Στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκε για άλλη μια φορά το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης. Λίγες ώρες μετά το δημοσίευμα της παραπολιτικής στήλης του xanthi2.gr για το γεγονός ότι το τηλεοπτικό σποτ δεν έχει προβληθεί τέσσερις μέρες πριν την έναρξη του θεσμού, το Κέντρο Πολιτισμού έδωσε στη δημοσιότητα το video, που επιβεβαιώνει τους φόβους του δημοσιεύματος.

Ήδη από την πρώτη στιγμή υπάρχουν αρκετά σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα για την ποιότητα του σποτ που ανατέθηκε τον Αύγουστο, έναντι 1.500 ευρώ,  σε τοπική εταιρία (που εμπλέκεται στην υπόθεση των παρένθετων τιμολογίων δημοσιεύσεων σε τοπική εφημερίδα): Καταρχάς έχει χρησιμοποιηθεί το ηχητικό σποτ που παρήγαγε το Δημοτικό Ραδιόφωνο και είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο από τις 2 Αυγούστου.

Όμως και στο οπτικό σκέλος έχουν χρησιμοποιηθεί εικόνες πολύ χαμηλής ανάλυσης και ποιότητας από την Παλιά Πόλη, που έχουν αναρτήσει ιδιώτες και αφιερώματα περιοδικών στο διαδίκτυο, ενώ σε μία περίπτωση εικονίζεται ιδιωτική εκδήλωση ενός καταστήματος. Είναι πιθανό ότι αν δεν έχουν εξασφαλιστεί τα πνευματικά δικαιώματα των εικόνων που χρησιμοποιήθηκαν να προκύψουν και νομικά προβλήματα αφού ήδη αρκετοί αναγνώρισαν δικές τους φωτογραφίες που έχουν χρησιμοποιηθεί χωρίς την άδειά τους.

Το μυστηριώδες καφέ τρίγωνο και η μη τηλεοπτική προβολή

Επίσης, στο δεξί κάτω μέρος του σποτ υπάρχει ένα ανεξήγητο καφέ τρίγωνο που κάποιοι εκτιμούν ότι μπορεί να καλύπτει πιθανό υδατογράφημα από το “πρότυπο” (template) που χρησιμοποιήθηκε σε κάποιο ερασιτεχνικό πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας.

Σε κάθε περίπτωση η ποιότητα και το τελικό αποτέλεσμα χαρακτηρίζονται υπερβολικά χαμηλής ποιοτικής στάθμης και πλήττουν το θεσμό των Γιορτών Παλιάς Πόλης, ενώ είναι σοβαρό το ερώτημα για το λόγο που μια ιδιωτική παραγωγή χρησιμοποίησε το ηχητικό του Δημοτικού Ραδιοφώνου. Τέλος  ένα δεύτερο ερώτημα είναι γιατί το Κέντρο Πολιτισμού κινήθηκε τόσο καθυστερημένα και παρήχθη ένα τηλεοπτικό σποτ χωρίς να υπάρχει δυνατότητα να προβληθεί στην τηλεόραση.

“Μπαλώματα” και ανακοίνωση από το Δήμο Ξάνθης

Πάντως ο Δήμος Ξάνθης ανάρτησε στη σελίδα του μια διορθωμένη έκδοση που καλύπτει με εύσχημο τρόπο κάποιες ατέλειες  και το ανεξήγητο καφέ τρίγωνο ενώ  έχει διορθωθεί και η ανάλυση 4:3 του αρχικού σποτ.  Στην ανακοίνωσή του ο Δήμος αναφέρει:

Τέσσερις ημέρες απομένουν για να πλημμυρίσει η Παλιά Ξάνθη με εικόνες και ήχους.

Τέσσερις ημέρες για την μεγάλη γιορτή της Παλιάς Πόλης που μας καλεί να την επισκεφθούμε όλοι για να βιώσουμε μια διαφορετική εμπειρία και να περπατήσουμε στα σοκάκια της.

Το σποτ του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης για τις γιορτές κοινοποιήθηκε ήδη στο διαδίκτυο και το μήνυμα που κυριαρχεί είναι:

ΠΑΜΕ ΞΑΝΘΗ!

Το διορθωμένο σποτ του Δήμου