ μεταφέρονται και μονάδες του στρατού από την Κομοτηνή και την Λάρισα για να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τα περισσότερα από τα δέντρα που παραδόθηκαν στις φλόγες είχαν φυτευτεί μετά τις πυρκαγιές που κατέκαψαν το νησί στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 80 (και ιδίως την μεγάλη πυρκαγιά του 1985).