Το μόνο ασφαλές συμπέρασμα που εξήχθη από τη νέα, μαραθώνια, έκτακτη συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής είναι η επιβεβαίωση ότι δεν υπάρχει καμία ενιαία γραμμή στους Συλλόγους αλλά και και ότι τέσσερις μέρες πριν την έναρξη των Γιορτών κανείς δεν γνωρίζει αν θα υπάρξουν Σύλλογοι που θα απέχουν.

Το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Ξάνθης άλλη μια συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής με μεγάλη συμμετοχή αρκετών μελών από αρκετούς συλλόγους. Η συζήτηση δεν οδήγησε κάπου και, παρότι, καμία αλλαγή δεν έχει γίνει από την περασμένη εβδομάδα όταν και υπεγράφη η κοινή δήλωση των Συλλόγων,  φαίνεται ότι διαφωνούν μεταξύ τους ενώ υπάρχει ένα μπαράζ απόδοσης ευθυνών, που όμως δεν καταλήγει πουθενά.

Δεν έλαβαν καμία απόφαση

Όπως φάνηκε δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αιτιολόγηση υπέρ ή κατά της καθόδου,  αρκετοί είναι αδιάφοροι και έχουν αποφασίσει ότι θα κατέλθουν έτσι κι αλλιώς ενώ η απειλή της περασμένης εβδομάδας δεν πτόησε τις αρμόδιες υπηρεσίες.  Οι Σύλλογοι δεν κατάφεραν να πάρουν καμία απόφαση. Ακόμη και όταν τέθηκε, αρκετές φορές από την ηγεσία του Κέντρου, θέμα δημόσιας δήλωσης από κάθε σύλλογο ώστε να καταγραφεί η συμμετοχή ή η αποχή του από τις γιορτές, αυτή δυναμιτίστηκε από τους ίδιους τους Συλλόγους.

Οι μισοί περίπου σύλλογοι αποχώρησαν εκνευμρισμένοι από τη διαδικασία και τελικά αυτό που γνωστοποίησε ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού είναι ότι ο Δήμος θα τοποθετήσει όλα τα σπιτάκια των πολιτιστικών συλλόγων στα σημεία που έχουν οριστεί και αν κάποιος αποφασίσει να μην συμμετάσχει, θα πρέπει να ειδοποιήσει τις επόμενες μέρες.

Κατά τα άλλα στη συνεδρίαση παρέστησαν και οι Θανάσης Ξυνίδης και Μανώλης Φανουράκης από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης που  εκτίμησαν ότι υπήρξε μεγάλη κωλυσιεργία και πρότειναν να υπάρξει μια κάθοδος στην Αθήνα  του Προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού, του Δημάρχου και των τριών Βουλευτών ώστε να αναζητηθεί λύση στο Υπουργείο Οικονομικών.

Απολογισμός των αποφάσεων της Εφορίας. Σύλλογοι αποκλείστηκαν αυτοδίκαια;

Εξάλλου, όπως κατέστη σαφές από τις αποφάσεις της Εφορίας, μέρος μόνο των Συλλόγων έλαβε απαλλαγή από το ΦΠΑ μέχρι το ποσό των 10.000 ευρώ με βάση την πολιτιστική ή άλλη δραστηριότητά τους. Όλοι τους υποχρεούται στην έκδοση αποδείξεων ενώ θα ελεγχθούν επισταμένως από τις υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης. Επίσης υπάρχει ένας μικρός αριθμός συλλόγων που δεν προσκόμισαν καν τα στοιχεία που ζητήθηκαν από την τοπική ΔΟΥ και άρα αποκλείονται αυτοδίκαια καθώς θεωρείται απίθανο να αναπτύξουν δραστηριότητα ή θα το πράξουν με τον κίνδυνο μεγάλου φορολογικού προστίμου.

Πάντως το θέμα αναμένεται να κυριαρχήσει στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη, καθώς λίγες μέρες πριν την έναρξη των Γιορτών ο θεσμός βρίσκεται στον “αέρα”