Σε ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ αναφέρεται:

Την Πέμπτη 1/9 δικάζονται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καβάλας πέντε Σύριοι πρόσφυγες με εντελώς ανυπόστατες κατηγορίες. Όλη η υπόθεση βασίζεται σε μήνυση αστυνομικού ο οποίος πυροβόλησε στον αέρα όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με τους Σύριους πρόσφυγες που υποτίθεται ότι κινήθηκαν απειλητικά εναντίον του.

Οι πρόσφυγες από τη Συρία έχουν μεταναστεύσει από τον πόλεμο, χάσανε μέλη της οικογένειάς τους, αντιστάθηκαν στη χούντα του Άσαντ και απειλήθηκε η ζωή τους στο Αιγαίο. Το ελληνικό κράτος τούς είχε τοποθετήσει μαζί με τις οικογένειες τους στο δρόμο κοντά στο Χαλκερό Καβάλας στις μόνο κατ’ όνομα δομές «φιλοξενίας», πίσω ασπό μπάρες, σε άθλιες συνθήκες στέγασης και υγιεινής, μέσα σε σκηνές περιτριγυρισμένους κυριολεκτικά από τους σκορπιούς και τα φίδια με ελλιπή πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου.

Οι πρόσφυγες ήταν απομονωμένοι στο Χαλκερό αφού η αστυνομία απαγόρευε την είσοδο στους αντιρατσιστές και τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης εκτός αν είχαν άδεια από το Διοικητή του Σώματος Στρατού..! Ταυτόχρονα, όπως στα εξωτερικά σύνορα περιπολεί το ΝΑΤΟ και η FRONTEX, έτσι και στις δομές φιλοξενίας η παρουσία της αστυνομίας και του στρατού ήταν διαρκής.

Η ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης στοχεύει στην απομόνωση των προσφύγων από το κίνημα αλληλεγγύης που όλο το προηγούμενο διάστημα είχε αναλάβει τη σίτιση και τη στέγασή τους από το λιμάνι της Καβάλας όπου αποβιβάζονταν. Πλέον, μετά τις κινητοποιήσεις τους μαζί με το εργατικό και αντιρατσιστικό κίνημα, οι πρόσφυγες από το Χαλκερό σπάσανε τον αποκλεισμό και μπήκαν στην πόλη της Καβάλας στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου.

Οι πρόσφυγες δεν αποτελούν κίνδυνο για κανένα και γι’ αυτό δεν χρειάζονται ούτε το Στρατό ούτε την Αστυνομία και τον αυταρχισμό. Οι πρόσφυγες χρειάζονται πλήρη πρόσβαση στο άσυλο, στην εκπαίδευση και την εργασία και σύνδεση με τους εργαζόμενους για να παλέψουμε μαζί για να καταργηθεί η αισχρή συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και η άθλια πολιτική των κλειστών συνόρων και των απελάσεων, για μαζικές προσλήψεις στα σχολεία για να καλυφθούν οι ανάγκες και των προσφυγόπουλων, για τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα κοινωνικά δικαιώματά μας. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι αδέρφια των εργατών και δεν δεχόμαστε κανένα καθεστώς εξαίρεσης. Αυτό σημαίνει πραγματική δικαιοσύνη.

Όλοι την Πέμπτη 1/9 στις 9πμ στα Δικαστήρια της Καβάλας για να συμπαρασταθούμε στους διωκόμενους πρόσφυγες και να απαιτήσουμε την αθώωσή τους.